Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy cookies i podobnych m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania serwisów do potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je nasi reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji. Jeśli nie wyrażasz zgody, opuść tę stronę.

tabela i 2 indexy

Forum dyskusyjne poświęcone zagadnieniom związanym z tworzeniem serwisów z wykorzystaniem zaawansowanych technologii takich jak PHP, Perl, mySQL, ASP, CGI, XML, itp.

Moderator: Grupa pościgowa ;-)

tabela i 2 indexy

Postprzez arky_ » 22 października 2004, o 17:40

arky_
Jeszcze się uczę
Jeszcze się uczę
 
Posty: 31
Dołączył(a): 22 października 2004, o 17:31

Postprzez januzi » 22 października 2004, o 17:48

januzi
Mega GURU
Mega GURU
 
Posty: 1431
Dołączył(a): 18 października 2002, o 13:53

Postprzez arky_ » 22 października 2004, o 17:55

arky_
Jeszcze się uczę
Jeszcze się uczę
 
Posty: 31
Dołączył(a): 22 października 2004, o 17:31

Postprzez januzi » 22 października 2004, o 17:59

jak to nie ? select index from tabela1 potem wywolanie zapytania i $row = mysql_fetch_row( $wynik ) ; $index = $row[0] ;
insert into tabela2
januzi
Mega GURU
Mega GURU
 
Posty: 1431
Dołączył(a): 18 października 2002, o 13:53

Postprzez arky_ » 22 października 2004, o 18:21

arky_
Jeszcze się uczę
Jeszcze się uczę
 
Posty: 31
Dołączył(a): 22 października 2004, o 17:31

Postprzez januzi » 22 października 2004, o 18:24

khem
$index1=$wiersz1['index'];

$zapytanie2="INSERT INTO tabela2(index,dane) VALUES('".$_POST['$index']."','".$_POST['dane']."')";

po c* (ze tak brzydko i kolokwialnie napisze) wstawiasz index z posta ? :D zamien $_POST['$index'] na $index1 (poza tym takie cos z pewnoscia by nie chodzilo, bo odwolujesz sie do pola w _POST o nazwie index :D)
januzi
Mega GURU
Mega GURU
 
Posty: 1431
Dołączył(a): 18 października 2002, o 13:53

Postprzez arky_ » 22 października 2004, o 18:36

zamienilem $_POST['$index'] na $index1 i dalej nic
arky_
Jeszcze się uczę
Jeszcze się uczę
 
Posty: 31
Dołączył(a): 22 października 2004, o 17:31

Postprzez januzi » 22 października 2004, o 18:40

czyli : $zapytanie2="INSERT INTO tabela2(index,dane) VALUES('$index1','".$_POST['dane']."')";
?
zawsze mozesz echo $zapytanie2 ; oraz echo mysql_error() po wykonaniu zapytania2

poza tym $index1 = $wiersz1[0] ;
januzi
Mega GURU
Mega GURU
 
Posty: 1431
Dołączył(a): 18 października 2002, o 13:53

Postprzez arky_ » 22 października 2004, o 18:52

i odpowiedz na echo $zapytanie2 mam taka: INSERT INTO tabela2(index,dane) VALUES('','jakies tam dane')
arky_
Jeszcze się uczę
Jeszcze się uczę
 
Posty: 31
Dołączył(a): 22 października 2004, o 17:31

Postprzez januzi » 22 października 2004, o 18:57

no tak, to jeszcze : $zapytanie1="select index from tabela1";
:D
jak myslisz, co on pobiera ? bo na pewno nie index :D skoro nie ma podanych warunkow brzegowych :D
brakuje where z warunkami
poza tym w mysql jest pobieranie ostatnio wprowadzonego indexu, ale nie pamietam w tej chwili jak to sie nazywa
januzi
Mega GURU
Mega GURU
 
Posty: 1431
Dołączył(a): 18 października 2002, o 13:53

Postprzez sian » 22 października 2004, o 23:12

w php jest funkcja: mysql_insert_id()
sian
Znawca tematu
Znawca tematu
 
Posty: 358
Dołączył(a): 2 listopada 2002, o 09:05

Postprzez januzi » 22 października 2004, o 23:16

o wlasnie, wlasnie to
tyle ze :D o ile dobrze wszystko zrozumialem, to jesli pojawi sie sasiedni watek, to przy braku blokady numer indexu sie zmieni i bedzie kasza w bazie a nie powiazane ze soba dane
januzi
Mega GURU
Mega GURU
 
Posty: 1431
Dołączył(a): 18 października 2002, o 13:53

Postprzez sian » 22 października 2004, o 23:22

Ano właśnie - a transakcje są dopiero w mysql 5? Bo nawet nie wiem... :oops:
sian
Znawca tematu
Znawca tematu
 
Posty: 358
Dołączył(a): 2 listopada 2002, o 09:05

Postprzez januzi » 22 października 2004, o 23:26

najnowsze 4.x chyba tez ma transakcje i blokade calej lub kawalkow tabeli (wiec moze lock, i index sie nie zmieni ?)
januzi
Mega GURU
Mega GURU
 
Posty: 1431
Dołączył(a): 18 października 2002, o 13:53

Postprzez lockoom » 23 października 2004, o 00:42

Dla tabel typu MyISAM można blokować tylko całą tabelę, dla InnoDB i BDB także poszczególne wiersze.
lockoom
Super spec!
Super spec!
 
Posty: 999
Dołączył(a): 30 września 2002, o 19:46

Następna strona

Powrót do PHP, Perl, SQL, CGI, XML...

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot]

cron