Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy cookies i podobnych m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania serwisów do potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je nasi reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji. Jeśli nie wyrażasz zgody, opuść tę stronę.

Inspektor znaczników cd..

Forum dyskusyjne poświęcone programowi Pajączek 5 NxG. Wysyłaj tutaj tylko wiadomości dotyczące tego programu.

Moderator: Grupa pościgowa ;-)

Inspektor znaczników cd..

Postprzez jggrzes » 10 sierpnia 2004, o 19:51

jggrzes
Użytkownik forum
Użytkownik forum
 
Posty: 65
Dołączył(a): 15 stycznia 2003, o 12:04

Postprzez blackcat » 12 sierpnia 2004, o 10:11

blackcat
Jestem tu już dłuższą chwilę
Jestem tu już dłuższą chwilę
 
Posty: 158
Dołączył(a): 25 października 2002, o 16:25

Postprzez jggrzes » 12 sierpnia 2004, o 19:17

Co do pierwszego tz. br to wszystko jest dobrze w przypadku wstawiania br ze spacją (wiemy o co chodzi). Jednak przy tak samo zaznaczonej 'Wstawiaj spację przed "/" w XHTML/XML' wstawienie br przez Zakładkę znaczników otzymamy bez spaci. Tu dobrze tam żle. Moim zdaniem to wada.

Żeby się nie powtarzać. Ustawienia XHTML 1.0

'Wstawiaj spację przed "/" w XHTML/XML'- mamy to zaznaczone

br Spacja otrzymamy <br > spacja jest brak '/' błąd
br zakładka znaczników wstawionw dobrze <br /> dobrze

'Wstawiaj spację przed "/" w XHTML/XML'- mamy to wyłączone

br spacja tak samo jak wyżej <br > brak '/' błąd
br zakładka znaczników <br/> brak przerwy zgodnie z wyłączoną funkcją. Traktuje to jednak jako wadę. Taki znacznik to błąd.

'Wstawiaj spację przed "/" w XHTML/XML'- mamy to zaznaczone

p,div itd.

spacja dobrze jest przerwa np: <p ></p> dobrze
zakładka znaczników <p></p> brak przerwy błąd

'Wstawiaj spację przed "/" w XHTML/XML'- mamy to wyłączone
p, div itd.

spacja <p ></p> spacja chociaż jest wyłączona opcja błąd
zakładka znaczników dobrze <p></p> dobrze

Przyznasz, że to trochę dziwne. Tak samo może nie działać wstawianie '/' a spacje w br sam dodam. Jednak ktoś to zrobił (napracował się) w konkretnym celu, nie żebym się domyślał. Statystyka na 8 ustawień tylko 3 prawidłowe. A może się czepiam.

Grzegorz
jggrzes
Użytkownik forum
Użytkownik forum
 
Posty: 65
Dołączył(a): 15 stycznia 2003, o 12:04

Postprzez platekr » 12 sierpnia 2004, o 20:13

Przyjrzymy się tej sprawie i na pewno skorygujemy błędy. W 5.3.0 przeszliśmy na inny format reprezentacji języków wewnątrz programu i być może nie wszystkie narzędzia zostały przetestowane na wszelkie możliwe okoliczności.
platekr
Administrator forum
Administrator forum
 
Posty: 1744
Dołączył(a): 8 września 2002, o 22:48
Lokalizacja: Myslenice, Poland

Postprzez jggrzes » 12 sierpnia 2004, o 20:21

Dziękuje czekam na poprawkę. Z mojej strony temat zakończony.

grzegorz
jggrzes
Użytkownik forum
Użytkownik forum
 
Posty: 65
Dołączył(a): 15 stycznia 2003, o 12:04

Postprzez platekr » 12 sierpnia 2004, o 21:36

platekr
Administrator forum
Administrator forum
 
Posty: 1744
Dołączył(a): 8 września 2002, o 22:48
Lokalizacja: Myslenice, Poland

Postprzez lockoom » 12 sierpnia 2004, o 22:26

lockoom
Super spec!
Super spec!
 
Posty: 999
Dołączył(a): 30 września 2002, o 19:46

Postprzez jggrzes » 14 sierpnia 2004, o 09:18

Pajączek sprawdza dokument czy jest on typu XHTML. Sprawdza po DOCTYPE lub po definicji języka określonej przez użytkownika dla dokumentu, serwisu lub programu. Jeśli po takim sprawdzeniu podjęta zostanie decyzja, że mamy doczynienia z dokumentem XHTML, to ww. opcja działa poprawnie,...

