Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy cookies i podobnych m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania serwisów do potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je nasi reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji. Jeśli nie wyrażasz zgody, opuść tę stronę.

Błąd menu kontekstowego i czemu tak wolno?

Forum dyskusyjne poświęcone programowi Pajączek 5 NxG. Wysyłaj tutaj tylko wiadomości dotyczące tego programu.

Moderator: Grupa pościgowa ;-)

Błąd menu kontekstowego i czemu tak wolno?

Postprzez arekjask » 1 września 2005, o 13:03

Witam!

1. Właśnie zainstalowałem wersję 5.5.0 i jestem rozczarowany! Program działa jakbym miał procesor Intel 486... Przy poruszaniu się po edytorze widać wyraźne opóźnienia, dymki z podpowiedziami pojawiają się z opóźnieniem, z opóźnieniem też znikają pozostawiając na chwilę kolorowe prostokąty... Chyba wrócę do 5.4, tamta działała normalnie.

2. Gdy klikam myszką na jakieś słowo (w edytorze), ustawiając na nim kursor, a nastepnie klikam na prawy przycisk myszki, to pojawia się menu kontekstowe, tyle, że kursor jakimś cudem wędruje na początek linii... Gdy zamiast klikać na prawy przycisk nacisnę klawisz menu na klawiaturze, pojawia się poprawne menu kontekstowe. Zauważyłem to, gdy chciałem poprawić pisownię dla wyrazów podkreślonych jako błędne.

O ile drugi probelm nie jest poważny, o tyle pierwszy bardzo mnie irytuje. Nie możnaby tu coś poprawić?

Pozdrawiam,
Arek
arekjask
Zanim zapytam poszukam odpowiedzi
Zanim zapytam poszukam odpowiedzi
 
Posty: 4
Dołączył(a): 1 września 2005, o 12:55

Postprzez abwabw » 1 września 2005, o 20:51

Włąściewie to nie jest odpowiedź na twoje kłopoy, tylko potwierdzenie (przynamniej części zarzutów w kwestii podpowiedzi przy wpisywaniu kodu. Zrobiłem trzy istalacje (jedne od zera, drugiie jako upgrade) i ciągle to samo. Okienka z poopowiedziami migają, tym szybiej im szybszy komputer. Może ktoś wie co z tym zroibić, poza wyłączeniem?

Pozdrawiam
Andrzej
abwabw
Zanim zapytam poszukam odpowiedzi
Zanim zapytam poszukam odpowiedzi
 
Posty: 1
Dołączył(a): 1 września 2005, o 20:45

Postprzez wojak7 » 2 września 2005, o 11:13

hmm, u mnie jest OK i nawet nie zauważyłem wolniejszego działania przy 5.5.0
wojak7
Jestem tu już dłuższą chwilę
Jestem tu już dłuższą chwilę
 
Posty: 128
Dołączył(a): 2 października 2002, o 10:02

Postprzez arekjask » 2 września 2005, o 12:08

arekjask
Zanim zapytam poszukam odpowiedzi
Zanim zapytam poszukam odpowiedzi
 
Posty: 4
Dołączył(a): 1 września 2005, o 12:55

Postprzez slawekd » 5 września 2005, o 12:25

slawekd
Jeszcze się uczę
Jeszcze się uczę
 
Posty: 29
Dołączył(a): 2 sierpnia 2004, o 22:00

Postprzez guwer » 6 września 2005, o 17:18

Mam wersje 5.5 i nie potwierdzam tych nieprawidłowości...
Coś w systemie raczej nie tak lub konfiguracja sprzętowa za słaba.
A może za dużo aplikacji w jednym momencie uruchominoych??
guwer
Użytkownik forum
Użytkownik forum
 
Posty: 93
Dołączył(a): 9 stycznia 2003, o 21:40

Postprzez platekr » 6 września 2005, o 17:40

arekjask, używasz może komunikatora TLEN ? Jeśli tak, sprobuj wyłączyć na chwilę. Doszły mnie słuchy, że TLEN coś kombinuje i spowalnia pracę programu (nie u każdego użytkownika).
platekr
Administrator forum
Administrator forum
 
Posty: 1744
Dołączył(a): 8 września 2002, o 22:48
Lokalizacja: Myslenice, Poland

Postprzez arekjask » 6 września 2005, o 21:04

Witam ponownie.

Nie używam TLEN-a. Używam WCKontakt, ale sporadycznie (nie chodził podczas testów Pająka). Zainstalowałem program na drugim komputerze i jest taka sama porażka...

A oto kolejne usterki: klikam myszką na tekst i próbuję zaznaczyć kilka literek. Pojawia się zaznaczenie od wskazanego miejsca do początku linii (zamiast obejmować tylko te kilka literek) i koniec - nici z zaznaczania. Jak zaznaczam z klawiatury, to wszystko jest OK.

Pozdrawiam,
Arek
arekjask
Zanim zapytam poszukam odpowiedzi
Zanim zapytam poszukam odpowiedzi
 
Posty: 4
Dołączył(a): 1 września 2005, o 12:55

Postprzez LEMUR » 6 września 2005, o 21:21

zaznaczanie:
ustawienia > edytor > konfiguracja
moze tu tki przyczyna bo sa tam opcje odnosnie sposobu zaznaczania
Ewentualnie F1 > wyszukaj > zaznaczanie (drugi z listy)

spowolnienie:
nie wiem, u mnie tez wsio ok! sprawdziles jakims antywirem OnLine!? Ale nie wazne ze masz na kompie - sprawdz OnLine - jest kilka ktore udostepniaja przeszukiwanie zasobow w ten sposob
LEMUR
GURU!
GURU!
 
Posty: 1109
Dołączył(a): 7 listopada 2002, o 21:13

Postprzez arekjask » 6 września 2005, o 21:30

MAAAAAAAAAAAAAAM!!!!!!!!

Tak mi się przynajmniej wydaje :D .

Zastosowałem starą góralską metodę - jak coś nie działa, to trzeba sprawdzić każdą opcję po kolei. Zacząłem klikać włączając i wyłączając różne opcje - i zadziałało!

A było to tak :) . Gdy włączy się funkcję "zawijania długich wierszy w edytorze", wtedy wszystko działa jak złoto! Edytor działa prawidłowo, nie wystepują żadne z opisanych problemów.
Ale gdy się ją wyłączy, wtedy zaczyna się makumba... Wyłączcie sobie tą funkcję (skrót Ctrl+W) i powiedzcie, czy też edytor wam głupieje, czy to tylko u mnie tak działa?

Nie pamiętam, czy w poprzedniej wersji miałem ją włączoną, czy nie, ale instalację robiłem jako upgrade - program zapamiętał inne ustawienia, więc i to powinien zapamiętać.

Pozdrawiam,
Arek.
arekjask
Zanim zapytam poszukam odpowiedzi
Zanim zapytam poszukam odpowiedzi
 
Posty: 4
Dołączył(a): 1 września 2005, o 12:55

Postprzez LEMUR » 6 września 2005, o 21:58

LEMUR
GURU!
GURU!
 
Posty: 1109
Dołączył(a): 7 listopada 2002, o 21:13


Powrót do Pajączek 5 NxG

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników

cron