Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy cookies i podobnych m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania serwisów do potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je nasi reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji. Jeśli nie wyrażasz zgody, opuść tę stronę.

Do Admina - jak to w końcu jest w Pajączku z PHP

Jeśli jesteś bardzo początkujący i nie wiesz prawie nic na temat tworzenia stron czy też innej tematyki, a chciałbyś zadać pytanie, prosimy, zrób to na tym forum.

Moderator: Grupa pościgowa ;-)

Do Admina - jak to w końcu jest w Pajączku z PHP

Postprzez Ender » 5 czerwca 2013, o 23:55

Dzień dobry.
Na początek cytat z tekstu opisującego możliwości Pajączka (chodzi o php): ..."Dostępne jest narzędzie dynamicznego podglądu, automatycznie aktualizowane po każdej zmianie w treści strony. Aplikacje PHP mogą być łatwo testowane na lokalnym komputerze przy użyciu funkcji mapowania, która jest wbudowana w program."
Pół dnia zmarnowałem, żeby podejrzeć w Pajączku plik php. Wszystko wykonywałem zgodnie z instrukcją: własności serwisu -> mapowanie podglądu i synchronizacji -> mapowanie podglądu -> w ustawieniach mapowania w pierwszym oknie wpisałem dowolną nazwę, w drugim "katalog" wybrałem nazwę serwisu (czyli folder, w którym jest plik php) po wybraniu w oknie ukazał się tylko ukośnik \, w trzecim oknie ukazało się: http://127.0.0.1/galeria/ . Galeria to nazwa serwisu.
No i podglądu nie ma. Zacząłem szukać ratunku na forum i znalazłem to: "Do podglądu plików PHP potrzebny jest działający lokalnie serwer Apache lub zdefiniowanie mapowania dla plików PHP otwieranych zdalnie. Więcej informacji na ten temat można znaleźć w pomocy lub w artykule o podglądzie lokalnym PHP." Artykuł też przeczytałem.
Czy mogę prosić o wyjaśnienie (juz bez odsyłania do instrukcji): czy Pajączek wystarczy do podglądania plików php, czy muszę kupić drugi program (artykuł wspomina o Apachu i odsyła na anglojęzyczną stronę).
Jestem tym trochę poirytowany dlatego dorzucę jeszcze na temat instrukcji: mam wrażenie, że ona mówi co może Pajączek a nie jak to można zrobić. Piszę z pozycji początkującego ( czy zaawansowanemu potrzebna jest instrukcja?).
I jeszcze problem, który pojawił się przy pisaniu tego postu. Piszę go już prawie 2 godziny, klikając podgląd lub zapisz byłem kilkakrotnie wylogowywany i musiałem zaczynać od nowa. Teraz zanim zapiszę skopiuję całość a po zalogowaniu wkleję i może go w końcu skończę. Dlaczego tak się dzieje?
Pozdrawiam
Ender
Jeszcze się uczę
Jeszcze się uczę
 
Posty: 34
Dołączył(a): 23 kwietnia 2013, o 20:46

Re: Do Admina - jak to w końcu jest w Pajączku z PHP

Postprzez platekr » 6 czerwca 2013, o 08:56

Jeśli chodzi o podgląd plików PHP zlokalizowanych na własnym komputerze, to wymaga on zainstalowanego w systemie serwera Apache z obsługą PHP. Przepraszam, ale to wydawało się nam oczywiste. W przypadku podglądu plików z serwerów zdalnych (nie z lokalnego komputera) serwer nie jest konieczny, gdyż działa zdalnie. Konieczna jest natomiast funkcja mapowania, która umożliwia podgląd z wykorzystaniem serwera, i która jest wbudowana w program.

Lokalny serwer Apache może być pobrany z sieci. Jest to rozwiązanie Open Source dostępne bezpłatnie. Są pakiety gotowe, które instaluje się prosto pod Windows: WAMP, XAMPP, Krasnal. Przykładowy artykuł z listą takich pakietów serwera

Jeśli chodzi o instrukcję, to jest to właśnie instrukcja opisująca narzędzia programu, a nie kurs tworzenia stron WWW, czy poradnik. W menu POMOC programu znajdzie Pan liczne poradniki i kursy, w tym np. dwa najlepsze polskie kursy HTML, kurs PHP, itd. Do niedawna była również dostępna książka o Pajączku w Wydawnictwie Helion, która była bardziej praktyczna, ale teraz jest dostępna chyba tylko w drugim obiegu.

