Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy cookies i podobnych m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania serwisów do potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je nasi reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji. Jeśli nie wyrażasz zgody, opuść tę stronę.

CSS - ułątwienie - propozycja oraz błąd

Forum dyskusyjne poświęcone programowi Pajączek 5 NxG. Wysyłaj tutaj tylko wiadomości dotyczące tego programu.

Moderator: Grupa pościgowa ;-)

CSS - ułątwienie - propozycja oraz błąd

Postprzez amorek » 9 sierpnia 2006, o 18:22

Witam.

W CSS dobre by było np coś takiego:
wpisuję "b" daje TAB i mam "background:"
wpisuję "h" daję TAB i mam "height:"
takie coś jest w top style

a teraz BŁĄD
mam np "height:20px;padding:15px"
i teraz wchodzę kursorem przed paddingi dodaję np "width" to jak wybiroę width z listy (ctrl+spacja) to od razu wykasuje mi się padding !
no i w konsekwencji zmusza to do nie wykorzystaywania listy

poza tym dobrym ułątiweniem byłoby pojawinie się listy wyboru automatycznie bez naciskania ctrl+spacja

tomek
amorek
Jeszcze się uczę
Jeszcze się uczę
 
Posty: 29
Dołączył(a): 12 maja 2006, o 15:26

CSS - ułątwienie - propozycja oraz błąd

Postprzez gr_urban » 16 sierpnia 2006, o 14:05

gr_urban
Jestem tu już dłuższą chwilę
Jestem tu już dłuższą chwilę
 
Posty: 162
Dołączył(a): 1 lutego 2003, o 01:45

Postprzez platekr » 16 sierpnia 2006, o 15:11

platekr
Administrator forum
Administrator forum
 
Posty: 1744
Dołączył(a): 8 września 2002, o 22:48
Lokalizacja: Myslenice, Poland

Postprzez amorek » 16 sierpnia 2006, o 15:20

ja z wielu rzeczy nie korzystam

dla mnie najbardziej denerwują mnie 2 błędy:
- poprawienie synchronizacji FTP (pisałem już o tym)
- oraz wprowadzenie UTF-8 tak, żeby działało z każdym językiem (wszystkie znaki UTF-8) a nie tylko polskie i niektóre inne

z RSS nie korzystam i uważam, że to tutaj zbędne - lepiej popawcować nad usprawienieniem innychpodstawowychelementów niżrobić takie dodatki

ale ogólnie nie widzę ciekawszegoedytora co miałby taki w miare fajny FTP (działa super ale w jedną stronę), do tego formatowanie kodu HTML super(CSS juz nie bo np nie moznawymusicaby po ":" nie było spacji itp), sprawdzanie pisowni polskiej (to bardzo przydatne), duzo pod klawisze można przypisać jak np zawrzeć tekst w P, H1, H2, EM, STRONG czy w listę lub tabelę (te dwaostatnie ułatwiają znacznie pracę nad tekstem)

nie podoba misię np lista plików w moje serwery
powinno być mornalnie plik.rozszerzenie a nie wkolumnie opis rozszerzenia typu "Dokument tekstowy" czy "Plik HTML" samo rozszerzenie przy pliku znacznie lepiej ułatwia sprawę - no i klilknięcie i kolejne kliknięcie mogłoby zmieniać nazwę a nie ze trzebauzywac menu kontekstowego


co do topstyle to jak dla mnie za duzo kosztuje (chociaz mozna inaczej:),aby go kupowac tylko do CSS
no iw sumie ten cały CSS prawie klepię z palca - pan Płatek mógłby to jedna usprawnić - przeciezoczywiste, że częściej ktoś będzie korzystał z edycji CSS niz jakiegoś tam generatora RSS

nawigator MySQL - nie ozna sobie przeciagnac pola do kodu aby go uzyc np w zapytaniu - wogole nawet z tego nei korzystam bo jest malo uzyteczne i te wielkie ikony i wciecia ogromne w tym nawigatorze zajmuja strasznie duzo miejsca (mozna by je dosunac do lewej) no chyba ze ktos ma panorame 1680x1050 (jam mam tylko 1280x1024)

przydało bysię jeszcze podpowiadanie zmiennych serwera w PHP, np wpiszuję $_SERVER[' i tu pojawisię listawyboru typu REQUEST_URI itp

z bardzo wielu narzędzi nie korzystam bo i tak robie ręcznie lub server side
np galeria grafik nigdy nie korzystałem i nawet nie zaglądam do tego, bo nigdy nie skorzystam
większość opcji (narzędzi) jest jak widzę pod kątem tworzenia jakby tylkow HTML (np kompiluj do HTML help i cała ta cześć z HTML help - jak mamserwis oparty o bazę danych i php to to ejst mi cąłkowcie zbedne)

i wiele innych...
dużo by tu pisać
no ale i tak pajączek jest spoko,ale mógłby być znakomity gdyby rózne błędy były usunięte i nowe usprawnienia poczynione

ja bym zrobił ANKIETĘ na temat tego czy używasz takie a takie narzędzia, bo może wiele jest zbędnych i mozna by odchudzić program ze zbędnych narzędzi, keidyś może i one były przydatne ale może teraz już może są wykorzystywane w niewielkim stopniu ?


tomek
[/url]
amorek
Jeszcze się uczę
Jeszcze się uczę
 
Posty: 29
Dołączył(a): 12 maja 2006, o 15:26

Postprzez platekr » 16 sierpnia 2006, o 15:45

platekr
Administrator forum
Administrator forum
 
Posty: 1744
Dołączył(a): 8 września 2002, o 22:48
Lokalizacja: Myslenice, Poland

Postprzez gr_urban » 16 sierpnia 2006, o 16:03

Cytat:

Bardzo wiele narzędzi Pajączka udaje coś wartościowego. Przykładem jest kreator RSS. Juz widziałem wiele narzędzi, tak popsutych .....



Tak, a co mu dolega ? Sugeruję krytykę merytoryczną, która pozwoli poprawić lub ulepszyć narzędzia.


Już pisałem!!!
gr_urban
Jestem tu już dłuższą chwilę
Jestem tu już dłuższą chwilę
 
Posty: 162
Dołączył(a): 1 lutego 2003, o 01:45

Postprzez amorek » 16 sierpnia 2006, o 23:02

amorek
Jeszcze się uczę
Jeszcze się uczę
 
Posty: 29
Dołączył(a): 12 maja 2006, o 15:26

Postprzez platekr » 18 sierpnia 2006, o 12:12

platekr
Administrator forum
Administrator forum
 
Posty: 1744
Dołączył(a): 8 września 2002, o 22:48
Lokalizacja: Myslenice, Poland


Powrót do Pajączek 5 NxG

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników

cron