Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy cookies i podobnych m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania serwisów do potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je nasi reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji. Jeśli nie wyrażasz zgody, opuść tę stronę.

obrazek w iframe

Forum dyskusyjne poświęcone zagadnieniom jezyka HTML i Flash oraz tworzeniu stron WWW.

Moderator: Grupa pościgowa ;-)

obrazek w iframe

Postprzez idejka » 16 lipca 2005, o 13:09

mam następujący problem :

wgrywam obrazek do iframe
tutaj jest wszystko w porządku
ale problem polega na tym że obrazek wgrywa mi się na białe tło i w pozycje całkiem ode mnie nie zależną.
Chciałabym żeby obrazek wskakiwał na określoną pozycję w ramce i był oczywiście na kolorze tła ustalonym przeze mnie.

Podpowiedzcie proszę jak to zrobić.
idejka
Jeszcze się uczę
Jeszcze się uczę
 
Posty: 10
Dołączył(a): 12 maja 2005, o 21:32

obrazek w iframe

Postprzez DEXTER:) » 16 lipca 2005, o 13:28

DEXTER:)
Mega GURU
Mega GURU
 
Posty: 1366
Dołączył(a): 14 lipca 2004, o 11:27

Postprzez idejka » 16 lipca 2005, o 14:03

idejka
Jeszcze się uczę
Jeszcze się uczę
 
Posty: 10
Dołączył(a): 12 maja 2005, o 21:32

Postprzez DEXTER:) » 16 lipca 2005, o 14:16

DEXTER:)
Mega GURU
Mega GURU
 
Posty: 1366
Dołączył(a): 14 lipca 2004, o 11:27

Postprzez Wydra707 » 17 lipca 2005, o 17:53

Poniższe dotyczy IE, w innych nie wiem!

Tak naprawdę, przeglądarka może otworzyć tylko stronę HTML - w osobnym oknie lub w ramce. Gdy otwierasz "sam obrazek" Explorer tworzy za Ciebie super prostą stronę, na której ten obrazek umieszcza. Gdybyś mógł zobaczyć co ma "w pamięci" Explorer pokazujący "goły" obrazek, zobaczyłbyś coś takiego:

<HTML><HEAD></HEAD>
<BODY><IMG src="http://www.alamakota.pl/kot.gif"></BODY></HTML>

Czyli obrazek siedzi sobie na stronie o nieokreślonym kolorze tła. A w takiej sytuacji wybierany jest domyślny kolor tła, zapisany w ustawieniach przeglądarki (zwykle biały, ale każdy może go sobie zmienić na inny).

Należy więc zrobić tak, jak pisał Dexter. Albo każdy obrazek umieszczać na dedykowanej mu, osobnej stronie, na której określisz wszystko, co chcesz - i kolory, i pozycję; albo podmieniać obrazek skryptami - ale w takim przypadku ramka nie jest w ogóle potrzebna.

Pozdrawiam
Paweł Rajewski
Wydra707
Znawca tematu
Znawca tematu
 
Posty: 482
Dołączył(a): 1 października 2002, o 19:21

Postprzez idejka » 19 lipca 2005, o 00:27

idejka
Jeszcze się uczę
Jeszcze się uczę
 
Posty: 10
Dołączył(a): 12 maja 2005, o 21:32


Powrót do HTML i tworzenie stron WWW

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników