Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy cookies i podobnych m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania serwisów do potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je nasi reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji. Jeśli nie wyrażasz zgody, opuść tę stronę.

cięcie layoutu a tekst na stronie

Forum dyskusyjne poświęcone zagadnieniom tworzenia grafiki na potrzeby WWW, obróbki zdjęć, korzystania z programów graficznych, etc.

Moderator: Grupa pościgowa ;-)

cięcie layoutu a tekst na stronie

Postprzez 12bombs » 10 września 2007, o 21:11

witam

spędziłam nad szukaniem rozwiązania na ten problem cały dzień, przeszukałam różne fora, ale muszę prosić o jakieś wskazówki. zrobiłam layout strony w ps'ie, pocięłam go, wygląda to tak:
http://www.ttschicago.prv.pl/

chciałam zapytać, jak mam umieścić tekst na poszczególnych elementach tła, które właściwie nie jest tłem, bo to wszystko jest w znacznikach img src, a nie background. muszę wstawić menu i tabelę?, w której będą znajdować się teksty na poszczególne tematy. czy jest jakiś sposób, żeby na elemencie http://www.ttschicago.prv.pl/images/index_21.gif zrobić po prostu lity tekst? bez paska przewijania z boku? czytałam różne porady, typu zrobienie diva z grafiką (jak to zrobić?) albo żeby umieścić ten element jako background, ale wtedy jak zdefiniować, żeby był on w takiej pozycji i to w różnych rozdzielczościach? myślałam też, żeby umieścić cały, niepocięty gif z layoutem jako background i usunąć ten 21.gif, ale wtedy wszystko mi się rozpada.

proszę o jakieś porady
12bombs
Zanim zapytam poszukam odpowiedzi
Zanim zapytam poszukam odpowiedzi
 
Posty: 1
Dołączył(a): 10 września 2007, o 20:55

Postprzez jokker » 10 lipca 2009, o 22:54

jokker
Jeszcze się uczę
Jeszcze się uczę
 
Posty: 11
Dołączył(a): 10 lipca 2009, o 22:53

Postprzez januzi » 10 lipca 2009, o 23:10

januzi
Mega GURU
Mega GURU
 
Posty: 1431
Dołączył(a): 18 października 2002, o 13:53

Postprzez jokker » 11 lipca 2009, o 12:24

jokker
Jeszcze się uczę
Jeszcze się uczę
 
Posty: 11
Dołączył(a): 10 lipca 2009, o 22:53

Postprzez januzi » 11 lipca 2009, o 17:08

januzi
Mega GURU
Mega GURU
 
Posty: 1431
Dołączył(a): 18 października 2002, o 13:53

Postprzez jokker » 11 lipca 2009, o 22:01

jokker
Jeszcze się uczę
Jeszcze się uczę
 
Posty: 11
Dołączył(a): 10 lipca 2009, o 22:53

Postprzez januzi » 12 lipca 2009, o 01:06

czarnymi maźnięciami zaznaczone krawędzie divów
obrazek

jeśli całość ma się ułożyć pośrodku ekranu, to jeszcze jeden div centrujący
razem 6 (lub z centrującym) 7 divów; górne i boczne menu jako ul; tekst w p
srodkowy i dolny div z marginesem gornym

jak zaokrąglenia, to albo to co w firefoxie jest w css, albo żeby wyłapało więcej przeglądarek: http://www.webcredible.co.uk/user-frien ... ders.shtml (i inne linki, które google znajdzie pod hasłem "div round corners")

div z menu float na lewo, div z tekstem float na prawo

i to by było mniej więcej wszystko
januzi
Mega GURU
Mega GURU
 
Posty: 1431
Dołączył(a): 18 października 2002, o 13:53

Postprzez jokker » 12 lipca 2009, o 13:56

dobra, nic nie zrozumiałem ;(. Nie dokładnie pokazałeś te wycięcia, i jak zrobić te divy?

Czy na layu musze zrobic bez tekstu? i jak zrobic zeby tekst byl na przycisku itp ? mozesz mi pociąć to i podesłać ? zrobić poradnik jak dla super początkującego? :) Proszę Cię o to bardzo :)

a i po co div srodkujący skoto to w css można zrobić ? ;p
jokker
Jeszcze się uczę
Jeszcze się uczę
 
Posty: 11
Dołączył(a): 10 lipca 2009, o 22:53

Postprzez januzi » 12 lipca 2009, o 16:15

można zrobić w css i właśnie po to jest ten div

<div id="head">
</div>
<div id="menu_top">
</div>
<div id="content">
<div id="menu_left">
</div>
<div id="main">
</div>
</div>

w stylach:
#wpisane_id {
wymiary, kolor, tlo, czcionki itd
}
januzi
Mega GURU
Mega GURU
 
Posty: 1431
Dołączył(a): 18 października 2002, o 13:53

Postprzez jokker » 12 lipca 2009, o 21:32

a mozesz podaj co wpisuje w tych sstylach ?

jak tlo dac ? mam w sciezce images/header.gif itp ;)

a jak go tak pociełem to porobiło się pare takich małych pasków i nie wiem jak je poustawiać ;/

to mój kod:


<body>
<div id="page-container">
<div id="header"><h1><img src="images/header.gif"></h1></div>
<div id="main-nav"><img src="images/nav.gif" ></div>
<div id="3"><img src="images/3.gif"></div>
<div id="left-nav"><img src="images/left-nav.gif"></div>
<div id="srodek"><img src="images/srodek.gif"></div>
</div>

</body>

a i potem gdzie tekst pisać ??
jokker
Jeszcze się uczę
Jeszcze się uczę
 
Posty: 11
Dołączył(a): 10 lipca 2009, o 22:53

Postprzez januzi » 13 lipca 2009, o 11:35

obrazki jako tło, tekst tam gdzie powinien być
januzi
Mega GURU
Mega GURU
 
Posty: 1431
Dołączył(a): 18 października 2002, o 13:53

Postprzez jokker » 13 lipca 2009, o 14:58

a mozesz mi to napisać tak jak powinno być ?
a gdzie powinien być tekst : p ?
jokker
Jeszcze się uczę
Jeszcze się uczę
 
Posty: 11
Dołączył(a): 10 lipca 2009, o 22:53

Postprzez januzi » 13 lipca 2009, o 19:01

<div id="srodek"><p>tekst</p></div>
januzi
Mega GURU
Mega GURU
 
Posty: 1431
Dołączył(a): 18 października 2002, o 13:53

Postprzez jokker » 13 lipca 2009, o 22:13

a przecież znacznika <p> nie trzeba zamykać ;p a jak w css ma wyglądać ten skrypt... bardziej mi o to chodziło ;)
jokker
Jeszcze się uczę
Jeszcze się uczę
 
Posty: 11
Dołączył(a): 10 lipca 2009, o 22:53

Postprzez jokker » 15 lipca 2009, o 22:19

czy może mi ktoś w tym pomóc? trochę precyzji nie zaszkodzi ;/
jokker
Jeszcze się uczę
Jeszcze się uczę
 
Posty: 11
Dołączył(a): 10 lipca 2009, o 22:53


Powrót do Grafika i obróbka zdjęć

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników