Strona wykorzystuje ciasteczka (cookies). Dzięki cookies nasz serwis działa poprawnie. Treść polityki cookies znajduje się tutaj.

Drobne błędy w programie

Forum dyskusyjne poświęcone programowi Pajączek 5 NxG. Wysyłaj tutaj tylko wiadomości dotyczące tego programu.

Moderator: Grupa pościgowa ;-)

Drobne błędy w programie

Postprzez bio » 11 grudnia 2013, o 06:38

Wykryłem dwa drobne błędy w Pajączku, jeden jest mały, drugi bardziej poważny (przynajmniej dla mnie). Otóż korzystam z Inspektora MySql, gdzie w zakładce zawartość można dodawać rekordy do edytowanej tabeli oraz wprowadzać zmiany. I tu pierwszy problem mój się pojawia: dodając nowy wiersz i wprowadzając dane do niego nie aktywuje się przycisk zapisu zmian w bazie danych po prawej stronie okienka. Dopiero przez przypadek odkryłem, że przycisk ten się uaktywnia, gdy użyję rolki do przewijania wbudowanej w myszce gdy kursor znajduje się nad tabelką z listą rekordów.

Drugi błąd bardziej dla mnie uporczywy dotyczy możliwości wpisywania danych w okienku Treść pola, gdzie teoretycznie łatwiej jest wpisywać tekst o większej długości. Niestety podczas pisania w tym okienku kombinacja klawiszy prawy ALT+a (odpowiadający polskiej literce ą) kasuje mi wszystko co wcześniej wpisałem oszczędzając jedynie nieszczęsną literkę ą.

Wiem, że są to drobne błędy, ale przydałoby się je naprawić, bo życie trochę uprzykrzają.
Moja strona wykonana po części w Pajączku: http://www.obliczeniowo.jcom.pl
bio
Zanim zapytam poszukam odpowiedzi
Zanim zapytam poszukam odpowiedzi
 
Posty: 7
Dołączył(a): 10 grudnia 2013, o 18:36

Re: Drobne błędy w programie

Postprzez platekr » 12 grudnia 2013, o 00:05

W porządku, dodałem do listy zadań. Dziękuję za zgłoszenie :)
pozdrawiam,
Rafal Platek
cream.software
http://www.creamsoft.com
Avatar użytkownika
platekr
Administrator forum
Administrator forum
 
Posty: 1744
Dołączył(a): 8 września 2002, o 22:48
Lokalizacja: Myslenice, Poland

Re: Drobne błędy w programie

Postprzez bio » 13 grudnia 2013, o 15:48

Kolejny drobny problem przy korzystaniu tym razem z zakładki Moje serwery. Otóż wysyłam na serwer po kilka plików i program informuje mnie, że w danym pliku znajdują się odsyłacze wykorzystujące duże litery (co może stanowić problem pod Linuksem, który nie jest ślepy na wielkość liter użytych w nazwach plików). I pyta się mnie program, czy mimo wszystko wysłać plik na serwer dając do wyboru: Tak, Tak na wszystkie lub Nie więc wybieram logicznie Tak na wszystkie co skutkuje tym, że program mimo wszystko przy każdym następnym pliku z tym samym "problemem" pyta się mnie o to samo.

Inna drobna sprawa, która nie jest może błędem w programie, ale mogłaby być inaczej obsłużona. Znów zakładka Moje serwery i skonfigurowany przeze mnie adres serwera. Łączę się z serwerem, który po pewnym czasie automatycznie przerywa połączenie (gdy połączenie nie jest używane przez jakiś tam odstęp czasu). I czasem przeciągam plik do wysłania na serwer, gdy on już zerwał połączenie. Czy nie można by było zrobić tak, żeby program automatycznie w takiej sytuacji nawiązywał połączenie z serwerem (jeżeli takowy został już wcześniej wybrany). Być może jest to drobna sprawa, ale z pewnością poprawiłaby funkcjonalność programu.
Moja strona wykonana po części w Pajączku: http://www.obliczeniowo.jcom.pl
bio
Zanim zapytam poszukam odpowiedzi
Zanim zapytam poszukam odpowiedzi
 
Posty: 7
Dołączył(a): 10 grudnia 2013, o 18:36

Re: Drobne błędy w programie

Postprzez platekr » 13 grudnia 2013, o 22:03

Jeśli chodzi o drugą kwestię, to nie program zrywa połączenie, ale serwer. Można skorzystać z odpowiednich ustawień klienta FTP w Pajączku, aby obejść ten problem.
pozdrawiam,
Rafal Platek
cream.software
http://www.creamsoft.com
Avatar użytkownika
platekr
Administrator forum
Administrator forum
 
Posty: 1744
Dołączył(a): 8 września 2002, o 22:48
Lokalizacja: Myslenice, Poland

Re: Drobne błędy w programie

Postprzez bio » 15 stycznia 2014, o 16:39

Dziękuję za odpowiedź, w kwestii łączenia się z serwerem sobie już poradziłem. Natomiast znalazłem jeszcze jeden drobny błąd w programie, który oczywiście nie umniejsza jego funkcjonalności a jedynie trochę uprzykrza życie.

