Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy cookies i podobnych m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania serwisów do potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je nasi reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji. Jeśli nie wyrażasz zgody, opuść tę stronę.

Sprawdzanie poprawości składni - błąd gdy dołączony CSS

Forum dyskusyjne poświęcone programowi Pajączek 5 NxG. Wysyłaj tutaj tylko wiadomości dotyczące tego programu.

Moderator: Grupa pościgowa ;-)

Sprawdzanie poprawości składni - błąd gdy dołączony CSS

Postprzez wodek » 2 sierpnia 2008, o 12:59

Witam!

Zauważyłem że gdy sprawdza się składnie to występuje problem gdy klasa arkusza stylów jest jako zewnętrzny plik. Oczywiście w właściwościach serwisu jest dołączony CSS i nawet w właściwościach pliku dołączyłem CSSa.
Oto przykład na którym sprawdzałem:

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
<html>
<head>
<meta http-equiv="Content-type" content="text/html; charset=utf-8" />
<title>sprawdz</title>
<link rel="stylesheet" href="testcss.css" type="text/css" />
</head>
<body>
<p class="test">sprawdz CSS</p>
<p class="blad">sprawdz CSS</p>

</body></html>


i zewnętrzny CSS testcss.css

p.test {
color: gren;
}

p.blad {
color: red;
}


Gdy dam się komendę "Sprawdź składnię znaczników"
komunikuje wtedy błąd:

Ostrzeżenie: Znacznik <p...> odwołuje się do klasy niepasującej do żadnego arkusza stylów: blad
Ostrzeżenie: Znacznik <p...> odwołuje się do klasy niepasującej do żadnego arkusza stylów: test

Gdy style są osadzone w pliku HTML to nie ma problemu.
Na samym początku myślałem że to problem dlatego że korzystam z mapowania i dlatego zrobiłem test z statycznym plikiem HTML.

Proszę o sprawdzenie.
Pozdrawiam.
Ostatnio edytowano 2 sierpnia 2008, o 23:47 przez wodek, łącznie edytowano 3 razy
wodek
Jeszcze się uczę
Jeszcze się uczę
 
Posty: 38
Dołączył(a): 20 marca 2007, o 14:19

Sprawdzanie poprawości składni - błąd gdy dołączony CSS

Postprzez januzi » 2 sierpnia 2008, o 21:17

testcss.css != test.css
januzi
Mega GURU
Mega GURU
 
Posty: 1431
Dołączył(a): 18 października 2002, o 13:53

Sprawdzanie poprawości składni - błąd gdy dołączony CSS

Postprzez wodek » 2 sierpnia 2008, o 23:44

Oczywiście plik to testcss.css
Błąd wkradł się przy opisywaniu postu. Poprawiłem post.
Problem natomiast został...
wodek
Jeszcze się uczę
Jeszcze się uczę
 
Posty: 38
Dołączył(a): 20 marca 2007, o 14:19

Sprawdzanie poprawości składni - błąd gdy dołączony CSS

Postprzez reggi » 5 sierpnia 2008, o 08:32

Witam.

Przyjrzę sie temu i poprawię.
reggi
Znawca tematu
Znawca tematu
 
Posty: 360
Dołączył(a): 30 września 2002, o 10:36

Postprzez reggi » 20 lutego 2009, o 18:10

reggi
Znawca tematu
Znawca tematu
 
Posty: 360
Dołączył(a): 30 września 2002, o 10:36

Postprzez wodek » 23 lutego 2009, o 10:49

Witam,
sprawdziłem jeszcze raz i po "sprawdź składnię znaczników" Ctrl+Shift+G występują dwa błędy "Ostrzeżenie: Znacznik <p...> Odwołuje się do klasy niepasującej do żadnego arkusza stylów: Błąd"
i oczywiście drugi odpowiednio.
Próbowałem z podłączeniem stylów do projektu ale też nic nie dało. Może problem wynika z tego że aktualizuje ciągle pajączka a powinienem go usunąć na dobre i jeszcze raz zainstalować. Jak będę miał chwilkę czasu to tak zrobię.
A może ktoś inny przetestowałby ten błąd i się wypowiedział!!

