Switch to full style

Teraz jest 4 maja 2025, o 18:01

Nowości Nowości na cream.software forum

Mapa strony cream.software forum » Dział : cream.software forum

Rozmowy na temat oprogramowania i technologii

Deklaracja typu dokumentu DTD

Gdzie w menu (lub przy uzyciu jakiego narzedzia to nastepuje automatycznie) mozna dodac deklaracje DTD do juz istniejacego dokumentu np. przy okazji przebudowy starego dokumentu html na xhtml?
Pozdr.
M
Więcej : Deklaracja typu dokumentu DTD | Wyświetlone : 6196 | Odpowiedzi : 2 | Dział : Pajączek 5 NxG

Pozycjonowanie (tabeli na stronie) w przegladarce Opera

Opera 7.10 . Wogole nie reaguje na pozycjonowanie (tabeli na stronie) z arkuszy stylow (zewnetrzne, w znaczniku div, p) - tabele "leca" do lewej :twisted: W koncu uzylem :evil: <center> i mam co chcialem, ale "archaicznie" :(
Z innymi elemantami bez problemu - tekst, img itd. - ...
Więcej : Pozycjonowanie (tabeli na stronie) w przegladarce Opera | Wyświetlone : 4710 | Odpowiedzi : 1 | Dział : HTML i tworzenie stron WWW

Drobny błąd w formatowaniu

Przed:
for( $a = 0 ; $a < count( $usmieszki ) ; $a++ ) // test1
{ // test2
$pod_usm = explode( "=>", $usmieszki ) ;
/* costam */
}

Po :
for( $a = 0 ;
$a < count( $usmieszki ) ;
$a++ ) // test1 {
// test2
$pod_usm = explode( "=>", $usmieszki ) ;
/* costam */
}

Stosowanie komentarzy "jednolinijkowych" jest niewskazane, bo można przy okazji zgubić parę nawiasów (krótsze linijki ...
Więcej : Drobny błąd w formatowaniu | Wyświetlone : 4730 | Odpowiedzi : 0 | Dział : Pajączek 5 NxG

5.1.0 - drobny problem z instalka

Więcej : 5.1.0 - drobny problem z instalka | Wyświetlone : 7471 | Odpowiedzi : 4 | Dział : Pajączek 5 NxG

Kolor Czcionki

Wiem że to pytanie wyda się dla wielu śmieszne, ale ja jestem cieniasem jeśli chodzi o tworzenie stron! Chciałbym się dowiedzieć jak brzmi kod odowiadający za zmiane koloru czcionki np. domyślnym kolorem czcionki jest biały, a chce żeby po najechaniu na tekst zmienil sie on na zielony i po zjechaniu spowrotem na bialy... z gory thx
Więcej : Kolor Czcionki | Wyświetlone : 7108 | Odpowiedzi : 4 | Dział : HTML i tworzenie stron WWW

Sekcja meta w Pajaczku

Pytanie pewnie banalne, ale nigdzie nie moge znalezc odpowiedzi, mianowicie dlaczego Pajaczek zawsze konczy sekcje meta w ten sposob:

<meta http-equiv="Content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2" />
<meta name="Authoring_tool" content="CS Pajaczek NxG PRO v5.0.2" />

Glownie chodzi mi o odstep i ukosnik na samym koncu przed zamknieciem tagu. Dlaczego program to dodaje i co to oznacza?
Więcej : Sekcja meta w Pajaczku | Wyświetlone : 6094 | Odpowiedzi : 2 | Dział : Pajączek 5 NxG

"Licencja" na szablony w makrokodach

Więcej : "Licencja" na szablony w makrokodach | Wyświetlone : 5505 | Odpowiedzi : 1 | Dział : Pajączek 5 NxG

programista potrzebny

nie wiem czy to dobre miejsce na takie ogloszenie ale....
potrzebuje informatyka programiste (dobrego) ktory podjąl by sie napisania gry on-line
lub pomogl w jej napisaniu
gra jest o tematyce biznesu cos w stylu monopolu z dodatkiem gieldy tylko jeszcze bardziej zlozona i skomplikowana
chetnych zapraszam na gg 2369556 lub e-mail [email protected]
Więcej : programista potrzebny | Wyświetlone : 4321 | Odpowiedzi : 0 | Dział : HTML i tworzenie stron WWW

Pozycjonowanie w tabeli.

Witam,
mam klopot z wypozycjonowaniem grafik w komorce tabeli. Grafiki te sa warstwami i maja nastepujace polozenie:
#ksiega {position:relative; top:16px; left:24px;}
#forum {position: relative; top:-9px; left:185px;}
(te sa w jednej komorce)
#audycje {position:relative; top:16px; left:-3px;}
(ta jest w nastepnej komorce).
A oto zrzuty z okien przegladarek (uwaga - grafiki to te zolte prostokaty z napisami, reszta to tlo zaladowane dla ulatwienia pozycjonowania):
IE 6.0:
Obrazek
Opera 7.11:
Obrazek
NN 7.1:
Obrazek

Jak widac, Opera w ...
Więcej : Pozycjonowanie w tabeli. | Wyświetlone : 9825 | Odpowiedzi : 8 | Dział : HTML i tworzenie stron WWW

Zaloguj

Statystyki

Liczba postów: 23238 • Liczba wątków: 5341 • Liczba użytkowników: 5039