Co do forum i wylogowywania, to trudno mi powiedzieć co może być przyczyną. Sesja ustawiona jest na wystarczająco długi czas, aby nie dochodziło do wylogowywania. Może wyłączył Pan cookies dla naszej domeny.
platekr
Administrator forum
Administrator forum
 
Posty: 1744
Dołączył(a): 8 września 2002, o 22:48
Lokalizacja: Myslenice, Poland

Re: Do Admina - jak to w końcu jest w Pajączku z PHP

Postprzez Ender » 6 czerwca 2013, o 14:44

Dziękuję za szybką odpowiedź. Niestety nie przydała się.
Kursy w "menu pomoc" znalazłem już dawno, wzmianka w kursie PHP o oprogramowaniu serwera jest lakoniczna. Jeżeli kurs jest przeznaczony dla początkujących to powinien być poprzedzony szczegółową instrukcją instalacji oprogramowania, taką jaka znalazłem po skorzystaniu z odnośnika do artykułu na webhosting.pl , tyle,że aktualną! Artykuł został napisany w 2008 roku i np. link bezpośredni do pobrania Apacha prowadzi do pustej strony.
Chcę zaznaczyć, że instrukcja musi być szczegółowa, bo mam wrażenie po przeczytaniu artykułu w części dotyczącej instalacji PHP,że sam język PHP jest łatwiejszy niż instalacja :)

Zrezygnowałem z tamtej metody i postanowiłem wykorzystać funkcję mapowania. Bez powodzenia.
Plik z rozszerzeniem php wprowadziłem do pustego folder na serwerze. Folder nazywa się tmp. Otwieram plik i po włączaniu podglądu mam komunikat o konieczności przypisania mapowania. W ustawieniach sieci i serwerów status połączenia wyświetla: OK. Wchodzę w edycję i ustawieniach mapowania ustawiłem:
ścieżka na serwerze: /tmp
na adres URL: http://127.0.0.1/pajaczek/
i nie działa. ( instrukcja jest trochę nieaktualna, w "Mapowany folder" brak jest "...przycisku obok w celu wyświetlenie okienka umożliwiającego wybór folderu z dysku. "

Mam na tym serwerze stronę i też miałem problem z ustawieniem mapowania, ale poddałem się, nie było mi to tak potrzebne. Teraz będę wdzięczny za pomoc przy tym ustawieniu.

Znowu po próbie zapisania zostałem wylogowany. Nie wyłączałem cookies dla żadnej witryny. Ostatnio tylko wyczyściłem historię ciasteczek.
Ender
Jeszcze się uczę
Jeszcze się uczę
 
Posty: 34
Dołączył(a): 23 kwietnia 2013, o 20:46

Re: Do Admina - jak to w końcu jest w Pajączku z PHP

Postprzez platekr » 6 czerwca 2013, o 15:42

Czy w zewnętrznej przeglądarce może Pan uruchomić podgląd strony http://127.0.0.1/pajaczek/ ?
Jeśli nie, to znaczy, że serwer nie jest poprawnie skonfigurowany i Pajączek tak samo nie będzie mógł jej wyświetlić poprawnie.

Jeśli w przeglądarce widać poprawnie dokument z podanego adresu URL, należy w Pajączku zdefiniować mapowanie dla dokumentu lub najlepiej dla serwisu/projektu, do którego należy ten dokument. Mapowanie to po prostu powiązanie adresu URL o postaci http://... z katalogiem tak jak opisano to w pomocy.

W skrócie:

1) Zainstalować serwer apache z php np. XAMPP
2) Sprawdzić czy działa poprzez wywołanie http://127.0.0.1 w przeglądarce zewnętrznej (nie w Pajączku) np. w IE, Opera czy Chrome lub Firefox
3) Jeśli działa to sprawdzić skąd wyświetlane są te pliki, które znajdują się pod adresem http://127.0.0.1
4) Jeśli jest to katalog np. 'C:\xampp\stronywww\' to ten katalog należy podać w ustawieniach mapowania dla podglądu w Pajączku wiążąc go z adresem http://127.0.0.1

To żadna filozofia ;) Nie wydawało się konieczne rozpisywanie tego na czynniki pierwsze w pomocy ze względu na oczywistość tych ustawień.
platekr
Administrator forum
Administrator forum
 
Posty: 1744
Dołączył(a): 8 września 2002, o 22:48
Lokalizacja: Myslenice, Poland

Re: Do Admina - jak to w końcu jest w Pajączku z PHP

Postprzez Ender » 6 czerwca 2013, o 18:00

Coś nie możemy się dogadać. Napisałem, że zarzuciłem pomysł z instalowaniem serwera na swoim komputerze. Nie mam na to czasu. Chcę wykorzystać serwer zewnętrzny. Mam usługę wykupioną na home.pl. Mam tam stronę, która jest widoczna w internecie, mogę na nią przesyłać pliki przez Pajączka, mogę też edytować pliki na serwerze w Pajączku. Po dokonaniu edycji na serwerze nie mogę tylko podejrzeć strony. Dlatego poprosiłem o pomoc w ustawieniu mapowania. Wydaje mi się, że wykonałem wszystko zgodnie z instrukcją, a jednak nie działa.

W ustawieniach mapowania mam wprowadzone:

w oknie "katalog:": /trans-lublin -nazwa folderu, w którym są pliki strony
w oknie "Na adres URL:": http://127.0.0.1/pajaczek/

Co w tych ustawieniach jest nie tak?

Ps. Jesteśmy w dziale "Dla bardzo początkujących". Nadużywanie tu słowa "oczywiste" odbiera odwagę do zadawania dalszych pytań :?
Ender
Jeszcze się uczę
Jeszcze się uczę
 
Posty: 34
Dołączył(a): 23 kwietnia 2013, o 20:46


Powrót do Dla bardzo początkujących

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników

cron