Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy cookies i podobnych m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania serwisów do potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je nasi reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji. Jeśli nie wyrażasz zgody, opuść tę stronę.

Pajączek mógłby być jeszcze lepszy!

Forum dyskusyjne poświęcone programowi Pajączek 5 NxG. Wysyłaj tutaj tylko wiadomości dotyczące tego programu.

Moderator: Grupa pościgowa ;-)

Pajączek mógłby być jeszcze lepszy!

Postprzez muaddib2 » 1 maja 2005, o 22:53

muaddib2
Zanim zapytam poszukam odpowiedzi
Zanim zapytam poszukam odpowiedzi
 
Posty: 5
Dołączył(a): 1 maja 2005, o 22:34

Re: Pajączek mógłby być jeszcze lepszy!

Postprzez platekr » 1 maja 2005, o 23:53

platekr
Administrator forum
Administrator forum
 
Posty: 1744
Dołączył(a): 8 września 2002, o 22:48
Lokalizacja: Myslenice, Poland

Postprzez muaddib2 » 2 maja 2005, o 11:42

Aha :) no to z ta dokumentacja to przepraszam ... nieogarnąłem tej opcij :).

A co do automatycznego zamykania znaczników to np. w listach jest coś co na pewno powinno byc poprawione. Zaluzmy taka sytuacje: <li>tutaj kursor</li> i naciskamy enter. Co sie dzieje to dostajemy nowa linie <li></li></li>. No i to jest wlasnie to co sprawilo ze zdecydowalem sie napisac na to forum. Funkcja bardzo przydatna, ale fajnie by bylo jak by byla bardziej "inteligentna". Wydaje mi sie ze takie inteligentne uzupelnianie to byla by super sprawa. Jeszcze jedna funkcja, ktorej szukalem, a nieznalazlem ( co nie znaczy ze jej nie ma tylko znowu nie ogarnalem dokumentacji :D ) to cos zeby [b]łatwo[/b] było można otoczy jaims znacznikiem jakis kawalek textu, tak jak to jest z np. <b></b> że jak sie zaznaczy text i wcisnie ctrl+b to doda te znaczniki.
Cos co widze ze jest, ale moglo by byc lepsze :), to uzupelnianie klasami CSS. Jak jestem w zlauzmy <div class="tu kursor"> i wcisne Ctrl+spacja to fakt wyskakuje okienko i 2 pozycje, ktore otwieraja zupelnie nowe okienko. Fajnie by bylo jak by po wcisnieciu ctrl+spacja moznna by wybrac odrazu klase z dołączonego cssa.

Ogólnie rzecz biorąc ja nie lubie uzywac myszki :). Chcial bym miec mozliwosc szybkiego zrobienia wszystkiego za pomoca skrótów klawiszowych.

pozdrawiam Muaddib2 :)
muaddib2
Zanim zapytam poszukam odpowiedzi
Zanim zapytam poszukam odpowiedzi
 
Posty: 5
Dołączył(a): 1 maja 2005, o 22:34

Postprzez muaddib2 » 2 maja 2005, o 13:03

aha no i jeszcze cos co mnie troche drazni to to ze jak juz zostanie mi uzupelniony kod chodzby taki banalny przyklad ze wciskam " to edytor dodaje wlasne " ... a ja z przyzwyczajenia tez dodaje swoje " :) i wychodzi balagan. W innych edytorach zwylke bylo cos takiego ze jak jakis kod zostal uzupelniony to jak uzytkownik/programista zaczal wpisywac ten sam kod to edytor po prostu nie dodawal nowego znaku tylko przechodzil do nastepnego znaku .... mam nadzieje ze wytlumaczylem o co mi chodzi :)
muaddib2
Zanim zapytam poszukam odpowiedzi
Zanim zapytam poszukam odpowiedzi
 
Posty: 5
Dołączył(a): 1 maja 2005, o 22:34

Postprzez platekr » 2 maja 2005, o 14:24

Co do uzupełniania <li> to będzie ono poprawione w kolejnej wersji. To zresztą jest tylko bajer, bo prawdziwe uzupełnianie to to dostępne po wpisaniu <tagname + spacja i konfigurowalne za pomocą edytora TDF (SHIFT+F8).

Kawałek tekstu można objąć dowolnym znacznikiem zaznaczając test korzystając z menu KOD HTML lub ze skrótów klawiszowych przypisanych do poszczególnych poleceń.

Dodatkowa możliwość dla dowolnych znacznikow to użycie inspektora znaczników z panelu po lewej. Zaznaczamy tekst, włączamy inspektora, wybieramy znaczniki, określamy własności atrybutów i wciskamy przycisk wstawienia znacznika. Tekst jest objęty.

Dynamiczny kod dla CSS po CTRL+SPACJA pozwala na wybranie kls z wbudowanego w dokument arkusza jak i arkusza dołączonego. Warunek, należy umieścić kursor wewnątrz atrybutu CLASS, czyli np. <DIV CLASS="|"> gdzie | to pozycja kursora. To też działa od wieków.

Skróty klawiszowe można dowolnie konfigurować w ustawieniach pasków narzędziowych i menu. Możliwe jest przypisanie dwóch skrótów do jednego polecenia.