Pozdrawiam
wodek
Jeszcze się uczę
Jeszcze się uczę
 
Posty: 38
Dołączył(a): 20 marca 2007, o 14:19

Postprzez reggi » 24 lutego 2009, o 13:03

Sprawdziłem różne wersje wstecz aż do 5.6.1 i nie ma tego błędu. Sorry, może to głupie pytanie, ale różne "cuda" mi też się zdarzają - czy plik ze stylami NA PEWNO jest w odpowiednim miejscu (w tym przypadku w folderze z plikiem HTML)?
reggi
Znawca tematu
Znawca tematu
 
Posty: 360
Dołączył(a): 30 września 2002, o 10:36

Postprzez wodek » 24 lutego 2009, o 19:52

Witam serdecznie!
Ja też zacząłem sprawdzać co u mnie nie tak. Pokusiłem się nawet na instalację na testowym kompie eksport ustawień itp. i wszystko Ok wyszło. Ale zdziwiony wróciłem do kompa na którym pracuję i okazało się że też wszystko ok, ale wtedy gdy nie mam włączonego mapowania. I jeszcze coś takiego zauważyłem że jak nie dałem czerwonej kropki to chyba chodziło, ale jak dałem już czerwoną kropkę (ustaw jako aktywne) no to błąd za błędem tak jak w postach wyżej. Jak usunę mapowanie to ok nie ma błędów. Czytałem w pomocy i nie widzę jakiejś zależności.

Proszę o informację jak to w ogóle jest, czy to błąd, i jak to ominąć.

Pracuje na Vertrigo i mam wgrany dodatkowo MozillaControl1712.exe

Pozdrawiam
wodek
Jeszcze się uczę
Jeszcze się uczę
 
Posty: 38
Dołączył(a): 20 marca 2007, o 14:19

Postprzez reggi » 25 lutego 2009, o 13:18

Ale o które mapowanie chodzi? Mapowanie przy przeglądaniu, czy dla synchronizacji? I jeszcze jedna rzecz mi przyszła do głowy - a może ten plik jest otwierany do edycji zdalnie z serwera FTP i chodzi o mapowanie dla ścieżki FTP na URL? Czy to jednak plik otwierany z lokalnego dysku?
Próbuję, próbuję i nijak nie potrafię powtórzyć :(
reggi
Znawca tematu
Znawca tematu
 
Posty: 360
Dołączył(a): 30 września 2002, o 10:36

Postprzez wodek » 25 lutego 2009, o 15:56

Witam

Chodzi o mapowanie przy podglądzie mam wpisany taki adres http://127.0.0.1/pajaczek-test/
jeśli wejdę na przeglądarkę to jest wszystko Ok wyświetla się jak trzeba.
Jeśli kliknę na ostrzeżenia w Pajączku to wyświetli się mi nowy dokument a w nim wszystko dobrze wygenerowane.

Zauważyłem że jak wyłączę Raportuj ID klasy nie odnoszącej się do żadnych stylów (Edytor/Pisownia i weryfikacja składni/ zakładka weryfikacja składni CSS) to ładnie przechodzi no ale wtedy nie sprawdza tego co ma sprawdzać.

Jeszcze jedno odkryłem :)
Bo odkryłem że w sumie mi działa i wszystko interpretuje jak trzeba jak nie ma klasy to jest błąd a jak jest wszystko to jest ok. I nie wiem czy tak powinno być czy nie ale ja używam Ctrl+Shift+G!!! czyli sprawdza bieżący dokument. No i jak by interpretować że nie sprawdza połączeń między innymi plikami to w sumie wszystko ok! Ale z drugiej strony nie powinno tak.

