Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy cookies i podobnych m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania serwisów do potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je nasi reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji. Jeśli nie wyrażasz zgody, opuść tę stronę.

Artykuły - zjadanie tekstu

Forum dyskusyjne, na którym można dyskutować na wszelkie tematy, których nie dotyczą pozostałe fora. Do testów proszę używać forum testowego. Proszę już nie zgłaszać stron do oceny. Za dużo było spamu.

Moderator: Grupa pościgowa ;-)

Artykuły - zjadanie tekstu

Postprzez Wydra707 » 1 marca 2004, o 19:18

Witam po przerwie :-)

Widzę tu mnóstwo zmian! Ale tradycyjnie ponarzekam na system publikowania artykułów - znowu zeżarł mi kawałek tekstu. Fragment:

(...) atrybutów HTML (np. <TT>&#60;IMG WIDTH="..."</TT>) do wyboru są (...)

ukazał się jako:

(...) atrybutów HTML (np. ) do wyboru są (...)

Wygląda, jakby encja &#60; traktowana była jak wpisany wprost nawias trójkątny i razem z IMG - jako tag. W podglądzie wszystko było OK.

Pozdrawiam
Paweł Rajewski
Wydra707
Znawca tematu
Znawca tematu
 
Posty: 482
Dołączył(a): 1 października 2002, o 19:21

Re: Artykuły - zjadanie tekstu

Postprzez lockoom » 1 marca 2004, o 23:43

System jaki jest każdy widzi. Poprawiłem go rok temu, żeby działał nieco lepiej, ale że nie jest to ideał nie trzeba nikomu mówić. Może w końcu przysiądę i go poprawię. Problem polega na tym, że to wymaga także czasu Rafała jako, że on musi wrzucać poprawiony moduł na serwer, żebym mógł zobaczyć go w działaniu. Więc powiedzmy tak: ja skończę sesję, Rafał będzie miał czas to zadziałamy :)

Generalnie tak jak jest napisane przy publikowaniu jak chcesz kod HTML to wrzuć go w [code][/code]. Tak wiem, że to nie ideał. :/

Trzeba coś dla Ciebie, Wydra zrobić. W końcu ostatnio tylko Ty pisujesz artykuły. I chwała Ci za to! :)
lockoom
Super spec!
Super spec!
 
Posty: 999
Dołączył(a): 30 września 2002, o 19:46

Postprzez Wydra707 » 2 marca 2004, o 20:21

Wydra707
Znawca tematu
Znawca tematu
 
Posty: 482
Dołączył(a): 1 października 2002, o 19:21

Postprzez lockoom » 2 marca 2004, o 23:34

lockoom
Super spec!
Super spec!
 
Posty: 999
Dołączył(a): 30 września 2002, o 19:46

Postprzez Wydra707 » 15 października 2004, o 22:48

Witam po kolejnej przerwie :-)

Powracam na forum, a razem ze mną nie rozwiązany problem - ZŻERANIA TEKSTU w artykułach. Tym razem odkryłem znikanie znaku @ razem z całą okolicą. Fikcyjny adres:

[email protected]

ukazuje się w podglądzie jako:

alerwer.pl

Znak @ należy podawać jako encję numeryczną - szkoda, że nigdzie nie ma o tym ani słowa. Może naprawicie ten system albo chociaż potestujecie go i dacie listę znaków i słów, które trzeba wpisywać w specjalny sposób? Ewentualnym autorom bardzo ułatwiłoby to życie.

Pozdrawiam
Paweł Rajewski

PS
Lockoom, nie pisz, żebym wstawiał w znacznik code, bo... och! :-O

PS2
Nowe odkrycie: tytuł artykułu jest obcinany po 80 znakach...
Wydra707
Znawca tematu
Znawca tematu
 
Posty: 482
Dołączył(a): 1 października 2002, o 19:21

Postprzez Wydra707 » 17 października 2004, o 22:54

Właśnie sprawdziłem swój artykuł (wyrażenia regularne cz.1) i widzę, że znaku @ nie ma, mimo że wpisałem go jako encję numeryczną. Fragment:

Na początek zmieńmy łańcuch strLancuch na: "Ala ma kotaaa i kanarka. Zażółć gęślą jaźń! [40+50=90] [7-6=1] [2^3=8] alerwer.pl | HTML3.2 HTML4.0 HTML4.1 XHTML".

