Forum dyskusyjne poświęcone programowi Pajączek 5 NxG. Wysyłaj tutaj tylko wiadomości dotyczące tego programu.
10 listopada 2004, o 22:21
No po prostu ich nie ma
Pajaczek 5 NxG Pro, wersja testowa, Win2k auaktualniony.
W innych programach polskie znaki dzialaja...
Przegladalem forum, sprawdzalem ustawienia, otwieralem istniejace pliki, tworzylem nowe... bez rezultatow.
Moze ktos wie o co chodzi? Dzieki za pomoc.
Arc
10 listopada 2004, o 22:48
11 listopada 2004, o 01:15
Cp1250 też działa w Pajączku i jeszcze "kilka" innych kodowań

Polecam opcję Odczytaj w kodowaniu
11 listopada 2004, o 09:08
oczywiscie ze poustawialem kodowanie.
Na odczyt, na zapis, domyslne i wszystko co tam moglem znalezc - przecie pisalem ze przegladalem forum
Tworze pliki w innych edytorach, koduje, wszystko gra a Pajaczek krzaki widzi...
pomocy bo licznik uruchomien bije a chcialem potestowac i kupic...
Arc
PS. Zeby bylo smieszniej chcialem Pajaczka bo mi inny edytor nie koduje php po polsku...
11 listopada 2004, o 13:37
Sprawdź czcionkę, którą ustawiłeś dla edytora, a najlepiej, gdybyś przysłał do mnie pełne ustawienia Twojej wersji, bo podejrzewam, że gdzieś tam może się kryć przyczyna. Wyeksportuj ustawienia do pliku i wyślij na email
[email protected]
11 listopada 2004, o 14:02
Dziękuję za przesłanie ustawień. To właśnie tam znajdował się problem. Otwierając plik faktycznie widać krzaki zamiast polskich znaków. To wina ustawień, które zmieniałes. W zasadzie wszystko niepoprawnie ustawione

Żeby polskie znaki działały wystarczy wyłączyć opcję "Nie konwertuj znaków narodowych przy otwieraniu" znajdującą się w Ustawienia / Edytor / Dokumenty / Grupa "Otwieranie dokumentów". Albo po prostu na tym ekranie ustawień kliknąć przycisk po prawej "Przywróć domyślne" i wybrać Dokumenty. Działa.
11 listopada 2004, o 14:08
Dziekuje za szybka odpowiedz, przywrocilem ustawienia domyslne (wszystkie jak leci) ale nic z tego

(zreszta, Pajaczek od instalacji i bez zmieniania czegokolwiek nie 'robil' polskich liter).
Sprobujemy jeszcze?
Dzieki
Arc
11 listopada 2004, o 14:38
W takim razie to raczej nie jest problem związany z Pajączkiem, a raczej systemowy. Jaka wersja Windows i ustawienia regionalne w tym klawiatura są używane w Twoim systemie ? U mnie nie odczytywał znaków na tych ustawieniach, które dostałem mailem, zaś po zmianie opisanej wyżej działa normalnie.
11 listopada 2004, o 15:07
Hm... moze to nie problem Pajaczka ale on akurat na tym cierpi
Windows 2k, SP4, ust. regionalne polskie, klawiatura programisty (prawy alt) ... to chyba wszystko.
Tak jak pisalem, nie mam problemow z polskimi znakami w innych programach i edytorach wiec jednal podejrzewam Pajaczka (sorry

)
Moze to ma zwiazek z Pajaczkiem 2000?
Kiedys go uruchamialem.....
Dzieki serdeczne i prosze jeszcze sie nie poddawac...
Arc
15 listopada 2004, o 09:07
Ja jeszcze dorzucę swoje 5 groszy: swego czasu testowałem Pajączka na Windows NT (nigdy więcej tego systemu) i tam miałem podobny problem. Tylko że polskie literki pojawiały się dla ustalonych czcionek.
Zmień na Courier New i sprawdź czy nadal nie ma polskich literek (u mnie dla tej czcionki działało)...
Ja swojego problemu nie ominąłem, zmieniłem system