Ile mamy tych ustawień - DOCTYPE, w grupie też możemy ustawić odpowiednią deklarację. Jest jescze jedno ustawienie w tym samym miejscu co opcja "wstawiania spacji przed "/" w XHTML/XML". "Domyślny język dokumentów" Możliwości mamy aż trzy ile z tego kombinacji?

Panie Rafale nikt nie zabroni wstawiania znaczników typu <br /> przy ustawionym DOCTYPE na HTML. Może to zrobić recznie bez inspektora znaczników, spacji. Moim zdaniem po zadeklarowaniu w grupie (i-znaczników) XHTML powinienen uzyskać prawidłową wstawioną wartość, tak nie jest. Mamy <br > spacja brak "/" i-znaczników <br/> brak spacji i nie ma tu
moim zdaniem znaczenia czy opcja "wstawianie spacji przed przed "/" XHTML/XML jest zaznaczona. Żródła mówią wyrażnie <br /><hr /> kropka koniec. Spacja służy mi jako szybkie wstawianie znaczników pisanie, że "użytkownik może chcieć dopisać do znacznika dalsze atrybuty" jest wyręczaniem użytkownika. Będę chciał wstawić atrybuty to sam zrobię spacje a tak muszę pamiętać o skasowaniu lub domknięciu w przypadku <p></p> przepraszam dla mnie to niewygodnie.

Druga sprawa to DOCTYPE mamy XHTML a grupa HTML znacznik jest wstawiany dużą literą raz ze spacją w innym ustawieniu bez (zgłaszałem to dodano do poprawki). Może lepiej przy ustawieniach DOCTYPE na XHTML w grupie nie powinno być możliwości ustawienia HTML.

Opcja umieszczania spacji przed znakiem "/" nie dotyczy znaczników składających się z dwóch członów, czyli np. <p> i </p>, a dotyczy wyłącznie znaczników bez zamknięcia czyli np. <br/>, <img/>, itp. Mimo to zachowanie programu jest w tym przypadku poprawne.

Panie Rafale proszę wybaczyć dla mnie to nie jest prawidłowe zachowanie. Ja chciałbym aby po wstawieniu spacji znaczniki były domknięte w przypadku znaczników składających się z dwóch członów. Jeśli autor programu tak postanowił w porządku , dla mnie domykanie jest denerwujące.

Chyba zdenerwowała pana ta statystyka. Jednak czegoś tu nie rozumiem. Wstawienie XHTML w DOCTYPE powinno zapewnić mi prawidłowe wstawienie znaczników, nawet jeśli w grupie zaznacze HTML. Napisze jeszcze raz, opcja ta w grupie powinna być wyłączona.

grzegorz
jggrzes
Użytkownik forum
Użytkownik forum
 
Posty: 65
Dołączył(a): 15 stycznia 2003, o 12:04

Postprzez platekr » 14 sierpnia 2004, o 14:02

Proszę zauważyć, że wpisanie początku znacznika + spacja to jeden ze sposobów aktywacji automatycznego uzupełniania znaczników. Jest to metoda, która została zaoferowana równolegle w stosunku do uzupełniania znaczników po wpisaniu całego znacznika. Metoda ze spacją przyjmuje założenie, że użytkownik wpisując spację CHCE tej spacji właśnie w tym miejscu, w którym ją wpisuje. W innym wypadku może użyć uzupełniania bez spacji poprzez wpisanie całego znacznika. Przykładowo wpisanie <br + spacja daje w wyniku <br |/>. Wpisanie <p + spacja daje w wyniku <p |></p>. Każda z tych reguł przyjmuje, że użytkownik podając spację chce ją mieć w tym miejscu. Metoda uzupełniania bez spacji polega na wpisaniu całego znacznika, tj. np. jeśli wpiszemy <br> program zamieni na <br/>| lub <br />| w zalezności od ustawień. Jeśli wpiszemy <p> to program zamieni na <p>|</p>. (PROSZĘ ZWRÓCIĆ UWAGĘ NA ZNAK | OKREŚLAJĄCY POZYCJĘ KURSORA PO UZUPEŁNIANIU). Jeśli zatem ktoś nie chce, aby podczas autouzupełniania nie była wpisywana spacja powinien wpisywać znacznik w całości tj. <br> lub <p> itp. Podsumowując, użytkownik wpisuje spacje, ma spacje w kodzie wynikowym. Nie wpisuje - nie ma. Program nie działa tutaj na wyrost dodając niechciane spacje, ani również nie wyręcza użytkownika usuwając tę spację samodzielnie, gdy użytkownik ją wpisze. To użytkownik ma pamiętać, jeśli nie chce, aby w uzupełnianiu była Ta właściwość programu nie będzie modyfikowana.

