Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy cookies i podobnych m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania serwisów do potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je nasi reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji. Jeśli nie wyrażasz zgody, opuść tę stronę.

Moje uwagi/pomysły - różne

Forum dyskusyjne poświęcone programowi Pajączek 5 NxG. Wysyłaj tutaj tylko wiadomości dotyczące tego programu.

Moderator: Grupa pościgowa ;-)

Moje uwagi/pomysły - różne

Postprzez amorek » 12 maja 2006, o 16:30

1a. Dynamiczne podpowiedzi HTML - czy mozna istawić 0 sekund a nie 0,5 sekundy ?

1b. dobre byłoby takie coś, że jak wpisuję jakiś atrybut np "class" to on już na liście podpowiedzi się zaznacza i wtedy Enter i już go mam, a ta np w div wpisuję class albo całe ręcznie albo muszę lecieć do niego przez listę podpowiedzi a to trochę uciążliwe, z automatycznym przeskakiwaniem na liście do danej podpowiedzi po prostu wpisuję "c" i już jestem w "class" i daję Enter i mam to czego chcę.

2. Czy jak się ukaże dynamiczna podpowiedź to czy pierwsza opcja nie mogłaby być domyślnie wybrana ?, tak, że jeśli o tę chodzi to od razu Enter i jestem a nie najpierw strzałka w dół.

3. Przyciski pomocnicze - chodzi mi np. o takie jak mam okno z Serwisami i nad listą serwisów mam przyciski typu: dodaj nowy, zmień nazwę itp - czy taki pasek z tymi ikonami można całkowicie usunąć ?
Podobnie poniżęj folderów mam okno z plikami w danym folderze i obok jest pionowy pasek z różnymi ikonami typu: wczytanie, otwarcie, import itp, czy taki pasek też można usunąć ?
"Usunąć" mam na myśli wyłaczyć, żeby go w ogóle nie było (w konfiguracji) i przez to zyskać więcej miejscai mieć lepszą przejrzystość).

Do tego np te lewe okienka, np chciałbym aby w ogóle schować Insektor kodu i Inspektor CSS bo nei korzystam, tak żeby nawet paska nie było z jego nazwą.

4. Makrokody - dobra byłaby na CTRL + J lista makrokodów tak jak to ejst na CTRL + SPACE.

5.

INNE UWAGI:

Testowałem PSPad (ale brak formatowania kodu, oraz brak synchronizacji w
FTP i kilka innych braków) ale za to PSPad jakoś jest bardziej przejrzysty - mneijsze ikony i wszystko ciaśniej.
Chodzi mi np o to, że w pajączku np nazwy otwartych plików (te zakładki) są takie duże (wysokie), mogłyby być mniejsze i zgrabniejsze (zabierają dużo miejsca).
Podobnie np w Nawigatorze drzewko ma duże wcięcia i przez to trzeba szerzej otwierać okno i mniej miejsca na okno z kodem.

W TopStyle jest np fajne okienko z użytymi kolorami w CSS - jest to ciekawa i bardzo przydatna opcja - przyałoby się to w Pajączku.

Testowałem TSW WebCoder i tam np podpowiadanie atrybutów i znaczników HTML jest super i czegoś takiego właśnie oczekiwałbym w pajączku, działą to błyskawicznei i bardzo intuicyjnie, np wpisuję "<i" i enter i mam img potem "s" i enter i już jest scr itp.

Tomek.

P.S.
Poza tym to i tak już jestem zdecydowany na zakup Pajączka :)
[/url]
amorek
Jeszcze się uczę
Jeszcze się uczę
 
Posty: 29
Dołączył(a): 12 maja 2006, o 15:26

Postprzez platekr » 12 maja 2006, o 20:14

ad 1) Najmniejsza wartość to 0,5 sekundy. Można wywoływac je natomiast natychmiast używając skrótu klawiszowego CTRL+SPACJA.

ad 2) W wersji 5.6 lista będzie zawężana tylko do tego co odpowiada wpisanemu wzorcowi, a więc podobna funkcjonalność. ENTER wstawia.

ad 3) W wersji 5.6 jest taka opcja. Premiera dosłownie na dniach.

Nie da się ukryć pasków, ale można oddokować listę plików, ukryć lewy panel i zadokować liste plików gdzieś w głównym oknie na całą wysokość. W 5.5.1 na pewno można było po prawej i na dole. W 5.6 będzie można również po lewej.

ad 4) Nie planuję. Pomyślę pryz okazji wersji 6.

ad 5) Rozmiar przycisków na zakładkach dokumentów jest dopasowany do reszty przycisków w programie. Obecnie, przy coraz większych rozdzielczościach ekranu, rozmiar ten zdaje się już być standardem, a programu używają też osoby o słabszym wzroku, których nie należy zmuszać do używania lupy :) W każdym razie w wersji 6 przewiduję przynajmniej dwa, jak nie więcej, zestawy ikon. Jeśli ktoś chciałby dodatkowo jakieś przygotować, to również z przyjemnością je zamieszczę :)

ad 6) Okno z kolorami CSS z bieżącego arkusza będzie w wersji 6.

ad 7) Teoretycznie po "<i" i enter powinno się wstawiać <i>, a potem po drodze jest jeszcze <iframe>. Więc potrzeba wpisać co najmniej <im + enter. No i w Pajączku 5.6 tak to właśnie działa. <im + lista + enter = <img src="" alt="" />. Nie trzeba nawet wybierać s, żeby uzyskać src ;-)
platekr
Administrator forum
Administrator forum
 
Posty: 1744
Dołączył(a): 8 września 2002, o 22:48
Lokalizacja: Myslenice, Poland

Postprzez amorek » 12 maja 2006, o 23:35

Dzięki za wszelkie odpowiedzi.

Co do ad.7 to oczywiście racja z <i> i <iframe>.
No i z tym scr itp też oczywiście racja :)

No to oczekuję wersji 5.6, bo z tego co czytam tu i na forum to się dobrze zapowiada.

Tomek
amorek
Jeszcze się uczę
Jeszcze się uczę
 
Posty: 29
Dołączył(a): 12 maja 2006, o 15:26

Postprzez Marcin_Świerczyński » 18 maja 2006, o 21:56

Marcin_Świerczyński
Użytkownik forum
Użytkownik forum
 
Posty: 54
Dołączył(a): 2 sierpnia 2004, o 12:18

Postprzez platekr » 19 maja 2006, o 12:42

platekr
Administrator forum
Administrator forum
 
Posty: 1744
Dołączył(a): 8 września 2002, o 22:48
Lokalizacja: Myslenice, Poland

Postprzez Marcin_Świerczyński » 19 maja 2006, o 14:31

Marcin_Świerczyński
Użytkownik forum
Użytkownik forum
 
Posty: 54
Dołączył(a): 2 sierpnia 2004, o 12:18


Powrót do Pajączek 5 NxG

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników

cron