Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy cookies i podobnych m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania serwisów do potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je nasi reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji. Jeśli nie wyrażasz zgody, opuść tę stronę.

brak polskich znakow w edytorze

Forum dyskusyjne poświęcone programowi Pajączek 5 NxG. Wysyłaj tutaj tylko wiadomości dotyczące tego programu.

Moderator: Grupa pościgowa ;-)

brak polskich znakow w edytorze

Postprzez battje » 1 października 2009, o 18:30

tak wiec mam problem z samym edytorem... nawet w manu, ustawieniach i we wszystkim innym nie mam polskich znakow... rowniez gdy polacze sie z moim ftp i sciagne jakis z plikow to zmienia polskie znaki na krzaczki... probowalem zmienic otdzytywanie, zapisywanie i wszystko co moglem znalezc na ISO-8859-2... moje wszystkie stronki sa w tym kodowaniu... ale pajaczek i tak zmienia znaki po zaladowaniu strony z ftp.

pomozcie...

EDIT:
jeszcze.. uzywam Angielskiego Windowsa 7...
battje
Zanim zapytam poszukam odpowiedzi
Zanim zapytam poszukam odpowiedzi
 
Posty: 1
Dołączył(a): 1 października 2009, o 18:26

brak polskich znakow w edytorze

Postprzez platekr » 22 października 2009, o 20:15

Edytor Pajączka nie jest edytorem w pełni unicode i do poprawnego wyświetlania znaków potrzebuje odpowiednio skonfigurowanego Windows. O ile w polskim Windows wszystko jest od razu ustawione, to w wersji angielskiej i innych, należy zmienić ustawienia regionalne i w zaawansowanych opcjach wskazać jaki język ma być używany przy konwersji Unicode, jak również jaka jest domyślna strona kodowa Windows w systemie.
platekr
Administrator forum
Administrator forum
 
Posty: 1744
Dołączył(a): 8 września 2002, o 22:48
Lokalizacja: Myslenice, Poland

brak polskich znakow w edytorze

Postprzez PiotrListkiewicz » 17 stycznia 2010, o 11:24

Nieprawda, Panie Rafale!!! Zmiana konfiguracji Windows na język polski (wszędzie, gdzie się tylko da) załatwia sprawę definitywnie we wszystkich programach (Office, Word, Corel, SonyMovieStudio, AdobePhotoshop) i edytorach ZA WYJĄTKIEM Pajączka v. 5 NG. Do wersji 4.8 wszystko było w porządku, choć Windows kilka lat temu nie były tak zaawansowane w kwestii językowej. Nowa wersja profesjonalna nie pozwala na prawidłowe kopiowanie tekstu z innych edytorów (np. z Worda). Tekst zostaje pozbawiony wszystkich polskich znaków (ę, ą, ż, ź itp) za wyjątkiem ó. Autokorekta nie robi niczego poza podkreślaniem wężykiem na czerwono, tzn. nie poprawia błędów, a okienko nie pokazuje prawidłowych sugestii (w większości). Nawiasem mówiąc, słownik jest bardzo ubogi. Tak jest przy kopiowaniu. Natomiast pisać w Pajączku też nie można bez problemu, bo zamiast polskich znaków są "krzaczki". Tego nie było w starszych wersjach (4.8 i 2000).
Jeśli użytkownik Pajączka ma do powiedzenia niewiele, np. trzy zdania, to oczywiście może poprawiać wklejany tekst na piechotę, zaś pisany tekst też jakoś przeżyje. Ja potrzebuję wkleić 10 stron A4, więc muszę mieć program działający prawidłowo.
PiotrListkiewicz
Zanim zapytam poszukam odpowiedzi
Zanim zapytam poszukam odpowiedzi
 
Posty: 6
Dołączył(a): 28 lipca 2009, o 07:29

Postprzez platekr » 17 stycznia 2010, o 14:42

Jeden obrazek wart jest tysiąc słów... Jak widać jest to możliwe... Windows 7 wersja angielska. Polskie znaki poprawnie wyświetlane i wprowadzane. Dodatkowo widok na ustawienia regionalne. Po kliknięciu powiększenie.
platekr
Administrator forum
Administrator forum
 
