Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy cookies i podobnych m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania serwisów do potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je nasi reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji. Jeśli nie wyrażasz zgody, opuść tę stronę.

Teraz jest 14 czerwca 2025, o 11:13

Nowości Nowości na cream.software forum

Mapa strony cream.software forum » Dział : cream.software forum

Rozmowy na temat oprogramowania i technologii

Perl - Interfejs Tk

witam.
mam nastepujacy probem, pisze sobie cos takiego:

#!/usr/bin/perl -w
use Tk;
$a=MainWindow->new();
$a->title("costam");
$b=$a->Label(text => 'hello world',
anchor => 'n',
relief => 'groove',
width => 10, height => 10);
$b->pack();
MainLoop();

zapisuje to jako hello.pl
i teraz jak odpalam to, to powinno sie mi pokazac okienko z napisem 'hello world', jednak tak sie nie dzieje tylko wyskakuje mi blad w terminalu:

unknown option "width" at /usr/local/lib/perl5/site_perl/5.8.5/mach/Tk/Widget.pm line 205.
at hello.pl line 4

z ...
Więcej : Perl - Interfejs Tk | Wyświetlone : 5242 | Odpowiedzi : 6 | Dział : PHP, Perl, SQL, CGI, XML...

Montowanie hasla

Jestem kompletnie zielony, wiec z gory przepraszam za glupie pytanie. Probuje zgodnie z instrukcja z forum zalozyc haslo utrudniajace dostep do galerii podpietej pod moja strone. I mi nie wychodzi.

Zalozylem okienko na stronie z odsylaczem do pliku PHP i napisalem go, wykorzystujac nastepujacy skrypt od uzytkownika The_Eye:

<?php

$haslo = isset($_POST) ? $_POST : null;
$moje_haslo = "wxyz";

if($haslo == $moje_haslo) {

?>

<!-- tu kod HTML Twojej galerii -->

<?

} else { ...
Więcej : Montowanie hasla | Wyświetlone : 6622 | Odpowiedzi : 3 | Dział : Dla bardzo początkujących

Oznaczanie tagów

Witam.

Wlasnie szykuje sie do zakupu porzadnego edytora HTML. Pajaczek spelnia praktycznie wszystkie moje wymagania oprocz jednego - nie ma mozliwosci automatycznego oznaczenia calego tagu (czyli np. ustawiajac kursor w obrebie tagu <TABLE> wybieram z menu kontekstowego 'oznacz tag' i cala tabela wraz z cala jej zawartoscia zostaje zaznaczona). Funkcja niezwykle przydatna przy "przekopywaniu sie" przez czyjegos zagmatwanego HTMLa.

Czy istnieje mozliwosc dolaczenia takiej funkcjonalnosci do kolejnej wersji programu?

BTW - czy jest przewidziana jakas ...
Więcej : Oznaczanie tagów | Wyświetlone : 4373 | Odpowiedzi : 4 | Dział : Pajączek 5 NxG

pokazywanie zalogowanych uzytkownikow

za pomoca jakiego skryptu mozna wyswietlic uzytkownikow aktualnie zalogownaych na stronie, dodam ze podczas logowania uzyte sa sesje.
Więcej : pokazywanie zalogowanych uzytkownikow | Wyświetlone : 4359 | Odpowiedzi : 4 | Dział : PHP, Perl, SQL, CGI, XML...

sortowanie w javascript

Witam
Jestem tu nowy i prosze o pomoc. Mam strone na ktorej wykorzysteuje JaveScript tylko ze nie za bardzo ja umiem :) Wiec tak, mam plik XML i na stronie HTMLowej wyszukuje sobie poprzez JaveScript dane z tego pliku XML. Wszystko ladnie dziala i wyswietla sie wynik. Teraz chcialbym do tegodorobic sortowanie tylko nie wiem jak to zrobic. Prosze o jakies rady, przyklady jak zrobic zeby sortowalo ...
Więcej : sortowanie w javascript | Wyświetlone : 9755 | Odpowiedzi : 10 | Dział : Języki JavaScript i VBScript

kolorowanie skladni wymuszone

mam przykladowo taki ciag:

<body background="{PATH_IMAGES}podklad.gif" >

obecnie kolorowanie skladni wyglada w ten sposob, iz ciag "{PATH_IMAGES}podklad.gif" jest pochylony o kolorze fioletowym. Jak zrobic aby to kolorowanie zostalo utrzymane, a ponadto {PATH_IMAGES} bylo jaskrawo-zolte ? Jest to wogole mozliwe aby wymusic takie kolorowanie ?
Więcej : kolorowanie skladni wymuszone | Wyświetlone : 2660 | Odpowiedzi : 1 | Dział : Pajączek 5 NxG

PHP + iframe

Więcej : PHP + iframe | Wyświetlone : 3438 | Odpowiedzi : 2 | Dział : PHP, Perl, SQL, CGI, XML...

Dla fanów IE

Więcej : Dla fanów IE | Wyświetlone : 3054 | Odpowiedzi : 1 | Dział : HTML i tworzenie stron WWW

POLACZENIE SERWEROW!! JAK TO ZROBIC???

SLUCHAJCIE RAZEM Z KOLEGAMI CHCEMY POLACZYC 3 SERVERY.
JAK KTOS GRAL W MUONLINE TO WIE OCO CHODZI.
TZN CHCEMY MIEC 3 PODSERVERY TAK ZEBY LUDZIE MIELI WIECEJ MIEJSCA DO GRANIA.
MIESZKAMY W ROZNYCH MIASTACH I NIEWIEMY KA TO ZE SOBA POLACZYC CZY TRZEBA MIEC TEN SAM SQL Z HASLEM CZY JAK PROSZE O ODPOWIEDZ JESLI CHCECIE PRZESLE WAM SCRRENA JAK MA TO WYGLADAC..ZA WSZELKIE ODPISY WIELKIE DZIEKI
Więcej : POLACZENIE SERWEROW!! JAK TO ZROBIC??? | Wyświetlone : 4079 | Odpowiedzi : 1 | Dział : Offtopic czyli tematy niezwiązane

status ICQ

...wiem, że pisał o tym"blackcat" ale ja w nieco innej sprawie,
- czy jest opcja w "ICQ" taka jak w "GG", że jeśli się kliknie na ikonkę statusu "kwiatuszek-icq" to uruchomi sie komunikator? :wink: , tak jak w gg na słoneczko! :wink: Z j.ang. mam -1 więc nie mogę za bardzo poszperać sobie na ICH (ICQ) stronie, ...
Więcej : status ICQ | Wyświetlone : 2801 | Odpowiedzi : 1 | Dział : HTML i tworzenie stron WWW

Zaloguj

Statystyki

Liczba postów: 23238 • Liczba wątków: 5341 • Liczba użytkowników: 5039