Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy cookies i podobnych m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania serwisów do potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je nasi reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji. Jeśli nie wyrażasz zgody, opuść tę stronę.

[php] include raz jeszcze - wybaczcie.

Jeśli jesteś bardzo początkujący i nie wiesz prawie nic na temat tworzenia stron czy też innej tematyki, a chciałbyś zadać pytanie, prosimy, zrób to na tym forum.

Moderator: Grupa pościgowa ;-)

[php] include raz jeszcze - wybaczcie.

Postprzez Mauisail » 2 kwietnia 2006, o 17:11

Witam !

Jestem nadal zielony.
Proszę o wskazówki kogoś litościwego dobrego człowieka.

Wydaje się być prosta sprawa.
Mam Menu po lewej i treść po prawej.


- w index.php :

<table width="750" cellpadding="0" cellspacing="0" align="center">
<tr>
<td class="tlo_2" width="250" height="350">
<a href="index.php?go=1">TEST<a/></td>


<td class="tlo_3" width="500" height="350">
<?
switch ($_GET['go'])
{
case 1:
include("test1.html");
break;
}
?>

</td></tr></table>


Dlaczego ten kod nie działa ?
Testuje różne możliwości przed podejściem do zrobienia swojej pierwszej strony i nie moge się z tego wygramolić. :cry:

Maui
Mauisail
Zanim zapytam poszukam odpowiedzi
Zanim zapytam poszukam odpowiedzi
 
Posty: 8
Dołączył(a): 18 marca 2006, o 19:03

[php] include raz jeszcze - wybaczcie.

Postprzez januzi » 2 kwietnia 2006, o 18:06

a w test1.html pewnie masz czysty html ?
include dolacza KOD, tak wiec po odczytaniu smieci (bo tym bedzie zawartosc pliku test1.html dla interpretera) pokaze sie komunikat o bledzie, powinienes miec w tym pliku: <? echo "cala tresc z \ przy cudzyslowach" ; ?>

ewentualnie, jesli w test1.html masz kod php, to serwer moze nie obslugiwac plikow html jako pliki zawierajace php, efekt bedzie podobny jak wyzej
januzi
Mega GURU
Mega GURU
 
Posty: 1431
Dołączył(a): 18 października 2002, o 13:53

Postprzez Mauisail » 2 kwietnia 2006, o 18:37

Dziękuję za odpowiedź.

-...a w test1.html pewnie masz czysty html ? >plik jest bez head,meta i body.

Plik test1.html wyglada tak :


<link rel="stylesheet"
hreff="style.css"
type="text/css"/>

<a class="tekst">RODOS</a>

Testuję wszystko w Pajączku, nie wysyłam na serwer.

pzdr

Wygląda na to ,że struktura jest ok.
Wysłałem testowo na serwer testowe pliki i "includuje" bez problemu ! :-)

Dlaczego Pajączek nie czyta includowanych plików, bo chyba on jest tu winny ?
Mam jedynie możliwośc podglądnięcia zawartości plków każdego z osobna.

Szablon dostępny tutaj również się cały nie ładuje w całości w Pajączku
strona

Zapewne to z mojej niewiedzy- przedszkole dopiero- ale proszę o wyjaśnienie.

pzdr
Maui

jesli nie ma wiecej odpowiedzi, to edytujemy ostatni post
Mauisail
Zanim zapytam poszukam odpowiedzi
Zanim zapytam poszukam odpowiedzi
 
Posty: 8
Dołączył(a): 18 marca 2006, o 19:03

Postprzez Mauisail » 3 kwietnia 2006, o 18:10

Mauisail
Zanim zapytam poszukam odpowiedzi
Zanim zapytam poszukam odpowiedzi
 
Posty: 8
Dołączył(a): 18 marca 2006, o 19:03

Postprzez platekr » 4 kwietnia 2006, o 13:50

Proszę zajrzeć do pomocy do Pajączka Professional (Standard nie wspiera PHP) do kategorii "Jak to wykonać" temat "Wyświetlanie skrytpów PHP". Problem podglądu dotyczy błędnej, albo raczej braku, jak się domyślam, konfiguracji komputera do uruchamiania skryptów PHP.
platekr
Administrator forum
Administrator forum
 
Posty: 1744
Dołączył(a): 8 września 2002, o 22:48
Lokalizacja: Myslenice, Poland

Postprzez Mauisail » 4 kwietnia 2006, o 17:08

Mauisail
Zanim zapytam poszukam odpowiedzi
Zanim zapytam poszukam odpowiedzi
 
Posty: 8
Dołączył(a): 18 marca 2006, o 19:03


Powrót do Dla bardzo początkujących

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników

cron