Mianowicie jakiś czas temu w końcu zdecydowałem się pozmieniać skróty klawiaturowe dotyczące wstawiania znaczników w programie i w tym celu oczywiście wszedłem przez pozycję dostosuj paski, menu i skróty w menu rozwijanym przez przycisk konfiguracji ustawień programu i w pojawiającym się okienku wybieram oczywiście zakładkę: skróty klawiszowe i to w kontrolce typu bodajże listbox dzieje się coś dziwnego. Mianowicie gdy przejeżdżam myszką po kolejno wypisanych tam elementach zaczynają mi znikać napisy, ikonki i generalnie zawartość poszczególnych pozycji w tej kontrolce znika gdy przemieszczam kursorem myszki po nim.

Myślę, że ważną wskazówką będzie również fakt, że dzieje się tak tylko gdy kursor przemieszcza się nad pierwszą kolumną z wypisanymi pozycjami menu. Nie jest to być może aż tak spory problem, bo poruszając rolką myszki zawartość kontrolki się odświeża i wszystko się wyświetla na nowo. A i okienko podpowiedzi się pojawia puste (znaczy się bez tekstu).

Teraz jeszcze zauważyłem, że w zakładce menu edytora tego samego okienka również tego samego typu kontrolka ma ten sam problem.
Moja strona wykonana po części w Pajączku: http://www.obliczeniowo.jcom.pl
bio
Zanim zapytam poszukam odpowiedzi
Zanim zapytam poszukam odpowiedzi
 
Posty: 7
Dołączył(a): 10 grudnia 2013, o 18:36

Re: Drobne błędy w programie

Postprzez platekr » 15 stycznia 2014, o 17:07

Sprawdziłem u siebie przed momentem i nie ma tego efektu (Windows 7 64 PL). Spodziewam się więc, że przyczyna tkwi w systemowych bibliotekach odpowiedzialnych za wyświetlanie tej kontrolki (to windowsowa kontrolka ListView). Być może biblioteka comctl32, która odpowiada za tę kontrolkę jest w jakimś stopniu odpowiedzialna za ten efekt. Być może jakaś aplikacja nadgrała właściwą bibliotekę w Pana systemie lub też efekt "hover" używany w Pajączku na tej liście nie jest zgodny z Pańską biblioteką. Spróbujemy to wyłączyć w przyszłości.
pozdrawiam,
Rafal Platek
cream.software
http://www.creamsoft.com
Avatar użytkownika
platekr
Administrator forum
Administrator forum
 
Posty: 1744
Dołączył(a): 8 września 2002, o 22:48
Lokalizacja: Myslenice, Poland

Re: Drobne błędy w programie

Postprzez bio » 15 stycznia 2014, o 17:45

Dziękuję za odpowiedź, ja działam na razie na Viście, ale może za jakiś czas przerzucę się na 7-demkę. ListView, ma Pan rację pomyliły mi się nazwy kontrolek (też trochę programuję). Pewnie to błąd związany (tak jak Pan napisał) z samą biblioteką systemową comctl32.dll skoro u Pana działa jak należy.
Moja strona wykonana po części w Pajączku: http://www.obliczeniowo.jcom.pl
bio
Zanim zapytam poszukam odpowiedzi
Zanim zapytam poszukam odpowiedzi
 
Posty: 7
Dołączył(a): 10 grudnia 2013, o 18:36

Re: Drobne błędy w programie

Postprzez galuu » 30 stycznia 2014, o 12:30

1) kolejny raz pajączek pyta mnie o moją licencje
tym razem aktualizowałem z wersji 5.9.8 pro na wersje 5.9.9 pro
moja licencja jest ponoś wieczna
po aktualizacji wyskakuje okienko połącz się z serwerem aby program sprawdził aktualność licencji po czym program stwierdza że licencja jest nie ważna i zamyka pajączka po ponownym uruchomieniu to samo wybierając opcje nie i ponowna aktywacje dopiero pajączek jest sprawny wiem że może to nie sjest specjalnie wielki problem ale trochę to irytuje że za każdym razem kiedy aktualizuje program muszę go aktywować mimo że ma ma prawo być uruchomiony

2) może to nie właściwe miejsce ale nie chce mi się zakładać innego wątku aby napisać o tym
po wejściu na forum najpierw przywitał mnie błąd serwera teraz już nie pamiętam jaki to błąd chyba coś o dostępie do katalogu
potem po zalogowaniu nie mogłem wejść na wątek który mnie interesował ponieważ system s uporem maniaka kazał mi zmienić hasło a mimo że hasło było już raz zmieniane kazał mi je zmienić drugi raz a potem trzeci jak tylko zmieniłem hasło pojawiał się komunikat że hasło zmienione a następnie monit o zmianie hasła gdzie trzeba było go zmienić ponownie i nie można było wejść na forum bo klikanie na inne zakładki powodowało tylko ponowne wyświetlenie formularza


ad1 po co w ogóle zmiana hasła czy wam zależy żeby użytkownicy zapomnieli jak się maja zalogować ??
ad2 jeśli już zmieniać hasło to w tedy kiedy użytkownik potrzebuje a nie w tedy kiedy wymyśli się to w systemie ??


