Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy cookies i podobnych m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania serwisów do potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je nasi reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji. Jeśli nie wyrażasz zgody, opuść tę stronę.

Instrukcja switch i <textarea>

Forum dyskusyjne poświęcone zagadnieniom związanym z tworzeniem serwisów z wykorzystaniem zaawansowanych technologii takich jak PHP, Perl, mySQL, ASP, CGI, XML, itp.

Moderator: Grupa pościgowa ;-)

Instrukcja switch i <textarea>

Postprzez marus6 » 30 stycznia 2005, o 12:56

Jak polu <textarea> nadać wartość aby czytała je instrukcja switch ???
marus6
Znawca tematu
Znawca tematu
 
Posty: 204
Dołączył(a): 27 stycznia 2005, o 23:24

Instrukcja switch i <textarea>

Postprzez januzi » 30 stycznia 2005, o 13:04

<textarea name=nazwa> tresc </textarea>

jesli uzywasz switch, to w polu powinien byc jeden znak lub liczba
januzi
Mega GURU
Mega GURU
 
Posty: 1431
Dołączył(a): 18 października 2002, o 13:53

Instrukcja switch i <textarea>

Postprzez marus6 » 30 stycznia 2005, o 13:21

na webhelp.pl na forum napisali że tam gdzie ty dałeś treść to jest identyfikator pola
marus6
Znawca tematu
Znawca tematu
 
Posty: 204
Dołączył(a): 27 stycznia 2005, o 23:24

Instrukcja switch i <textarea>

Postprzez lockoom » 30 stycznia 2005, o 13:54

Identyfikator pola to raczej jest tam gdzie januzi napisał name="nazwa". Pole <texarea> różni się tym od wszelkich <input>ów, że jego wartości nie podajesz w atrybucie value tylko pomiędzy znacznikiem otwierającym i zamykającym.
lockoom
Super spec!
Super spec!
 
Posty: 999
Dołączył(a): 30 września 2002, o 19:46

Postprzez marus6 » 30 stycznia 2005, o 15:53

marus6
Znawca tematu
Znawca tematu
 
Posty: 204
Dołączył(a): 27 stycznia 2005, o 23:24

Postprzez lockoom » 30 stycznia 2005, o 18:48

Nie rozumiem o co ci chodzi. Co chcesz odczytać tym switchem? To co przed chwilą wpisałeś do <textarea>?
Z poziomu PHP do wszystkich elementów wysyłanych formularzem masz dostęp poprzez tablice $_GET lub $_POST w zależności od rodzaju formularza. Czyli w twoim przypadku będzie to $_POST['js'] aby odczytać przesłaną zawartość <textarea>.
Tak w ogóle to switch się raczej średnio nadaje do operowania na zawartości textarea... Mam wrażenie, że nie do końca wiesz jak to wszystko działa, ale może po prostu nie zrozumiałem co chcesz uzyskać.
lockoom
Super spec!
Super spec!
 
Posty: 999
Dołączył(a): 30 września 2002, o 19:46

Postprzez marus6 » 30 stycznia 2005, o 21:02

Chciałem uzyskac to że plików typu tego co napisąłem mam sześć i każdy odczytuje inny plik. Teraz chodzi o to że by po nacisnięciu zapisz zapisało mi do pliku, a ja nie będe musiał robić osobnoego skryptu dla każdego pliku (fputs itd.).
marus6
Znawca tematu
Znawca tematu
 
Posty: 204
Dołączył(a): 27 stycznia 2005, o 23:24

Postprzez januzi » 30 stycznia 2005, o 21:13

uhm, czyli masz tylko to w formularzu ?

foreach( $_POST as $key => $value ) {
// zmienna $key bedzie np. js
// $value to zawartosc pola
}
januzi
Mega GURU
Mega GURU
 
Posty: 1431
Dołączył(a): 18 października 2002, o 13:53

Postprzez marus6 » 30 stycznia 2005, o 21:45

dzięki januzi, teraz tylko wykorzystam instrukcje if i mam skończone. :D
marus6
Znawca tematu
Znawca tematu
 
Posty: 204
Dołączył(a): 27 stycznia 2005, o 23:24

Postprzez januzi » 30 stycznia 2005, o 21:49

jesli wynikjs.txt to wzor, to nawet if nie musisz uzywac

plik bedzie sie nazywac "wynik".$key.".txt"
januzi
Mega GURU
Mega GURU
 
Posty: 1431
Dołączył(a): 18 października 2002, o 13:53

Postprzez marus6 » 30 stycznia 2005, o 22:20

Chyba raczekj musze użyć if ponieważ ja mam 6 takich formularzy o innej nazwie (zamiast js np.: se).
marus6
Znawca tematu
Znawca tematu
 
Posty: 204
Dołączył(a): 27 stycznia 2005, o 23:24


Powrót do PHP, Perl, SQL, CGI, XML...

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot]

cron