Forum dyskusyjne poświęcone programowi Pajączek 5 NxG. Wysyłaj tutaj tylko wiadomości dotyczące tego programu.
20 września 2006, o 18:48
21 września 2006, o 10:12
21 września 2006, o 17:55
Rozwiązałem problem... Odznaczyłem opcję "Nie konwertuj znaków narodowych przy zapisie". Nie rozumiem dlaczego takie ustawienie nie jest domyślnym.

Po co Pajączek zamienia "ś" na "¶" itd.?
Jeszcze jedno pytanie... Czy istnieje jakiś sposób aby naprawić
kilkaset dokumentów 
, które wcześniej były zapisywane w złym kodowaniu
21 września 2006, o 20:26
Bardzo proszę, aby przed zadaniem pytania na forum, zadać sobie minimum trudu i skorzystać z wyszukiwarki na forum, gdyż ten temat był wielokrotnie poruszany. Nie wspominając już o dołączonej do programu dokumentacji, w którą również wbudowana jest wyszukiwarka. Wystarczyło wcisnąć F1 i na zakładce "Wyszukaj" wpisać "znaki narodowe" lub po prostu "polskie znaki", aby zapoznać się z wyjaśnieniem dotyczącym sposobu kodowania znaków w Pajączku.
22 września 2006, o 18:23
Witam ponownie,
W związku z tym że wcześniej nie miałem zaznaczonej opcji "Nie konwertuj znaków narodowych przy zapisie", moj serwis jest co najmniej nienadającym się do użytku

. Bardzo proszę o odpowiedź jak mam to naprawić. Robienie tego na piechotę (otwieranie każdego dokumentu) jest praktycznie nie wykonalne

Próbowałem wyszukiwania i zmiany w serwisie, ale co się okazało? Przypuśćmy że chciałbym zamienić każdy "±" na "ą". Zaznaczam ten pechowy znak, wklejam w pole znajdź (w oknie
Rozszerzone wyszukiwanie i zmiana) i mam coś takiego "& #177;". Jak można się nie załamać?
22 września 2006, o 20:10
Faktycznie można popaść we frustrację, ale właśnie taka sytuacja pozwoli rozwiązać problem, którego w innym wypadku by się nie doświadczyło. A problem ten nie leży po stronie Pajączka.
Jesli w dokumencie nie ma zadeklarowanego kodowania (np. przez sekcję META), to program zapisuje znaki narodowe w kodowaniu domyślnym z ustawień. Tak też zachował się w tym wypadku, zapisując znaki narodowe w kodowaniu ISO-8859-2 co widać na załączonym w pierwszej wiadomości wątku przykładzie (echo "¶ćĽżęłóń";). Wyprowadzone znaki są w ISO-8859-2, czyli jak najbardziej poprawnie.
Problem dotyczy więc nie Pajączka, ale strony tworzonej w kodzie PHP, która nie posiada deklaracji kodowania znaków, więc przeglądarka wyświetla kod ISO-8859-2 używając tablicy kodowej WinCP-1250.
Jeśli dokument byłby niepoprawnie zakodowany, np. w Windows CP-1250 przy poprawnym nagłówku ISO-8859-2, to efekt byłby następujący: echo "šćęłńóśżź".
Rozwiązanie:
a) do wyprowadzanych w przeglądarce stron dodać deklarację kodowania znaków dla tekstu strony w sekcji META dokumentu generowanego przez PHP.
b) przełączyć w przeglądarce kodowanie znaków na ISO-8859-2, bo teraz jest za pewne CP-1250
c) przejść na CP-1250 (nie polecam)
Zatem podsumowując, nic nie trzeba robić z dokumentami serwisu lecz po prostu dostosować swój kod PHP do wyświetlania znaków w kodowaniu ISO-8859-2 dodając nagłówek deklaracji kodowania w META.
22 września 2006, o 21:29
30 września 2006, o 21:14
http://www.skorpion.trikprojekt.com.pl/sprytne_programy/prezentacja/prezentacja.htm Sory za wielkość, ale przy większej kompresji nic nie byłoby widać
Jak mam rozwiązać ten problem? Proszę o odpowiedź.