3) co za dziwna ikonka zgłoś posta fajnie działa mogę zgłaszać nawet swoje posty :)

4)co do interfejsu pajączka fajny pomysł z tymi narzędziami żeby paski były nie zależne a jak są przylepione do okna to jeszcze przydała by się opcja zwijania ich i rozwijanie kiedy potrzeba bez potrzeby wchodzenia w opcje wyświetl --> widok --> tryb pracy pełnego okna

5) czy kiedyś doczekamy się zawijania kodu w pajączku ??

6) po dodaniu posta zauważyłem że jest po podwójnie dodany gdy chciałam go usuną przyciskiem usuń posta bo po usunięciu nie można wrócić do wątku ponieważ pisze nie znaleziono wątku lub wątek usunięty dopiero wybierając w menu przycisk forum a następnie właściwą kategorie i wątek można powrócić do miejsca gdzie pisałem post

7) i co do dat wyświetlanych na forum przy wątkach i postach czas założenia czy można prosić o usuniecie stamtąd znaków "%"
Avatar użytkownika
galuu
Jeszcze się uczę
Jeszcze się uczę
 
Posty: 21
Dołączył(a): 22 grudnia 2009, o 23:05
Lokalizacja: 80-617 Gdańsk

Re: Drobne błędy w programie

Postprzez platekr » 30 stycznia 2014, o 13:13

ad 1) Aktualizacja wymaga ponownej aktywacji. Niestety tak to działa.
ad 2) Prace przy serwerach. Niestety może dzisiaj jeszcze być jakiś błąd. Wymóg zmiany hasła po pewnym czasie to zabezpieczenie stosowane przez używane przez nas oprogramowanie forum. Z tego co pamiętam jest to określone na ileś dni od daty ostatniego logowania. Problemy z logowaniem mogą się wiązać z błędami serwerów, które dzisiaj mają miejsce wskutek prac serwisowych.
ad 3) Funkcja forum do podpier*** spamerów przez czytelników. Bardzo przydatna. Nie wszystko udaje się wyłapać ;-)
ad 5) tak, kiedyś będzie :)
ad 6) przyczyna leży w cache. Przejście przez główną lub odświeżenie pomaga.
ad 7) Nie widzę tego
pozdrawiam,
Rafal Platek
cream.software
http://www.creamsoft.com
Avatar użytkownika
platekr
Administrator forum
Administrator forum
 
Posty: 1744
Dołączył(a): 8 września 2002, o 22:48
Lokalizacja: Myslenice, Poland

Re: Drobne błędy w programie

Postprzez galuu » 11 lutego 2014, o 12:56

re ad 7
a ja nadal widzę tym razem przeglądarka firefox v 27.0 choć wydaje mi się że nie jest to zależne od przeglądarki
np.

Re: Drobne błędy w programie
Nieprzeczytany postprzez platekr » %30.%01.%2014 %13:%sty
Avatar użytkownika
galuu
Jeszcze się uczę
Jeszcze się uczę
 
Posty: 21
Dołączył(a): 22 grudnia 2009, o 23:05
Lokalizacja: 80-617 Gdańsk

Re: Drobne błędy w programie

Postprzez galuu » 10 września 2014, o 13:18

znalazłem problem nie wiem czy ktoś to zgłaszał mianowicie:
podczas połączenia ftp gdy mam otwarty plik php z serwera i chce skorzystać z nawigatora dokumentu to:
kliknięcie w nawigatorze na importowane metody czy też na inkludowane pliki ze skryptami powoduje wyświetlenie monitu Błąd! wskaza konstrukcja nie istnieje
Avatar użytkownika
galuu
Jeszcze się uczę
Jeszcze się uczę
 
Posty: 21
Dołączył(a): 22 grudnia 2009, o 23:05
Lokalizacja: 80-617 Gdańsk

Re: Drobne błędy w programie

Postprzez bogdan8 » 27 maja 2015, o 11:29

Problem dotyczy wyświetlania tekstu kodu programu - niektóre znaki zasłaniają fragment poprzedniego co pogarsza czytelność lub zmienia widoczną treść np. litera o widoczna jest jako c np. "micro<" jest widoczne jako "moicrc<"
Pajączek v5.9.9 win7 64
bogdan8
Zanim zapytam poszukam odpowiedzi
Zanim zapytam poszukam odpowiedzi
 
Posty: 5
Dołączył(a): 31 maja 2009, o 08:40


Powrót do Pajączek 5 NxG

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników

cron