Dziękuję za szybką odpowiedź. Niestety nie przydała się.
Kursy w "menu pomoc" znalazłem już dawno, wzmianka w kursie PHP o oprogramowaniu serwera jest lakoniczna. Jeżeli kurs jest przeznaczony dla początkujących to powinien być poprzedzony szczegółową instrukcją instalacji oprogramowania, taką jaka znalazłem po skorzystaniu z odnośnika do artykułu na webhosting.pl , tyle,że aktualną! Artykuł został napisany w 2008 roku i np. link bezpośredni do pobrania Apacha prowadzi do pustej strony.
Chcę zaznaczyć, że instrukcja musi być szczegółowa, bo mam wrażenie po przeczytaniu artykułu w części dotyczącej instalacji PHP,że sam język PHP jest łatwiejszy niż instalacja
Zrezygnowałem z tamtej metody i postanowiłem wykorzystać funkcję mapowania. Bez powodzenia.
Plik z rozszerzeniem php wprowadziłem do pustego folder na serwerze. Folder nazywa się tmp. Otwieram plik i po włączaniu podglądu mam komunikat o konieczności przypisania mapowania. W ustawieniach sieci i serwerów status połączenia wyświetla: OK. Wchodzę w edycję i ustawieniach mapowania ustawiłem:
ścieżka na serwerze: /tmp
na adres URL:
http://127.0.0.1/pajaczek/i nie działa. ( instrukcja jest trochę nieaktualna, w "Mapowany folder" brak jest "...przycisku obok w celu wyświetlenie okienka umożliwiającego wybór folderu z dysku. "
Mam na tym serwerze stronę i też miałem problem z ustawieniem mapowania, ale poddałem się, nie było mi to tak potrzebne. Teraz będę wdzięczny za pomoc przy tym ustawieniu.
Znowu po próbie zapisania zostałem wylogowany. Nie wyłączałem cookies dla żadnej witryny. Ostatnio tylko wyczyściłem historię ciasteczek.