Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy cookies i podobnych m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania serwisów do potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je nasi reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji. Jeśli nie wyrażasz zgody, opuść tę stronę.

whois

Forum dyskusyjne poświęcone zagadnieniom związanym z tworzeniem serwisów z wykorzystaniem zaawansowanych technologii takich jak PHP, Perl, mySQL, ASP, CGI, XML, itp.

Moderator: Grupa pościgowa ;-)

whois

Postprzez zolty » 17 czerwca 2006, o 18:53

Mam problem dotyczący linku stron. A mianowicie pracuję nad wyszukiwarką domen i po znalezieniu domeny wyświetlają mi się dwie kategorie ( whois ) i ( www ) do whois sobie wchodzę i sprawdzam kto wynajął domenę jednak nie wiem jak zrobić, aby nazwy angielskie pozmieniać na polskie i aby tylko wybrane informacje się wyświetlały. a w drugim ( www ) klikając na ten link wyświetla mi się strona główna właściciela domeny. Jednak nie wszyscy właściciele mają strony internetowe i wyskakuje mi, że taka strona nie istnieje i nie wiem jak zrobić aby np.: PHP sprawdzał czy istnieje ta strona. Jeśli tak to wyświetla link do niej a jak nie istnieje to np.: nic nie wyświetlał, może mnie ktoś nakierować na rozwiązanie tych problemów.
zolty
Jeszcze się uczę
Jeszcze się uczę
 
Posty: 10
Dołączył(a): 16 kwietnia 2005, o 17:33

whois

Postprzez januzi » 17 czerwca 2006, o 20:04

co do drugiego poczytaj o gniazdach (socket)
a co do pierwszego ... hmmm ... tez sockety, pobierasz strone, odsiewasz naglowki (bo serwer wysle Tobie to co wysyla do przegladarki), a nastepnie za pomoca str_replace mozesz podmienic okreslone wyrazy na inne
januzi
Mega GURU
Mega GURU
 
Posty: 1431
Dołączył(a): 18 października 2002, o 13:53

whois

Postprzez zolty » 18 czerwca 2006, o 09:34

Dzięki za wskazówkę już się biorę za szukanie :)
zolty
Jeszcze się uczę
Jeszcze się uczę
 
Posty: 10
Dołączył(a): 16 kwietnia 2005, o 17:33

whois

Postprzez zolty » 22 czerwca 2006, o 16:28

Jeszcze jedno małe pytanie dotyczące serwera whois.dns.pl a więc tak wyszukuje sobie np.: domeny ( zolty ) jednak czeka ona w kolejce do rejestracji, ale tego mi w zapytaniu nie pokazuje. W innych domenach np.: whois.eu wyświetla mi się, że w domena czeka na rejestracje i wszystko wyjaśnione jest w komunikacie z serwera. Jednak w domenie polskiej whois.dns.pl jest mały problem wyświetla mi sie komunikat :

% This is the NASK WHOIS Server.
% This server provides information only for PL domains.
% For more info please see http://www.dns.pl/english/whois.html

No information about domain zolty in Registry NASK database.
Whois database last updated: 2006.06.22
co znaczy ze domena jest wolna jednak czeka ona w kolejce do rejestracji a ten komunikat nic o tym nie mówi :( jak to rozwiązać pomocy jedyna rzecz jaka mi nie chodzi :(

Wystarczyła by jedna literka w zmianie, ale to jest taki sam komunikat jak w momencie nie znalezienia żadnej domeny i w tym tkwi problem :(.
Korzystam z:
<?php
$domain = 'zolty';
$server = 'whois.dns.pl';
$pl = ".pl";
$domain_pl = "$domain$pl";
if (!($fp = fsockopen($server, 43))) {
die('Nie ma połączenia z '.$server.'.');
}
fputs($fp, $domain_pl."\n");
$result = '';
while (!feof($fp)) {
$result .= fgets($fp, 2048);
}
fclose($fp);
if(isset($domain_pl)){
echo $result;
}
?>
Skrypt znaleziony na http://www.domaininformation.de/tutoria ... frage.html
zolty
Jeszcze się uczę
Jeszcze się uczę
 
Posty: 10
Dołączył(a): 16 kwietnia 2005, o 17:33

whois

Postprzez zolty » 22 czerwca 2006, o 18:19

zolty
Jeszcze się uczę
Jeszcze się uczę
 
Posty: 10
Dołączył(a): 16 kwietnia 2005, o 17:33

whois

Postprzez zolty » 23 czerwca 2006, o 19:53

zolty
Jeszcze się uczę
Jeszcze się uczę
 
Posty: 10
Dołączył(a): 16 kwietnia 2005, o 17:33


Powrót do PHP, Perl, SQL, CGI, XML...

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników