Teraz jest 8 czerwca 2025, o 00:31

Nowości Nowości na cream.software forum

Mapa strony cream.software forum » Dział : cream.software forum

Rozmowy na temat oprogramowania i technologii

wyszukiwarka słow na stronie

chcialbym umiescic na stronie wyszukiwarke slow, ktore znajdua sie na wszystkich stronach w moim serwisie. Jak to zrobic??
Więcej : wyszukiwarka słow na stronie | Wyświetlone : 3502 | Odpowiedzi : 2 | Dział : HTML i tworzenie stron WWW

Mały problem!!! PERL!!!!

Witam wszystkich!!!
Mam drobny problem a mianowicie chodzi mi o mały programik napisany w Perl'u jakby mógł wyglądać. Chodzi tu o taki co wykonaywał by nastepujące rzeczy:
- Pierwsze zadanie: robi liste plikow w zadanym jako parametr folderze, a potem tworzy ta strukture w innym miejscu na dysku i kopiuje te pliki
- Drugie zadanie: dodaje do plikow dwie linie jedna na poczatku pliku a druga na koncu
- Trzecie zadanie: usuwa druga liniejke w ...
Więcej : Mały problem!!! PERL!!!! | Wyświetlone : 2122 | Odpowiedzi : 0 | Dział : PHP, Perl, SQL, CGI, XML...

Blokada kodu źródłowego

Witam
Mam pytanie jakiego polecenia nalezy uzyc zeby nikt nie mogl podejrzec kodu źródłowego strony ??
Więcej : Blokada kodu źródłowego | Wyświetlone : 4683 | Odpowiedzi : 5 | Dział : HTML i tworzenie stron WWW

Dlaczego IE?!

Ciagle nie moge zrozumiec dlaczego niektorzy nadal uzywaja tej starej i ulomnej "przegladarki"..

Nie wiem.. moze mam jakies uprzedzenia .. ale jakos nie moge sie dopatrzec 10 .. hmm.. 5 pozytywnych funkcji, jakie ma IEsyf, a nie maja ich normalne przegladarki ? Moze ktos jest w stanie takowe znalezc..

PS1: "pozytywne" - czyli poprawne wyswietlanie i przetwarzanie kodu...
PS2: do "pozytywnych" mozna zaliczyc sciaganie virusow, trojanow itp na kompa nieswiadomego uzytkownika, ktory uwaza IEsyf za ...
Więcej : Dlaczego IE?! | Wyświetlone : 54248 | Odpowiedzi : 78 | Dział : Offtopic czyli tematy niezwiązane

Marginesy w BODY i Opera.

Więcej : Marginesy w BODY i Opera. | Wyświetlone : 2911 | Odpowiedzi : 2 | Dział : HTML i tworzenie stron WWW

Drukowanie

Jak napisać skrypt, ktory wydrukowałby mi strone, ale nie całą, a tylko wybraną tabelkę. Od razu mowie z nie mam pojęcia nic o javascript (tylko php). Z gory dzieki za pomoc :)
Więcej : Drukowanie | Wyświetlone : 9185 | Odpowiedzi : 3 | Dział : Języki JavaScript i VBScript

UTF-8 ISO-8859-2

Chodzi o deklarację XML w dokumentach XHTML.

Do dej pory znałem taką formę:
<?xml version="1.0" encoding="iso-8859-2"?>

Ale ostatnio zwróciłem uwagę na to:
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>

Z tego co się dowiedziałem, ta ostatnia, jest przyszłościowa.
Gdy użyję deklaracji XML "iso-8859-2", wtedy nie muszę już wpisywać meta tagu informującego o kodowaniu. Jednak w tedy też, stare przeglądarki, które nie widzą deklaracji XML, nie zobaczą kodowania.

Z kolei jeśli użyję deklaracji XML "UTF-8", to w meta nadal musze ...
Więcej : UTF-8 ISO-8859-2 | Wyświetlone : 3355 | Odpowiedzi : 2 | Dział : HTML i tworzenie stron WWW

Tabele na stronie

Mam proźbe kto pomorze zrobic tabela na stronce. Powiem jak ma to wygladac: NA samej gurze miejsce na logo, z lewej stronki miejsce na menu, a pośrodku miejsce na jakiej pierdoly. Prosze pomużcie.
Dzięki i Pozdro :D
Więcej : Tabele na stronie | Wyświetlone : 17523 | Odpowiedzi : 20 | Dział : Dla bardzo początkujących

Zaloguj

Statystyki

Liczba postów: 23238 • Liczba wątków: 5341 • Liczba użytkowników: 5039