Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy cookies i podobnych m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania serwisów do potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je nasi reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji. Jeśli nie wyrażasz zgody, opuść tę stronę.

kodowanie na stronach dynamicznych

Forum dyskusyjne poświęcone programowi Pajączek 5 NxG. Wysyłaj tutaj tylko wiadomości dotyczące tego programu.

Moderator: Grupa pościgowa ;-)

kodowanie na stronach dynamicznych

Postprzez wotik » 27 września 2004, o 13:33

Witam

Mam taki problem z którym nie mogę sobie za bardzo poradzić, a na php znam się powiedzmy umiarkowanie... ;-)

Jest strona - index.php - główna z częścią <head> i wszystkimi potrzebnymi na stronie znacznikami <meta>, w tym także z kodowaniem strony w ISO/8859-2. W obrębie tej strony są ładowane poprzez 'include' (jako jej zasadnicza treść) inne strony z rozszerzeniem *.php. Strony te nie posiadają sekcji <head> a tym samym znacznika z kodowaniem, gdyż uzyskał bym w efekcie stronę z dwoma znacznikami dot. kodowania.

I teraz problem. W Pajączku jeśli zapiszę taką stronę (bez deklaracji kodowania - bez znacznika <meta>) i ją otworzę ponownie to mam krzaki, pomimo, iż w programie mam ustwioną opcję aby wszystkie dokumenty były zapisywane w ISO/8859-2. Krzaki są także na stronie po 'zaincludowaniu' takiej strony.

Jak to obejść? Czy wstawiać w takiej 'includowanej' stronie także deklarację kodowania? Ale wtedy będe miał dwa takie same znaczniki w obrębie jednej strony, a ten drugi w dodtaku w sekcji <body>...

TIA
wotik
Jeszcze się uczę
Jeszcze się uczę
 
Posty: 44
Dołączył(a): 27 września 2004, o 13:32

Postprzez lockoom » 27 września 2004, o 15:13

Prawy klik na treści dokumentu-> Kodowanie-> Zapisuj w kodowaniu
lub:
menu Pisowania-> Kodowanie-> Zapisuj w kodowaniu
lockoom
Super spec!
Super spec!
 
Posty: 999
Dołączył(a): 30 września 2002, o 19:46

Postprzez wotik » 28 września 2004, o 08:08

wotik
Jeszcze się uczę
Jeszcze się uczę
 
Posty: 44
Dołączył(a): 27 września 2004, o 13:32

Postprzez reggi » 28 września 2004, o 10:02

reggi
Znawca tematu
Znawca tematu
 
Posty: 360
Dołączył(a): 30 września 2002, o 10:36

Postprzez platekr » 28 września 2004, o 15:15

Problem był poruszany na forum. Chodziło o błędny odczyt znaków mimo poprawnych ustawień. Może to ta sama sytuacja ? Oto opis problemu.
platekr
Administrator forum
Administrator forum
 
Posty: 1744
Dołączył(a): 8 września 2002, o 22:48
Lokalizacja: Myslenice, Poland

Postprzez wotik » 4 października 2004, o 13:57

wotik
Jeszcze się uczę
Jeszcze się uczę
 
Posty: 44
Dołączył(a): 27 września 2004, o 13:32


Powrót do Pajączek 5 NxG

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników

cron