Pozdrawiam i z ciekawością czekam na odpowiedź :)
wodek
Jeszcze się uczę
Jeszcze się uczę
 
Posty: 38
Dołączył(a): 20 marca 2007, o 14:19

Postprzez reggi » 25 lutego 2009, o 16:37

Jednak myśl mi przyszła do głowy. Czy w ustawieniach weryfikacji składni znacznikow masz zaznaczoną opcję: Weryfikuj za pomocą dokumentu podglądu, jeśli dostępny? Bo to może ona jest winna? Byc może dokument podglądu jest w innym miejscu, niż plik HTML i CSS i stąd problem?
reggi
Znawca tematu
Znawca tematu
 
Posty: 360
Dołączył(a): 30 września 2002, o 10:36

Postprzez wodek » 25 lutego 2009, o 19:23

Kurcze no słowa nie powiem :) no jak ręką odjął! nic mi nie pozostaje jak podziękować i pogratulować!! Tych ustawień poprostu jest i jak widać nieraz można się zamotać.

Chciałbym tylko przy okazji omawiania tematu CSS zaznaczyć o delikatnych problemach takich jak brak opacity i background-position brak możliwości dodania dwóch znaczników np. top right lub 0px 20px nie jest to problemem wielkich ale ..
Na niedogodnieniami jest też brak zapamiętania w 'inspektor znaczników' i 'inspektor CSS' wybranej przeglądarki - ciągle po uruchomieniu pamięta moją ulubioną IE :)
Jeszcze ostatnio co zauważyłem problemy to z tworzeniem tabeli Ctrl+T zawartości komórki nie pamięta.


Pozdrawiam Serdecznie - temat z poprawnością uważam za zamknięty :)
wodek
Jeszcze się uczę
Jeszcze się uczę
 
Posty: 38
Dołączył(a): 20 marca 2007, o 14:19

Postprzez wodek » 25 lutego 2009, o 19:59

Przemyślałem jeszcze tą sprawę i sprawdzałem z dynamicznym kodem, i jeśli jest zaznaczona ta opcja 'Weryfikuj za pomocą dokumentu podglądu, jeśli dostępny' to sprawdza też wygenerowany w PHP kod, no a jeśli nie no to niestety brak tego co byśmy chcieli sprawdzić. I teraz przypominam sobie początki dlaczego to ustawiłem.

W takim razie czekam na rozwiązanie tego problemu :) bo była by to fajna opcja - zwłaszcza że jak kliknę na błąd to otwiera się poprawnie wygenerowany dokument. Z weryfikacją odnośników też by było fajnie :)
Zaznaczę tylko że na różne sposoby dodawałem pliki.

Podrawiam
wodek
Jeszcze się uczę
Jeszcze się uczę
 
Posty: 38
Dołączył(a): 20 marca 2007, o 14:19

Postprzez reggi » 26 lutego 2009, o 11:50

Faktycznie w okienkach podglądu przełacza się stale na IE. Postaram się temu zaradzić.
Jeśli chodzi o "opacity" - nie jest to zgodne ze standardem, więc nie istnieje w pliku danych języka CSS. Możesz jednak samodzielnie dopisac odpowiednie słowo kluczowe i zdefiniowac jego parametry.
reggi
Znawca tematu
Znawca tematu
 
Posty: 360
Dołączył(a): 30 września 2002, o 10:36

Postprzez wodek » 26 lutego 2009, o 13:16

Rzeczywiście nawet w CSS3 nie jest to standard - ups.
Ostatnio zacząłem dopisywać takie rozkazy i definiowalne nazwy funkcji bo niestety nie ma : clone, __toString, __clone, __set, _get. Myślę że powinnno to być w następnych wersjach poprawione.
Jeszcze mam jedno pytańko czy w tych ustawieniach można zrealizować tak żeby poprzez dodany przezemnie rozkaz sterujący "clone", dawało efekt aby przepisywały się z jednego obiektu podpowiedzi danej klasy do drugiej.
Jeszcze jeden błąd który nie robi jakiejś wielkiej funkcjonalnego problemu ale istnieje to jak kiedyś opisywałem brak możliwości usunięcia katalogu/pliku podczas "zmiana nazw wielu plików" tak to samo dzieje się przy eksportowaniu ustawień tzn nie można usunąć katalogu/pliku do póki nie wyłączy się pajączka.

Pozdrawiam
wodek
Jeszcze się uczę
Jeszcze się uczę
 
Posty: 38
Dołączył(a): 20 marca 2007, o 14:19

Następna strona

Powrót do Pajączek 5 NxG

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot]

cron