Posty: 1744
Dołączył(a): 8 września 2002, o 22:48
Lokalizacja: Myslenice, Poland

Postprzez goldenhand » 17 stycznia 2010, o 17:45

Chciałbym się dołączyć do tego tematu. Ale sprawa jest trochę inna.
Chodzi o to, że brakuje mi polskich liter na belkach dolnego okna.
Stało się tak po przywróceniu oryginalnego folderu z FONTAMI w Window XP.
Od tej pory polskie literki zniknęły. Czy jest możliwość ich przywrócenia?
Czy Pajączek nie mógłby ich przywrócić po aktualizacji programu?
goldenhand
Jestem tu już dłuższą chwilę
Jestem tu już dłuższą chwilę
 
Posty: 151
Dołączył(a): 2 sierpnia 2008, o 13:21

Postprzez PiotrListkiewicz » 19 stycznia 2010, o 11:15

OK. Być może tak jest dla Windows7. Mam Windows XP Pro (USA). Używam MS Office2003. Gdzie się tylko dało zmieniłem język na polski, w pierwszej kolejności w Regional Settings. Mam również MS Proofing Tools (język polski + 60 innych języków). Klawiatura USA ustawiona na Polish for programmers, tzn. używam ALT+litera. Powtarzam, żaden inny program (edytor, Outlook, Explorer, Word itp) nie ma problemu z polskimi literami. Od chwili zakupu wersji 5 NG mam problemy, a przecież Pajączek jest polskim programem i przede wszystkim właśnie on powinien je prawidłowo odczytywać. Otrzymuję teksty jako załącznik do maila w formacie Word.doc, WordPerfect.doc i z innych edytorów, niektóre są pisane na polskiej klawiaturze i wszystko jest OK.

Gdy piszę w Pajączku przy naciśnięciu Alt+litera wyskakują krzaczki, ale to można przeżyć (choć tego nie powinno być), bo na stronie jest wszystko w porządku. Jednakże przy kopiowaniu tekstu z zewnątrz Pajączek kasuje zupełnie polskie litery, zaś autokorekta podkreśla te wyrazy jako błędne. Lecz autokorekta nie poprawia automatycznie, lecz trzeba iść po wyrazach na piechotę i poprawiać każdy wyraz osobno. Benedyktyńska robota, gdy jest kilka stron tekstu. Poza tym, słownik jest niezmiernie ubogi i nie rozpoznaje wielu nawet bardzo popularnych słów i oczywiście ich poprawianie trzeba robić ręcznie.

Próbowałem zmieniać kodowanie na wszystkie możliwe sposoby przy pomocy funkcji "ustawienie edytora" używając różnych kombinacji. Bez skutku.

Dziwi mnie bardzo, że w sytuacji, gdy każda nowa wersja ma następną porcje "nowalijek", które wcale nie są niezbędne do robienia prostych stron, kodowanie kuleje.

Dał mi Pan przykład jak to pracuje w Windows7. Niestety w Australii ten program kosztuje majątek, a poza tym nie widzę konieczności zmiany, skoro poprzednie Pajączki pracowały bez zarzutu i zrobiłem na nich kilka tysięcy stron html jako zawartość różnych projektów. Pajączka używam od pierwszej wersji.
PiotrListkiewicz
Zanim zapytam poszukam odpowiedzi
Zanim zapytam poszukam odpowiedzi
 
Posty: 6
Dołączył(a): 28 lipca 2009, o 07:29

Postprzez platekr » 19 stycznia 2010, o 12:45

Nie pamiętam czy w XP jest opcja dotycząca Unicode w ustawieniach regionalnych, ale to właśnie ta opcja ma największe znaczenie. Mogę zresztą wykonać podobny zrzut na XP w wersji angielskiej.

Prócz tego należy mieć w systemie czcionki, które posiadają polskie znaki.

Co do korekty, to można uruchomić narzędzie szybszej korekty poprzez skrót F7.

Czy Pajączek 2000 nadal działa poprawnie ?