Powinien brzmieć:

Na początek zmieńmy łańcuch strLancuch na: "Ala ma kotaaa i kanarka. Zażółć gęślą jaźń! [40+50=90] [7-6=1] [2^3=8] [email protected] | HTML3.2 HTML4.0 HTML4.1 XHTML".

BARDZO PROSZĘ O DOKONANIE POPRAWKI, aby artykuł był wyświetlany poprawnie. Ten fragment jest ważny, ponieważ dotyczą go wskazane w dalszej części tekstu przykłady.

Proszę też o informację jak wpisywać znak @, aby był prawidłowo publikowany.

Pozdrawiam
Paweł Rajewski
Wydra707
Znawca tematu
Znawca tematu
 
Posty: 482
Dołączył(a): 1 października 2002, o 19:21

Postprzez platekr » 19 października 2004, o 16:17

Poprawiłem tekst. Można też już wstawiać @ w treści (nie jako encję)
platekr
Administrator forum
Administrator forum
 
Posty: 1744
Dołączył(a): 8 września 2002, o 22:48
Lokalizacja: Myslenice, Poland

Postprzez Wydra707 » 19 października 2004, o 20:46

Wydra707
Znawca tematu
Znawca tematu
 
Posty: 482
Dołączył(a): 1 października 2002, o 19:21

Postprzez Wydra707 » 25 października 2004, o 23:23

Oj, widzę, że pospieszyłem się z tymi pochwałami. Znak @ wciąż robi bałagan. Owszem, przechodzi, w podglądzie jest OK, ale po opublikowaniu artykułu... (regularne cz. 2). Fragment:

<TT>@</TT>

ukazuje się jako:

<TT>;@&lt;/TT>

Przed znakiem @ pojawia się średnik, a pół nawiasu trójkątnego znacznika TT zostaje zamienione na encję. W efekcie w tekście wyświetlane są dodatkowe znaki, znacznik TT nie jest zamknięty, a w formatowaniu robi się bałagan. Taka sytuacja ma miejsce dwa razy, a więc to nie przypadek.

Zwracam też uwagę, że po poprawieniu pierwszej części (wyświetlanie znaku @) szlag trafił "tabulatory" wykonane przy pomocy odpowiednich ilości spacji &#160; objętych znacznikiem TT (encje poznikały i układ rozsypał się). Także publikowanie kodu wciąż jest błędne (twarde łamanie wierszy Enterem). Nie będę rozpisywał się co o tym wszystkim myślę, bo myślę źle.

Jeszcze raz ponawiam dwie propozycje:

a) przysyłania kompletnych, sformatowanych stron z artykułami do umieszczenia w całości i podlinkowania. Proszę wybaczyć drobną złośliwość, ale honor serwisu, szczególnie o takiej tematyce, bardziej cierpi na prezentowaniu błędów niż na innej szacie graficznej artykułów.

b) publikowania artykułów w formie zwykłego tekstu (jak posty na forum) bez działających jakichkolwiek znaczników HTML. Gdyby tekst był wyświetlany czcionką nieproporcjonalną, autor mógłby tworzyć dowolny układ metodą "maszyny do pisania". Kto wie, czy nie jest to lepsze i wygodniejsze dla obu stron. Bo przyznam, że tracę sporo czasu na przeformatowywaniu materiału pod kątem tego serwisu. I, jak widać, wciąż nie mam kontroli nad efektem końcowym...

Pozdrawiam
Paweł wrrr... Rajewski
Wydra707
Znawca tematu
Znawca tematu
 
Posty: 482
Dołączył(a): 1 października 2002, o 19:21


Powrót do Offtopic czyli tematy niezwiązane

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników

cron