Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy cookies i podobnych m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania serwisów do potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je nasi reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji. Jeśli nie wyrażasz zgody, opuść tę stronę.

Teraz jest 15 maja 2025, o 22:39

Nowości Nowości na cream.software forum

Mapa strony cream.software forum » Dział : cream.software forum

Rozmowy na temat oprogramowania i technologii

Tytuł okienka i odstępy miedzy ramkami!

JS otwiera mi okienko (z grafiką) na pozycji jakiej chcę i o wymiarach jakich chcę tylko nie umiem nadać temu okienku tytułu-jak to zrobić, gdzie umieścić i jaki kod? Druga sprawa to odstępy miedzy ramkami na stronie - Mam kilka ramek na stronie i po wpisaniu frameborder="0" nie wyświetlają się brzegi ale jest puste miejsce wokoło - jak je zlikwidować? Dopiero startuję w HTML-u więc proszę o wyrozumiałość! Dziękuję. ...
Więcej : Tytuł okienka i odstępy miedzy ramkami! | Wyświetlone : 4639 | Odpowiedzi : 5 | Dział : HTML i tworzenie stron WWW

MySQL jako usługa

Korzystam z Windows XP Chcę automatycznie włączyć usługę MySQL z odpowiednią opcją (--default- characterset...itd). Jak to zrobić? Niestety XP z poziomu zarządzania usługami nie zapamiętuje parametrów startu. Nawet oglądałam rejestry, ale nic to nie dało.
Więcej : MySQL jako usługa | Wyświetlone : 4830 | Odpowiedzi : 4 | Dział : PHP, Perl, SQL, CGI, XML...

Wyświetlanie zdjęcia po najechaniu na link

Mam takie pytanie. Mianowicie chciałbym zrobić coś takiego, żeby po najechaniu na jakiś link pojawiał mi się obraz powiązany z tym linkiem. Ten obraz miałby się pojawiac w konkretnym miejscu na stronie. To jest banalne dla kogoś kto już cos takiego zrobił, jednakże ja mam z tym problem.

Dzięki
Więcej : Wyświetlanie zdjęcia po najechaniu na link | Wyświetlone : 6416 | Odpowiedzi : 2 | Dział : HTML i tworzenie stron WWW

Link otwierany w nowym oknie - banalne pewnie.... ;-)

Witam.

Mam takie pytania związane z otwieraniem linków w nowych oknach:

1. Przeglądałem specyfikację XHTML i na ile się zorientowałem (z angielskim kiepsko... ;-), iż nie ma czegoś takiego jak atrybut target w znaczniku <a href="...>.
Pytanie: Czy XHTML wyklucza całkowicie otwieranie linków w np. nowych oknach czy też jest to realizowane jakoś inaczej?

2. A teraz z innej beczki ;-) ...
Więcej : Link otwierany w nowym oknie - banalne pewnie.... ;-) | Wyświetlone : 3668 | Odpowiedzi : 2 | Dział : HTML i tworzenie stron WWW

wysokość ramki się zmienia gdy zmieniam rozmiar okna

mam taki problem i nie wiem skąd się wziął.
w tabeli mam ramkę wewnętrzną:

<td colspan="5" rowspan="3"> <iframe name="ramka" src="ramka.html" height="100%" width="100%" frameborder="0"></iframe>

i podczas zmiany rozmiaru okienka przeglądarki (nieważne czy zmienię szerokość, czy wysokość, czy rozszerzę, czy zmniejszę), wysokość ramki zmniejsza się do jakichś 150 px. kiedy wezmę: refresh, strona wygląda tak jak powinna. Po każdej zmianie wielkości okienka, ramka wraca do niepożądanej (cały czas tej samej) wysokości. dodam jeszcze, że szerokość ramki nie ...
Więcej : wysokość ramki się zmienia gdy zmieniam rozmiar okna | Wyświetlone : 4335 | Odpowiedzi : 4 | Dział : HTML i tworzenie stron WWW

phpMyAdmin - problem

EHLO,

nie wiem dlaczego na głównej stronie phpMyAdmina w sekcji phpMyAdmin mogę wybrać tylko języki utf-8? Potrzebuję wybrać iso-8859-2 a nie mogę. Problem występuje tylko na localhoscie - na zdalnych (ten sam phpMyAdmin) jest OK - tam mam możłiwość wyboru czegoś poza utf-8. Co to może być? Bazę mam ustawioną w latin2 phpMyAdmin - najnowsza wersja (2.6.0-pl2) pokazuje: "System kodowania znaków dla MySQL: UTF-8 Unicode (utf8)". WHY?

Bedem dźwięczny for any help.
Więcej : phpMyAdmin - problem | Wyświetlone : 10401 | Odpowiedzi : 11 | Dział : PHP, Perl, SQL, CGI, XML...

SQLite - kolorowanie i składnia

W PHP od wersji 5 jest standardowo wbudowane wsparcie dla bazy danych SQLite. Kiedy można oczekiwać, że funkcje te zostaną dodane do Pajączka (chodzi mi o kolorowanie składni i wyświetlanie opisu w dymkach)?

PS. Co myślicie o SQLite? Czy warto przenieść się z MySQLa na tą bazę danych?
Więcej : SQLite - kolorowanie i składnia | Wyświetlone : 5774 | Odpowiedzi : 6 | Dział : Pajączek 5 NxG

Kłopot z Formularzem

Więcej : Kłopot z Formularzem | Wyświetlone : 4727 | Odpowiedzi : 4 | Dział : PHP, Perl, SQL, CGI, XML...

PHP - operacje na datach zwracanych przez MySQL

PHP wyświetla zawartość bazy MySQL. Jedno z pól tabeli to data zapisana w bazie w formacie: YYYY-MM-DD. Chcę aby PHP wyświetlał w sąsiedniej komórce datę przesuniętą o pewną ilość dni - np: tydzień do przodu. UWAGA nie chodzi o datę o tydzień naprzód od dziś tylko od daty zapisanej w bazie.

Przykład:

Data w bazie to (tu pehap zwraca datę z bazy) a tydzień późniejsza to (no i tu dodaje 7 dni i wyświetla)

Próbowałem ...
Więcej : PHP - operacje na datach zwracanych przez MySQL | Wyświetlone : 7309 | Odpowiedzi : 2 | Dział : PHP, Perl, SQL, CGI, XML...

Zaloguj

Statystyki

Liczba postów: 23238 • Liczba wątków: 5341 • Liczba użytkowników: 5039