Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy cookies i podobnych m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania serwisów do potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je nasi reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji. Jeśli nie wyrażasz zgody, opuść tę stronę.

Wcisnięty klawisz nawigacji

Forum dyskusyjne poświęcone zagadnieniom związanym z językami JavaScript, VBScript i podobnym

Moderator: Grupa pościgowa ;-)

Wcisnięty klawisz nawigacji

Postprzez benek737 » 5 marca 2004, o 22:15

benek737
Jeszcze się uczę
Jeszcze się uczę
 
Posty: 17
Dołączył(a): 26 lutego 2004, o 14:07

Re: Wcisnięty klawisz nawigacji

Postprzez lockoom » 5 marca 2004, o 22:22

lockoom
Super spec!
Super spec!
 
Posty: 999
Dołączył(a): 30 września 2002, o 19:46

Postprzez benek737 » 5 marca 2004, o 22:43

To jest link do mojej strony

Adres usunięty na prośbę autora posta. lockoom

rozumiem, że same stany "rollover" nie rozwiążą tego tematu?
benek737
Jeszcze się uczę
Jeszcze się uczę
 
Posty: 17
Dołączył(a): 26 lutego 2004, o 14:07

Postprzez lockoom » 6 marca 2004, o 16:11

Ja widzę dwa wyjścia:
1. Użyć raczej skomplikowanego kodu JS aby podmieniać obrazki oraz akcje onmouse* w zależności od klikniętego elementu w menu.
2. Drugie jest tym, którego chciałeś uniknąc czyli przeładowywanie obu ramek.

To pierwsze jest wykonalne, ale jeśli sam nie znasz się na JS to raczej Ci nie pomożemy, bo taka przeróbka wymagała by poświęcenia czasu, którego jak wiadomo zawsze jest za mało. Jeśli natomiast trochę rozumiesz JS to mogę trochę doradzić.

Dla każdego linka obsłuż zdarzenie onclick. Wprowadź zmienną, w której zapisywać będziesz numer klinkiętej pozycji w menu (0 - żadna). W zdarzeniu onclick dla każdego linka sprawdzaj czy dany numer klikniętego obrazka zgadza się z tym zapisanym, jeśli nie to zmień grafikę w zapisanym na "nie klikniętą", a do zmiennej zapisz nowy numer.
W zdarzeniach onmouseover i onmouseout (zdarzeń onmousedown i onmouseup moim zdaniem możesz się pozbyć) sprawdzaj czy kursor znajduje się nad linkiem, którego numer zapisałeś jako kliknięty. Jeśli tak - to nie podmieniaj grafik, jeśli nie - to oczywiście podmieniaj.
Ostatnio edytowano 6 marca 2004, o 16:34 przez lockoom, łącznie edytowano 1 raz
lockoom
Super spec!
Super spec!
 
Posty: 999
Dołączył(a): 30 września 2002, o 19:46

Postprzez benek737 » 6 marca 2004, o 16:29

benek737
Jeszcze się uczę
Jeszcze się uczę
 
Posty: 17
Dołączył(a): 26 lutego 2004, o 14:07

Wciśnięty klawisz

Postprzez benek737 » 8 marca 2004, o 00:08

benek737
Jeszcze się uczę
Jeszcze się uczę
 
Posty: 17
Dołączył(a): 26 lutego 2004, o 14:07

Re: Wciśnięty klawisz

Postprzez lockoom » 8 marca 2004, o 12:03

lockoom
Super spec!
Super spec!
 
Posty: 999
Dołączył(a): 30 września 2002, o 19:46

Postprzez Wydra707 » 8 marca 2004, o 13:55

Wydra707
Znawca tematu
Znawca tematu
 
Posty: 482
Dołączył(a): 1 października 2002, o 19:21

Postprzez lucas » 8 marca 2004, o 15:19

lucas
Znawca tematu
Znawca tematu
 
Posty: 448
Dołączył(a): 30 września 2002, o 20:22

WCIŚNIĘTY KLAWISZ

Postprzez benek737 » 8 marca 2004, o 20:22

benek737
Jeszcze się uczę
Jeszcze się uczę
 
Posty: 17
Dołączył(a): 26 lutego 2004, o 14:07

Wcisniety Klawisz

Postprzez benek737 » 9 marca 2004, o 00:46

Przepraszam za zamieszanie, ale juz znalazłem błąd - w kodzie wyswietlanej strony
if (top.menu.nowLoaded) {top.menu.setButtons(); }

odwołanie jest do ramki z www "menu" zamiast index_gora... Jest już późno i...

Jednak chciałbym prosić o wyjaśnienie, dlaczego jeżeli w kodzie zmienię wszystkie zmienne z "o" na np "x" czyli var x1,x2 zamiast o1,o2 itd. we wszystkich miejscach kodu, gdzie ona wystepuje - to skrypt przestaje działać prawidłowo...? Czy "o" ma jakieś specjalne znaczenie w JS...? Mam nadzieję, że nie jest to zbyt głupie pytanie na tak poważne forum...

Z góry dzięki za info!
Pozdrawiam!
benek737
Jeszcze się uczę
Jeszcze się uczę
 
Posty: 17
Dołączył(a): 26 lutego 2004, o 14:07

Re: Wcisniety Klawisz

Postprzez lockoom » 9 marca 2004, o 01:05

lockoom
Super spec!
Super spec!
 
Posty: 999
Dołączył(a): 30 września 2002, o 19:46

Postprzez benek737 » 9 marca 2004, o 01:25

benek737
Jeszcze się uczę
Jeszcze się uczę
 
Posty: 17
Dołączył(a): 26 lutego 2004, o 14:07

Postprzez Wydra707 » 9 marca 2004, o 17:23

Wydra707
Znawca tematu
Znawca tematu
 
Posty: 482
Dołączył(a): 1 października 2002, o 19:21

Wciśniety klawisz

Postprzez benek737 » 10 marca 2004, o 01:18

benek737
Jeszcze się uczę
Jeszcze się uczę
 
Posty: 17
Dołączył(a): 26 lutego 2004, o 14:07


Powrót do Języki JavaScript i VBScript

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników