Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy cookies i podobnych m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania serwisów do potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je nasi reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji. Jeśli nie wyrażasz zgody, opuść tę stronę.

Domyślne kodowanie dla odczytu z serwera - coś nie tak?

Forum dyskusyjne poświęcone programowi Pajączek 5 NxG. Wysyłaj tutaj tylko wiadomości dotyczące tego programu.

Moderator: Grupa pościgowa ;-)

Domyślne kodowanie dla odczytu z serwera - coś nie tak?

Postprzez RecycleIt » 23 kwietnia 2010, o 09:10

Hej!

Męczę się z tym już pół godziny i mam wrażenie, że chyba jednak nie działa, albo coś jest u mnie nie ten teges...

Mam serwer FTP. Ustawiony we właściwościach, aby domyślne kodowanie było ISO-8859-2. W stawieniach programu, w Ustawieniach edytora/Dokumenty mam domyślne kodowanie przy zapisie na ISO-8859-2. Wyłączony jest zapis nagłówka UTF-8. We właściwościach serwisu, który jest aktywny i dla którego jest ten FTP też mam domyślne kodowanie dokumentów na ISO-8859-2. A mimo to, gdy wczytuję z tego serwera pliki do edycji, to mam krzaczki, a na pasku statusu mam jak wół: "Kodowanie UTF-8"... Na serwerze nie mam plików ADD z ustawieniami....

No już nie wiem co jeszcze mogę przestawić... :\ Wrrr...
RecycleIt
Użytkownik forum
Użytkownik forum
 
Posty: 92
Dołączył(a): 2 maja 2003, o 23:11

Domyślne kodowanie dla odczytu z serwera - coś nie tak?

Postprzez platekr » 23 kwietnia 2010, o 11:08

Z opisu wygląda, że wszystko jest poprawnie. Nie ma ADD, jest ustawiony serwer, etc... Więc może gdzieś po drodze wkradł się błąd w tych ustawieniach. Warto sprawdzić ponownie. Dodatkowo obok listy plików FTP jest button gdzie można ad hoc zmieniać kodowanie (bez wchodzenia do właściwości) stosowane przy odczycie z serwera. Proszę popróbować. W każdym razie ja osobiście nie zauważyłem takich problemów, a często przełączam się między utf8 i 8859-2.
platekr
Administrator forum
Administrator forum
 
Posty: 1744
Dołączył(a): 8 września 2002, o 22:48
Lokalizacja: Myslenice, Poland

Domyślne kodowanie dla odczytu z serwera - coś nie tak?

Postprzez RecycleIt » 23 kwietnia 2010, o 11:20

Hmm.... o tej opcji na pasku narzędziowym serwera to nawet nie widzialem (lame-shame)... Ale i tak jest zaznaczone ISO-8859-2...

Zrobiłem próbę: przełączyłem "ad hoc" z ISO na UTF-8, otworzyłem plik - źle. Przełączyłem znowu na ISO, otworzyłem plik i również źle...

Nie mam czerwonego pojęcia co się dzieje... :(
Ale jeśli Wy macie jakieś pojecie, to chętnie potestuję i pomogę. :)
RecycleIt
Użytkownik forum
Użytkownik forum
 
Posty: 92
Dołączył(a): 2 maja 2003, o 23:11

Domyślne kodowanie dla odczytu z serwera - coś nie tak?

Postprzez platekr » 23 kwietnia 2010, o 15:06

Problem dotyczy tylko opisu na pasku stanu czy faktycznie plik jest źle rozkodowywany i widać krzaki ? Bo może to tylko problem z komunikatem, a nie z funkcjonowaniem kodowania (jak już mówiłem, u mnie działa poprawnie).
platekr
Administrator forum
Administrator forum
 
Posty: 1744
Dołączył(a): 8 września 2002, o 22:48
Lokalizacja: Myslenice, Poland

Domyślne kodowanie dla odczytu z serwera - coś nie tak?

Postprzez RecycleIt » 24 kwietnia 2010, o 10:37

I komunikat i rzeczywiste wyświetlanie znaków w edytorze...

ALE: tylko na jednym serwerze FTP tak jest. Sprawdziłem właśnie inny FTP (ale nie zmieniając serwisu) i jest OK.
Sprawdziłem kolejny serwer (kolejny z definicji serwera w Pajączku, bo fizycznie jest to ta sama maszyna, tylko inaczej nazwana i inny user) - na nim sprawdziłem inne pliki i było OK. Wszedłem do katalogu z którym był problem i pliki wczytały się tym razem poprawnie.
Wróciłem zatem do problemowego serwera, połączyłem się, wybrałem plik i... jest OK...

Kucze nie mam pojecia co było nie tak. Czy to wina sekwencji pewnych czynności, czy co...?
Z tego co pamiętam już kiedyś mnie to denerwowało, ale nie miałem nazbyt czasu, żeby to zgłosić - po prostu sobie wybrałem "Oczytaj w kodowaniu...".
Teraz problem zglosiłem, no ale jakby się sam naprawił.

Będę to monitorował. Jeżeli się znowu pojawi jakiś problem - zobaczymy co jeszcze ustalę.
RecycleIt
Użytkownik forum
Użytkownik forum
 
Posty: 92
Dołączył(a): 2 maja 2003, o 23:11


Powrót do Pajączek 5 NxG

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników

cron