Jesli chodzi o inspektora znaczników, to poprawione zostaną tylko funkcje rozpoznane jako błędy. Jego funkcjonalność, a w szczególności blokada ręcznego wyboru kategorii, nie będzie zmieniana.
platekr
Administrator forum
Administrator forum
 
Posty: 1744
Dołączył(a): 8 września 2002, o 22:48
Lokalizacja: Myslenice, Poland

Postprzez jggrzes » 14 sierpnia 2004, o 14:39

jggrzes
Użytkownik forum
Użytkownik forum
 
Posty: 65
Dołączył(a): 15 stycznia 2003, o 12:04

Postprzez lockoom » 14 sierpnia 2004, o 19:17

Rafale: przecież wcześniej właśnie tak to działało. Naciskałem spację i dostawałem autouzupełnienie bez spacji. Swego czasu na BT pisałem o głupio ustawionych skrótach w jedyn z menu. Odpowiedziałeś mi, że użytkownicy już się do nich przyzwyczaili. Proszę więc o to samo. Ja się przyzwyczaiłem, że domykam znaczkniki spacją. I jest to zdecydowanie wygodniejsze niż zwykłe domknięcie znacznika. Powtarzam w moim przypadku niezmiernie rzadko dopisuję jakieś atrybuty ręcznie, bo korzystam z Dynamicznych atrybutów (Ctrl+Spacja) i myślę, że większość ludzi też tak czyni, bo to właśnie w dużej mierze jest siłą Pajączka.
Jeślibyś jednak chciał z jakichś względów pozostawić takie działanie. To daj chociaż możliwość ustawienia w opcjach poprzedniej funkcjonalnośc, bo ja się do niej przyzwyczaiłem. Podejrzewam, że duża część użytkowników także.
lockoom
Super spec!
Super spec!
 
Posty: 999
Dołączył(a): 30 września 2002, o 19:46

Postprzez platekr » 14 sierpnia 2004, o 20:04

Pisząc o dopisywaniu przez użytkownika atrybutów miałem na myśli różne metody, w tym także dynamiczne atrybuty. Co do spacji, to taki sposób działania był zaprezentowany już przed kilkoma miesiącami w wersji beta. Trzeba było wtedy robić "halo", a nie teraz na publicznym forum. Odwołujesz się do przyzwyczajeń użytkowników. Owszem, jest to ważne, ale nie w każdym przypadku. Pewne rozwiązania muszą się zmieniać. Pewnych nie powinno się ruszać. Rozważę dodanie opcji o ile nie będzie to wymagać zbyt wielu modyfikacji w programie.
platekr
Administrator forum
Administrator forum
 
Posty: 1744
Dołączył(a): 8 września 2002, o 22:48
Lokalizacja: Myslenice, Poland

Postprzez jggrzes » 14 sierpnia 2004, o 22:09

Miałem już się nie odzywać. Dlaczego - trudno czasami osobie zabrać głos bardziej konkretny, jeśli nie wie ile pracy twórca danego programu włożył w działanie programu. Przypomnę jednak, że tworzy swój program dla nas. Dla tych wiekszości przyzwyczajonych do opcji i dla tej mniejszośći (nosze zegarek na prawej ręce) jestem praworęczny. Wyraziłem swoją opinie ale widzę, że pan Rafał się :oops: (Boże pierwszy raz tego użyłem - postaram się ostani). Trudno powiedzeić kto i kiedy powinien podnieść halo jak pisze Rafał. Czasami trzeba się z czymś przespać. Podobało mi się wcześniejsze działanie tak jak to napisał lockoom. Nie róbmy rankingu ilu co się bardziej podoba, nie zadowolimy wszyskich. Proszę tylko na przyszłość umożliwiść mi wybór.
grzegorz
jggrzes
Użytkownik forum
Użytkownik forum
 
Posty: 65
Dołączył(a): 15 stycznia 2003, o 12:04


Powrót do Pajączek 5 NxG

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot]

cron