Co do wklejania, proszę jeszcze spróbować wyłączyć opcję z ustawień edytora / Konfiguracja / Przy wklejaniu tekstu zamieniaj znaki Unicode na encje.
platekr
Administrator forum
Administrator forum
 
Posty: 1744
Dołączył(a): 8 września 2002, o 22:48
Lokalizacja: Myslenice, Poland

Postprzez platekr » 19 stycznia 2010, o 13:04

Załączam obrazek z XP EN:



Domyślnie występuje problem, jak Pan opisał. Problem znika w momencie ustawienia języka polskiego dla "Non-Unicode Programs". Oczywiście również potrzebna klawiatura, etc... ale to już Pan zmienił.
platekr
Administrator forum
Administrator forum
 
Posty: 1744
Dołączył(a): 8 września 2002, o 22:48
Lokalizacja: Myslenice, Poland

problem na polskim systemie

Postprzez marpe » 19 stycznia 2010, o 22:15

Witam mam Viste Home Premium PL i mam tez problem z polskimi znakami, po wrzuceniu na ftp modyfikowanych wczesniej w Pajączku v5.9.1 zamiasta ś i ą są puste miejsca na stronie. Kodowanie stron ustawione jest na "iso-8859-2". Tak mam jak modyfikuje stare stronki.
Napisałem nowa i musiałem wsadzić "windows-1250" - i niby jest ok, ale to nie rozwiązuje problemu.
marpe
Zanim zapytam poszukam odpowiedzi
Zanim zapytam poszukam odpowiedzi
 
Posty: 6
Dołączył(a): 2 lutego 2008, o 10:55

problem na polskim systemie

Postprzez platekr » 19 stycznia 2010, o 22:35

Proszę podać link do strony z tymi błędami.
platekr
Administrator forum
Administrator forum
 
Posty: 1744
Dołączył(a): 8 września 2002, o 22:48
Lokalizacja: Myslenice, Poland

problem na polskim systemie

Postprzez PiotrListkiewicz » 20 stycznia 2010, o 00:19

Pomogło! Zmieniłem w control panel > regional settings > advanced na polski oraz w konfiguracji edytora "zamieniaj Unicode na encje". Nareszcie jest OK.

Bardzo Panu dziękuję za pomoc i pozdrawiam serdecznie,

Piotr
PiotrListkiewicz
Zanim zapytam poszukam odpowiedzi
Zanim zapytam poszukam odpowiedzi
 
Posty: 6
Dołączył(a): 28 lipca 2009, o 07:29

problem na polskim systemie

Postprzez platekr » 20 stycznia 2010, o 10:09

Ok, cieszę się, że mogłem pomóc.
platekr
Administrator forum
Administrator forum
 
Posty: 1744
Dołączył(a): 8 września 2002, o 22:48
Lokalizacja: Myslenice, Poland

problem na polskim systemie

Postprzez marpe » 20 stycznia 2010, o 17:11

Proszę zobaczyć np. willsoor.eu, teraz mam kodowanie charset=iso-8859-2, prosze zobaczyc co sie dzieje z "ą" i "ś".
marpe
Zanim zapytam poszukam odpowiedzi
Zanim zapytam poszukam odpowiedzi
 
Posty: 6
Dołączył(a): 2 lutego 2008, o 10:55

problem na polskim systemie

Postprzez januzi » 20 stycznia 2010, o 17:52

Strona zapisana jest w kodowaniu windows-1250. To, że nagłówek wskazuje na iso jeszcze nic nie znaczy.
januzi
Mega GURU
Mega GURU
 
Posty: 1431
Dołączył(a): 18 października 2002, o 13:53

problem na polskim systemie

Postprzez marpe » 20 stycznia 2010, o 20:09

Zmusiłeś mnie do myślenia – przywróciłem pajączka do ustawień domyślnych i po restarcie wprowadziłem odpowiednie zmiany i jest ok. Dzięki.
marpe
Zanim zapytam poszukam odpowiedzi
Zanim zapytam poszukam odpowiedzi
 
Posty: 6
Dołączył(a): 2 lutego 2008, o 10:55

Następna strona

Powrót do Pajączek 5 NxG

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników

cron