Switch to full style
Forum dyskusyjne, na którym można dyskutować na wszelkie tematy, których nie dotyczą pozostałe fora. Do testów proszę używać forum testowego. Proszę już nie zgłaszać stron do oceny. Za dużo było spamu.
Odpowiedz

www.joytavel.pl

14 maja 2009, o 12:20

Przedstawiam pierwsza wersje (bedzie rozszerzona) strony Biura Podroży http://www.joytravel.pl/.

Intersuje mnie szczegolnie poprawnosc w IE6,7, 8.

A szczegolnie strony (zastosowano skrypty formatujace formularz - mimo ze zawsze bylem krytyczny do takich rozwiazan...):
http://www.joytravel.pl/zlec_wyszukanie_oferty

Po wielu bojach stacilem cierpliwosc i wylaczylem dla IE (do v.7) skrypt do "upiekszania" :? formularzy.
Wiecej chyba sie nie dam naciagnac na takie "okraglosci" jak zawsze wiecej z tym problemow niz korzysci (gryza sie czasami z innymi biblotekami) :twisted:

www.joytavel.pl

14 maja 2009, o 13:04

Chyba podpada pod reklamę, ale nie w tym rzecz.

Wszystko ładnie pięknie, a na samym dole js na 450 linii. Powyżej niego kolejne dwa javascripty. Zobacz czy da się je najpierw wrzucić do nagłówka (dane wstawiane dynamicznie, czyli te arraye z miastami, czy krajami mogą zostać gdzie są. Jak już wszystkie js-y będą w nagłówku, to napisz sobie skrypt (php, perl, czy co tam używasz na stronie), który zrobi: gzip, header expires, file_get_content (ze wszystkich js). Jeden plik, jedno wywołanie http, i od razu kompresja treści. To samo z plikami css.

Tabelka wyszukiwania: czy koniecznie musi być tak wiele tagów ? Nawet nie mam siły sprawdzić ile zajmuje ta tabelka.

Lista poniżej: jeden div, w nim drugi, w nim trzeci, w nim tabelka. Odchudź całość, mniej zagłębień, zamiast tabelki mogą być divy z floatem do lewej + width+height+position relative. Cene dajesz do span, który jest position absolute+bottom 0 (dzięki temu, że div jest relative, to span absolutny ustawi się względem diva, bottom:0 i będzie na dole, right:0 i przesunie się w prawo)

74 wywołania http + 580KB :/ Jak skleisz te js i css, to zobacz czy obrazki da się połączyć ze sobą. Zamiast osobnych obrazków jeden większy i ustawiasz przy pomocy background-position

I na koniec dorzuć gdzieś na stronie ukryty licznik zapytań do bazy.

edit: ie7
Formularz w zleceniu trochę się rozjechał, na prawo przesunęły się pola od Kraj w dół.

www.joytavel.pl

14 maja 2009, o 13:22

Dzieki za tak wnikliwa analize (porady zawsze sie przydadza). Moja wina ze nie dpisalem zeby na razie nie analizowac tego o czym wasnie piszesz. Strona jest zintegrowana z systemem zewnetrznym i on wypluwa tyle atrakcji :] (przechodzi jako zmienne do smarty).
Juz i tak udalo mi sie przepuszczac czesc przez swoje skrypty i wywalac np. js czy css do pliku zewnetrznego ale ten mega na dole "nie poddal sie" (jest tworzony dynamicznie w takiej postaci ze nie moge go "wygryzc").

Napisze kiedy wywale max smieci ktore dostaje z zewnatrz (wtedy bedzie mozna przeanalizowac calosc).

Tak na marginesie wywolan to i tak to ma bez liku - spora firma (merlinx) a takie dziadostwo...

www.joytavel.pl

14 maja 2009, o 13:35

ie6:
Zleć jest jeszcze bardziej rozsypane, nazwy pól Kraj, Hotel itd. są nad polami wyboru
Strona główna jakoś dziwnie się wyświetla (lewe menu).

i nie widać kodu na captcha (to chyba nie jest wina ie6)

www.joytavel.pl

14 maja 2009, o 13:44

ok dzieki przed chwila cache w smarty zamulilo moze dlatego przycielo lewe menu i captcha zniklo

ie6 "prawdziwe" czy standalone?

www.joytavel.pl

14 maja 2009, o 13:51

standalone
co zdaje się powoduje błędy w wyszukiwarce (brak obsługi metody)

sam wynik wymaga chyba poprawienia: "Obecnie brak ofert dla podanych kryteriów wyboru! Proszę zmienić termin podróży lub miejsce wyjazdu."; pomarańczowy tekst na jasnoniebieskim tle ? nie wydaje mi się

edit: to jak, masz możliwość wyplucia na ekran jak się sprawuje baza danych ?

14 maja 2009, o 15:19

:) musze zobaczyc ten kolor bo to znowu z zewnatrz. Baza tez jest u nich

15 maja 2009, o 16:07

.color3bg { m_c.css (wiersz 4)
background-color:#66CCFF;
}

jeśli ta klasa jest używana tylko na liście wyników, to daj #fff, nie tylko okno bez wyników, ale także okno z wynikami zyska na czytelności

15 maja 2009, o 23:24

dzieki :) Uwzglednilem Twoje uwagi (wrzucielm m.in. co sie da przez gzip udalo mi sie odgryzc prawie 200MB). Dam znac kiedy podmienie na nowa wersje (ta stara tez juz jest czesciwo kompresowana).

16 maja 2009, o 22:15

jak będziesz miał możliwość, to wywal nadmiar znaczników
Odpowiedz