Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy cookies i podobnych m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania serwisów do potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je nasi reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji. Jeśli nie wyrażasz zgody, opuść tę stronę.

Teraz jest 24 maja 2025, o 22:16

Nowości Nowości na cream.software forum

Mapa strony cream.software forum » Dział : cream.software forum

Rozmowy na temat oprogramowania i technologii

Jak uzyskać?

1. Jak można za pomocą JavaScript uzyskać ilość kolorów na monitorze użytkownika.
2. Jak można uzyskać za pomocą JS uzyskać system operacyjny, który jest zainstalowany na PC?
3. Jak przekazać wartości w JS do PHP?, np. mam kod:
<script language="JavaScript1.2">
<!--
document.write("Rozdzielczość twojego ekranu to "+screen.width+"*"+screen.height+".")
//-->
</script>

i chcę wartości tego skryptu przepisać do zmiennych PHP:
$zmienna_width=
$zmienna_height=

jak to zrobić?
Więcej : Jak uzyskać? | Wyświetlone : 4986 | Odpowiedzi : 1 | Dział : Języki JavaScript i VBScript

Pytanie

Wiem, że to będzie głupie ale muszę się o coś zapytać. Mam w pliku abc.txt następujące linjiki:
<a href=strona.htm>bleble</a>
<a href=strona1.htm>bleble1</a>
<a href=strona2.htm>bleble2</a>

Natomiast w skrypcie PHP chcę wyszukać w pliku <a href=strona2.htm a następnie skrócić za pomocą substr 1 znak znajdujący się po prawej stronie i </a>

Czy można jakoś przypisać linijkę do zmiennej w PHP, np. chcę linjikę 2 przepisać do zmiennej $zmienna
Więcej : Pytanie | Wyświetlone : 3324 | Odpowiedzi : 2 | Dział : PHP, Perl, SQL, CGI, XML...

kopiowanie zdjec

witam, jaki skrypt nalezy wpisac, zeby nie mozna bylo kopiowac zdjec ze strony, zablokowalem prawy klawisz myszy, ale chodzi mi o to zeby po najechaniu na obrazek nie pojawial sie ten taki maly panelik, ze mozna zapisac zdjecie, albo wyslac mailem itp, z gory bardzo dziekuje za pomoc ;)
Więcej : kopiowanie zdjec | Wyświetlone : 5865 | Odpowiedzi : 7 | Dział : PHP, Perl, SQL, CGI, XML...

kod Banera

Więcej : kod Banera | Wyświetlone : 3164 | Odpowiedzi : 2 | Dział : HTML i tworzenie stron WWW

quickform --> wlasny warunek

Więcej : quickform --> wlasny warunek | Wyświetlone : 3874 | Odpowiedzi : 3 | Dział : PHP, Perl, SQL, CGI, XML...

jak to zrobic??

Więcej : jak to zrobic?? | Wyświetlone : 3650 | Odpowiedzi : 3 | Dział : PHP, Perl, SQL, CGI, XML...

Bezpieczeństwo plików tekstowych

Już prawie skończyłem swoją bazę danych na txt i nadszedł ten najmniej przyjemny moment, czyli co zrobić by źli chłopcy nie włamali mi się na stronę :)

O ile konto admina zabezpieczę sobie ciastkiem, a skrypt go wysyłający zjem :lol: - wyrzucę z serwera - to gorzej z kontami użytkowników (hasełka).

W mojej stronie z podpisu wystarczy obczaić katalog ...
Więcej : Bezpieczeństwo plików tekstowych | Wyświetlone : 8449 | Odpowiedzi : 12 | Dział : PHP, Perl, SQL, CGI, XML...

Radio i fale

Tak sobie siedząc przed komputerem i serwując po sieci, jednocześnie słuchając mojego ulubionego radia internetowego przysyła mi pewna myśl. Czy była by możliwość zrobienia Skonstruowania takiego radia, coś w rodzaju jak te radia co mamy w domach i słuchamy w nich ulubionych audycji, tylko stą różnicą że nie wyłapywały by tych tradycyjnych fal radiowych lecz te internetowe. Pewnie myślicie jakie FALE, przecież wszystko co widzimy na naszym komputerze w przeglądarce internetowej albo słuchamy radia jest ...
Więcej : Radio i fale | Wyświetlone : 11386 | Odpowiedzi : 14 | Dział : Offtopic czyli tematy niezwiązane

Zmienne środowiskowe

Statystyki oparte o PHP korzystają z zmiennych środowiskowych, np. można zapisać jakie przeglądarki otwierały wskazały stronę. robię sam skrypt, który w bazie będzie update'ował liczniki dla statystyk. Ale mam problem.

Jak można otrzymać (proszę wtedy napisac skrypt) lub jakie są zmienne _SERVER[, aby otrzymać:

1. kraj, z którego pochodzi odwiedzający?
2. system jaki używa?
3. jak uzyskać nazwę przeglądarki (Uwaga! Jeżeli korzystam z Internet Explorer to daje zbyt długą nazwę, a chcę aby pokazał mi ...
Więcej : Zmienne środowiskowe | Wyświetlone : 2402 | Odpowiedzi : 0 | Dział : PHP, Perl, SQL, CGI, XML...

Zaloguj

Statystyki

Liczba postów: 23238 • Liczba wątków: 5341 • Liczba użytkowników: 5039