Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy cookies i podobnych m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania serwisów do potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je nasi reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji. Jeśli nie wyrażasz zgody, opuść tę stronę.

Domyślne numery linii

Forum dyskusyjne poświęcone programowi Pajączek 5 NxG. Wysyłaj tutaj tylko wiadomości dotyczące tego programu.

Moderator: Grupa pościgowa ;-)

Domyślne numery linii

Postprzez johnson » 3 grudnia 2006, o 13:37

Czy ktoś mi może wytłumaczyć dlaczego, mimo zaznaczenia opcji "Domyślnie wyświetlaj numery linii w rynnie", numery linii się nie pokazują i trzeba je włączać ręcznie za każdym otwarciem nowego dokumentu?
johnson
Zanim zapytam poszukam odpowiedzi
Zanim zapytam poszukam odpowiedzi
 
Posty: 5
Dołączył(a): 24 września 2004, o 20:52

Domyślne numery linii

Postprzez platekr » 4 grudnia 2006, o 11:56

Utworzenie nowego dokumentu korzysta z globalnej funkcji numerowania linii dostępnej w ustawieniach programu (Opcje / Edytor). Zmiany na mini pasku narzędzi wpływają tylko na bieżący dokument. Jeśli dokument jest otwierany z dysku, to informacja o numerowaniu linii pobierana jest z pliku ADD dokumentu, a więc jest pamiętana dla każdego dokumentu osobno.
platekr
Administrator forum
Administrator forum
 
Posty: 1744
Dołączył(a): 8 września 2002, o 22:48
Lokalizacja: Myslenice, Poland

Postprzez johnson » 4 grudnia 2006, o 12:20

No tak, tylko, że według mnie zaznaczenie opcji "Domyślnie wyświetlaj numery linii w rynnie" powinno powodować wyświetlanie numeru linii za każdym otwarciem pliku, bądź utworzeniem nowego dokumentu, chyba, że inaczej zapisano w pliku ADD. To jest oczywiste.

Z tego co zrozumiałem zaznaczenie tej opcji ma wpływ tylko na tworzenie nowych dokumentów co jest według mnie działaniem błędnym, ponieważ nie każdy korzysta z plików ADD, a program wyznaje taką filozofię, że "nie ważne czy użytkownik korzysta z plików ADD czy nie, ty Pajączku patrz jakie jest ustawienie w pliku ADD dla tego dokumentu i tym się kieruj przy numerowaniu linii". Jednym słowem, jeśli ktoś nie używa plików ADD, nie może sobie ustawić domyślnego numerowania linii dla otwieranych już istniejących dokumentów, czy mam rację?
johnson
Zanim zapytam poszukam odpowiedzi
Zanim zapytam poszukam odpowiedzi
 
Posty: 5
Dołączył(a): 24 września 2004, o 20:52

Postprzez platekr » 4 grudnia 2006, o 13:32

Informacja w plikach ADD ma priorytet nad ustawieniem ogólnym. Jeśli więc tworzymy nowy dokument to jest używane ustawienie ogólne. Jeśli otwieramy dokument bez pliku ADD, to również używane jest ogólne. Jeśli natomiast dokument posiada ADD to numerowanie linii jest pobierane z tego pliku. Numerowanie linii można natomiast szybko wyłączyć i włączyć skrótem klawiszowym (po przypisaniu), jak również można wyłączyć funkcję pamiętania numerów linii w plikach ADD w ustawieniach programu. Wtedy program korzysta tylko z ustawień ogólnych.
platekr
Administrator forum
Administrator forum
 
Posty: 1744
Dołączył(a): 8 września 2002, o 22:48
Lokalizacja: Myslenice, Poland

Postprzez johnson » 4 grudnia 2006, o 13:38

johnson
Zanim zapytam poszukam odpowiedzi
Zanim zapytam poszukam odpowiedzi
 
Posty: 5
Dołączył(a): 24 września 2004, o 20:52

Postprzez platekr » 4 grudnia 2006, o 20:37

platekr
Administrator forum
Administrator forum
 
Posty: 1744
Dołączył(a): 8 września 2002, o 22:48
Lokalizacja: Myslenice, Poland

Postprzez Skorpion9312 » 4 grudnia 2006, o 21:16

Skorpion9312
Jestem tu już dłuższą chwilę
Jestem tu już dłuższą chwilę
 
Posty: 182
Dołączył(a): 8 maja 2006, o 15:01

Postprzez johnson » 4 grudnia 2006, o 21:40

johnson
Zanim zapytam poszukam odpowiedzi
Zanim zapytam poszukam odpowiedzi
 
Posty: 5
Dołączył(a): 24 września 2004, o 20:52


Powrót do Pajączek 5 NxG

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników

cron