Jeśli chodzi o uzupełnianie " do "" to program nie uzupełnia, gdy przed kursorem znajduje się już znak ", np. |". Sugerowana przez Ciebie funkcjonalność polegająca na ignorowaniu znaków " wprowadzonych nadmiarowo przez użytkownika nie jest dobrym rozwiązaniem. Program nie może też być zbyt mądry, bo niektórzy jednak chcieliby czasem wstawić z jakiegoś powodu jeszcze jeden ", a zablokowanie tego bylo by o wiele bardziej irytujące niż zapamiętanie przez użytkownika, że w pewnych przypadkach należy wciskać tylko raz " żeby wstawić podwójny ". BTW. Zaznaczenie tekstu i wciśnięcie " powoduje objęcie tekstu cudzysłowami.
platekr
Administrator forum
Administrator forum
 
Posty: 1744
Dołączył(a): 8 września 2002, o 22:48
Lokalizacja: Myslenice, Poland

Postprzez muaddib2 » 2 maja 2005, o 14:53

muaddib2
Zanim zapytam poszukam odpowiedzi
Zanim zapytam poszukam odpowiedzi
 
Posty: 5
Dołączył(a): 1 maja 2005, o 22:34

Postprzez platekr » 2 maja 2005, o 17:06

Co do dynamicznego kodu i wyboru listy klas od razu na liście dostępnej po wciśnięciu CTRL+SPACJA, to właśnie tak to działa jak napisałeś. Jeśli można odnaleźć przypisany do dokumentu arkusz CSS, to na tej liście widoczne są zdefiniowane w tym przypisanym arkuszu CSS klasy. Jeśli Ci to nie działa, to może używasz wersji Standard Pajączka (nie mam pewności, czy to tam dziala), albo masz coś zmienione w ustawieniach, albo program nie może odnaleźć przypisanego do dokumentu arkusza CSS.

Co do " i innych, to jest opcja pozwalająca na wyłączenie tego uzupełniania. Tak zostanie.

Co do rozłączania FTP, to tutaj może być kilka przyczyn:

* timeout serwera przy braku aktywności - Pajączek domyślnie próbuje oszukać serwer wysyłając co pewien czas komendę NOOP. Być może serwer ma mniejszy timeout i sprawdza częściej aktywność niż Pajączek wyśle NOOPa. Czas można zmienić w ustawieniach. Niektóre serwery są również niewrażliwe na NOOP. Dlatego w Pajączku można wybrać jaką komendą podtrzymywać połączenie, może to być np. LIST, albo inna. Definiuje się to wszystko w ustawieniach serwera.

* problem ze zrywaniem połączenia niezwiązany ani z serwerem ani Pajączkiem.

Innych przyczyn nie mogę się domyśleć.
platekr
Administrator forum
Administrator forum
 
Posty: 1744
Dołączył(a): 8 września 2002, o 22:48
Lokalizacja: Myslenice, Poland

Postprzez muaddib2 » 2 maja 2005, o 19:37

A mysleliście nad czyms takim zeby najerzdzając na znacznik koncowy pokazywany był znacznik początkowy albo cos takiego? Albo o zwijaniu drzewa tak jak w edytorach xml? ... to bardzo ulatwia pisanie kodu
muaddib2
Zanim zapytam poszukam odpowiedzi
Zanim zapytam poszukam odpowiedzi
 
Posty: 5
Dołączył(a): 1 maja 2005, o 22:34

Postprzez platekr » 3 maja 2005, o 00:10

Planuję obie te funkcje, ale zwijanie kodu na pewno nie w wersji 5.
platekr
Administrator forum
Administrator forum
 
Posty: 1744
Dołączył(a): 8 września 2002, o 22:48
Lokalizacja: Myslenice, Poland

Postprzez engine » 6 maja 2005, o 08:39

engine
Jestem tu już dłuższą chwilę
Jestem tu już dłuższą chwilę
 
Posty: 178
Dołączył(a): 8 lutego 2003, o 14:28

Postprzez platekr » 23 maja 2005, o 22:24

platekr
Administrator forum
Administrator forum
 
Posty: 1744
Dołączył(a): 8 września 2002, o 22:48
Lokalizacja: Myslenice, Poland

Postprzez engine » 24 maja 2005, o 04:10

engine
Jestem tu już dłuższą chwilę
Jestem tu już dłuższą chwilę
 
Posty: 178
Dołączył(a): 8 lutego 2003, o 14:28

Postprzez reggi » 24 maja 2005, o 07:20

reggi
Znawca tematu
Znawca tematu
 
Posty: 360
Dołączył(a): 30 września 2002, o 10:36

Postprzez engine » 24 maja 2005, o 13:54

engine
Jestem tu już dłuższą chwilę
Jestem tu już dłuższą chwilę
 
Posty: 178
Dołączył(a): 8 lutego 2003, o 14:28

Postprzez reggi » 24 maja 2005, o 14:11

reggi
Znawca tematu
Znawca tematu
 
Posty: 360
Dołączył(a): 30 września 2002, o 10:36

Następna strona

Powrót do Pajączek 5 NxG

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot]

cron