Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy cookies i podobnych m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania serwisów do potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je nasi reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji. Jeśli nie wyrażasz zgody, opuść tę stronę.

Teraz jest 17 maja 2025, o 04:41

Nowości Nowości na cream.software forum

Mapa strony cream.software forum » Dział : cream.software forum

Rozmowy na temat oprogramowania i technologii

iso-8859-2 contra utf-8

Witam,

od czasu do czasu kiedy tworze stronki www przy uzyciu xhtml i php zdarza sie czesto problem wystepujący z czcionkami a mianowicie ich kodowaniem. Kopiowanie i wklejanie w zależności od konfiguracji oprogramowania powoduje niekiedy drobne kolizje z kodowaniem. W polsce przyjęty jest standard iso-8859-2 to wiem jednak zadaje sobie pytanie, ze względu na to, iz czasem zdarza się korzystać w celu aktualizacji strony lub poprawek w kodzie z innych kompów nie zawsze jest czas ...
Więcej : iso-8859-2 contra utf-8 | Wyświetlone : 3830 | Odpowiedzi : 0 | Dział : HTML i tworzenie stron WWW

Buttony, input??? Jak uzyskac przezroczystosc.

Pytanie jak w temacie, jak to wyglada z inputem, buttonem itd? Mam formularzyk, co tam wstawic, aby mozna formularz "dzialal prawidlowo". Probwalem input typu image, ok, tylko dlaczego, olewa przezroczystosc obrazka i widac caly obrazek z tlem wlacznie? Nie da sie tego zmienic? A jalk wstawic grafike jako tlo buttona?
Więcej : Buttony, input??? Jak uzyskac przezroczystosc. | Wyświetlone : 7922 | Odpowiedzi : 0 | Dział : Grafika i obróbka zdjęć

Otrzymano błąd z obsługi tabeli 28 (mysql) co jest nie tak ?

Witam mam taki problem i nie wiem jak sobie poradzic dodam, że loklanie wszystko działa.

Zapytanie wyglada tak ->

SELECT COUNT(*) AS 'ile',request FROM request_uri GROUP BY request

Tabela ma strukturę i tresc taką

CREATE TABLE `request_uri` (
`id_wiad` int(11) NOT NULL auto_increment,
`id` int(11) NOT NULL default '0',
`request` varchar(255) collate utf8_polish_ci NOT NULL default '',
PRIMARY KEY (`id_wiad`)
) ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=utf8 COLLATE=utf8_polish_ci AUTO_INCREMENT=3 ;

--
-- Zrzut danych tabeli `request_uri`
--

INSERT ...
Więcej : Otrzymano błąd z obsługi tabeli 28 (mysql) co jest nie tak ? | Wyświetlone : 4812 | Odpowiedzi : 2 | Dział : PHP, Perl, SQL, CGI, XML...

Dlaczego ciągle nie kupuję Pajączka mimo jego zaawansowania

Przepraszam za niekonkretny tytuł posta, ale dotyczy ogólnych rzeczy.
Na początku wielkie uznanie za naprawdę świetny program który moim zdaniem tylko przez "głupie powody" nie jest najlepszym programem na świecie. A bardzo chciałbym by nim był. Niestety od paru lat ściągam nowe wersje i szybko rezygnuję przesiadając się na prostsze edytory. Dlaczego?

Dlatego, że Pajączek wygląda jak choinka na gwiazdkę. Wygląda nie jak profesjonalny edytor tylko jak jego reklama lub prezentacja sama w sobie i ...
Więcej : Dlaczego ciągle nie kupuję Pajączka mimo jego zaawansowania | Wyświetlone : 9276 | Odpowiedzi : 11 | Dział : Pajączek 5 NxG

Problem z pozycjonowaniem w FireFox

Witajcie,

Jestem bardzo poczatkujący takze prosze o wyrozumialosc. Stworzylem strone o takim kodzie. Jak na razie wszystko dziala z wyjatkiem, tego iz w Firefoxie zagniezdza caly pasek po lewej stronie (nachodza na siebie wyrazy z menu) podczas gdy w IE wszystko dziala. Ponizszego skryptu uzyczylem i nie wiem co i gdzie mam wpisac aby Firefox dobrze to spozycjonowal.

Dziekuje za podpowiedz

<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">
<HTML>
<HEAD>
<META HTTP-EQUIV="Content-type" CONTENT="text/html; charset=iso-8859-2"> ...
Więcej : Problem z pozycjonowaniem w FireFox | Wyświetlone : 4949 | Odpowiedzi : 0 | Dział : Języki JavaScript i VBScript

funkcja confirm()

Więcej : funkcja confirm() | Wyświetlone : 10201 | Odpowiedzi : 4 | Dział : Dla bardzo początkujących

Wcięcia w Pajączku 5.6.0

Może ja coś źle robię, może coś zmieniło (na gorsze).
Chodzi mi o wcinanie bloku tekstu (ctr+alt+spacja).
Chcę ustawić pojedyncze wcięcie na 2 spacje.
Jakbym nie kombinował z opcjami we wcięciach to wcięcie mi wychodzi:
pierwsze - o 1 znak
drugie - o 1 znak (kolejny)
trzecie - o 2 znaki (kolejne)
czwarte - o 4 znaki
piąte - 0 8 znaków
Znam układ dwójkowy i widzę tu pewną logikę ...
Więcej : Wcięcia w Pajączku 5.6.0 | Wyświetlone : 3230 | Odpowiedzi : 0 | Dział : Pajączek 5 NxG

formulaz

Mam pytanie czy niewie ktos jak zrobic zeby formulaż whtmlu po naciśnięcie przycisku wyslij nie wysylal sie na meila tylko zostawal zapisany na serwerze w postaci dokimentu textowego
Więcej : formulaz | Wyświetlone : 4279 | Odpowiedzi : 1 | Dział : HTML i tworzenie stron WWW

Skrypt zapisujący dane - jak ?

Na innych forach nie potrafili mi pomódz więc przyszedłem tu gdzie napewno ktoś się znajdzie kto będzie wiedział.
A wię tak
Mam taki niekonwencionalny chyba problem.
Jeden skrypt czyta dane z bazy i robie z nimi cos takiego:
http://www.mojastrona.pl/skryptzapisujący.php?variable=dane do zapisu

I niewiem jak napisac skrypt skryptzapisujacy.php aby po podaniu do niego ?variable=dane do zapisu zapisał wartość ,,dane do zapisu"

To dla mnie bardzo ważne.
Bardzo prosze o pomoc ...
Więcej : Skrypt zapisujący dane - jak ? | Wyświetlone : 4664 | Odpowiedzi : 1 | Dział : PHP, Perl, SQL, CGI, XML...

Zaloguj

Statystyki

Liczba postów: 23238 • Liczba wątków: 5341 • Liczba użytkowników: 5039