Strona wykorzystuje ciasteczka (cookies). Dzięki cookies nasz serwis działa poprawnie. Treść polityki cookies znajduje się tutaj.

Ustawienia - autokorekta

Forum dyskusyjne poświęcone programowi Pajączek 5 NxG. Wysyłaj tutaj tylko wiadomości dotyczące tego programu.

Moderator: Grupa pościgowa ;-)

Ustawienia - autokorekta

Postprzez adasiek » 27 stycznia 2012, o 15:08

Cześć, mam następujący problem: kiedy z menu "Pisownia" wybieram opcję "Ustawienia autokorekty", wyświetla mi się okienko z ustawieniami edytora i choć przycisk "Pisownia i weryfikacja..." jest aktywny, wyświetlana jest zakładka z ustawieniami ogólnymi. Przy próbie przejścia do "Pisownia i weryfikacja..." bądź "Kolorowanie składni" nadal wyświetlana jest zakładka "Ogólne". Mogę aktywować inne zakładki, np. "Dokumenty", ale próba powrotu do "Pisownia..." lub "Kolorowanie..." nic nie daje - wyświetlana jest zawsze ostatnio wybrana, "zdrowa" grupa opcji. Ten sam efekt występuje przy "Wyświetl" - "Ogólne ustawienia..." - "Inne ustawienia" - "Kolorowanie składni...".
O, wcześniej nie zauważyłem: podobny efekt występuje w okienku ustawień ogólnych ("Wyświetl" - "Ogólne ustawienia..."), nie działają przyciski "Przeglądanie" i "Użytkownik..."...
Już wiem: problemem jest niedogadywanie się Pajączka z niemieckim OSem (Windows 7 Prof.) - wszystkie niedziałające opcje mają w nazwie ł, ż lub ą. Przypuszczam, że - poza ó, które zachowuje się neutralnie w Win-DE - problem pojawiłby się także przy innych polskich literkach.
Da się coś z tym zrobić, jeszcze w wersji 5.x? I nie, nie można zainstalować polskiego OSa.
adasiek
Zanim zapytam poszukam odpowiedzi
Zanim zapytam poszukam odpowiedzi
 
Posty: 5
Dołączył(a): 29 kwietnia 2009, o 11:45

Postprzez platekr » 10 lutego 2012, o 23:11

pozdrawiam,
Rafal Platek
cream.software
http://www.creamsoft.com
Avatar użytkownika
platekr
Administrator forum
Administrator forum
 
Posty: 1744
Dołączył(a): 8 września 2002, o 22:48
Lokalizacja: Myslenice, Poland

Re:

Postprzez adasiek » 13 marca 2012, o 10:45

platekr napisał(a):Tak, np. to można spróbować:

http://sprytne.pl/angielska-wersja-wind ... aplikacji/


Z niewiadomych przyczyn moja odpowiedź nie pojawiła się na forum. No to jeszcze raz:

Nie chodzi o wyświetlanie polskich znaków. Bez tego da się żyć. Problemem jest niedziałanie niektórych opcji, tak jakby program nie był w stanie uruchomić akcji podpiętej pod określone kontrolki.
Jeszcze raz krok po kroku:
    - włączam "Ogólne ustawienia programu", aktywny ("wciśnięty") jest przycisk "Ogólne", widoczna jest lista opcji dla tego przycisku
    - klikam przycisk "Przeglądanie", przycisk jest aktywny, ale lista opcji się nie zmienia, tzn. nadal aktywna jest zakładka z opcjami "Ogólne"
    - to samo dla "Użytkownik i ..."
    - klikam "Przy starcie", przycisk jest aktywny, opcje zmieniają na właściwe dla tego przycisku
    - klikam ponownie na "Przeglądanie", przycisk jest aktywny, opcje pozostają przy ostatniej, aktywnej liście, czyli dla "Przy starcie"
adasiek
Zanim zapytam poszukam odpowiedzi
Zanim zapytam poszukam odpowiedzi
 
Posty: 5
Dołączył(a): 29 kwietnia 2009, o 11:45

Re: Ustawienia - autokorekta

Postprzez platekr » 13 marca 2012, o 11:05

To jednak może być związane z opcjami językowymi. Czy próbował Pan tej porady, którą wskazałem.

Co do wiadomości, która się nie pojawiła na forum, to w międzyczasie była aktualizacja forum i wiadomość niestety się nie zaimportowała z poprzedniej bazy danych.
pozdrawiam,
Rafal Platek
cream.software
http://www.creamsoft.com
Avatar użytkownika
platekr
Administrator forum
Administrator forum
 
Posty: 1744
Dołączył(a): 8 września 2002, o 22:48
Lokalizacja: Myslenice, Poland

Re: Ustawienia - autokorekta

Postprzez adasiek » 16 marca 2012, o 20:52

platekr napisał(a):To jednak może być związane z opcjami językowymi. Czy próbował Pan tej porady, którą wskazałem.


Tak, dziękuję, wygląda na to, że działa. Mimo wszystko jednak grzebanie w systemie to trochę dziwne rozwiązanie jak na program tej klasy, co Pajączek :?
adasiek
Zanim zapytam poszukam odpowiedzi
Zanim zapytam poszukam odpowiedzi
 
Posty: 5
Dołączył(a): 29 kwietnia 2009, o 11:45

Re: Ustawienia - autokorekta

Postprzez platekr » 16 marca 2012, o 22:39

Winny jest sposób przełączania zakładek w tym oknie. Spróbujemy to zmienić w kolejnej wersji Pajączka.
pozdrawiam,
Rafal Platek
cream.software
http://www.creamsoft.com
Avatar użytkownika
platekr
Administrator forum
Administrator forum
 
Posty: 1744
Dołączył(a): 8 września 2002, o 22:48
Lokalizacja: Myslenice, Poland


Powrót do Pajączek 5 NxG

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników

cron