Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy cookies i podobnych m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania serwisów do potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je nasi reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji. Jeśli nie wyrażasz zgody, opuść tę stronę.

zmiana języka serwisu

Forum dyskusyjne poświęcone zagadnieniom związanym z tworzeniem serwisów z wykorzystaniem zaawansowanych technologii takich jak PHP, Perl, mySQL, ASP, CGI, XML, itp.

Moderator: Grupa pościgowa ;-)

zmiana języka serwisu

Postprzez mietek333 » 22 listopada 2006, o 22:28

Jestem bardzo początkującym użytkownikiem Pajączka NxGPro.
Robię pierwszą stronę w php.
Mam setki pytań na które szukam odpowiedzi w toturialach, kiążkach itp.
Niestety nie znajduję odpowiedzi na wiele z nich.

Pytanie 1.
Stronka ma być w 2 językach. Na Banerze wstawiłem 2 flagi. Dodałem mapy odsyłaczy dla każdej.
Jak teraz zrobić aby otwierał się serwis w wybranym języku?
I może ktoś poleci mi jak zorganizować pliki dla obu serwisów.
(texty inne a obrazki te same)

Pytanie 2. (może banalne)
Menu zawiera odnośniki typu
<a href="index.php?m=3">kronika</a>
jak napisać prosty kod który wstawi dla m=3
odpowiedną treść z pliku plik3.txt w <div id="tresc">
(Przykładowe pliki z toturiali zawierają po kilka plików dosyć złożonych a ja proszę o proste rozwiązanie, na którym mógłbym się uczyć, stopniowo zwiększając poziom trudności)

Pytanie 3.
Jak połączyć wybór języka z wyborem menu?
m=1 do 5
lang=pl lub fr
Czyli otwarcie pliku plik3pl.txt dla konkretnych parametrów 'm' i 'lang'?
(może jakieś funkcje switch/case)

Pozdrawiam
Mietek
mietek333
Zanim zapytam poszukam odpowiedzi
Zanim zapytam poszukam odpowiedzi
 
Posty: 4
Dołączył(a): 22 listopada 2006, o 22:08

Postprzez Skorpion9312 » 22 listopada 2006, o 23:19

Skorpion9312
Jestem tu już dłuższą chwilę
Jestem tu już dłuższą chwilę
 
Posty: 182
Dołączył(a): 8 maja 2006, o 15:01

Postprzez mietek333 » 23 listopada 2006, o 19:47

Wielkie dzięki za pomoc!
Wszystkie wskazówki są bardzo pomocne.

Zorganizowałem pliki następująco:

PL
stowarzyszenie.inc.php
statut.inc.php
...
FR
stowarzyszenie.inc.php
statut.inc.php
...
GRAFIKA
GALERIE

index.php
naglowek.inc.php
stopka.inc.php
zmien_jezyk.php
style.css

W pliku index.php umieściłem
<?php
$jezyk=($HTTP_COOKIE_VARS['jezyk']==''?'pl':$HTTP_COOKIE_VARS['jezyk']);
include('naglowek.inc.php')
?>

tu jest sekcja body z banerem, definicją menu po polsku

w sekcji <div id="tresc"> umieściłem kod :
<?php
$m=$HTTP_GET_VARS["m"];
switch($m)
{
case "1":
include($jezyk."/stowarzyszenie.inc.php");
break;
case "2":
include($jezyk."/statut.inc.php");
break;
.....

a potem dołączyłem stopkę
<?php
include('stopka.inc.php');
?>

Ale za bardzo nie wiem gdzie (w jakim pliku) najlepiej umieścić:
francuską wersję menu (i żeby działało przełączanie języka)


W banerze dodałem linki do zmiany języka:
<map name="pl-fr" onclick="self.status='Jezyk' return true">
<area shape="rect" coords="690,60,709,72" href='<a href="zmien_jezyk.php?lang=pl">PL</a> '>
<area shape="rect" coords="719,60,739,73" href='<a href="zmien_jezyk.php?lang=fr">FR</a> '></map>

ale gdy klikam na flagi pojawia się:
http://127.0.0.1/~cf79/<a%20href="zmien_jezyk.php?lang=pl">PL</a>
błąd 403 dostęp zabroniony

a plik zmien_jezyk.php wyglada tak:
<?php
$jezyk=(!$HTTP_COOKIE_VARS['lang']?'pl':$HTTP_COOKIE_VARS['jezyk']);
setcookie("jezyk",$jezyk);
header("Location: index.php");
?>

pozdrawiam i dziękuję za pomoc
Mietek
mietek333
Zanim zapytam poszukam odpowiedzi
Zanim zapytam poszukam odpowiedzi
 
Posty: 4
Dołączył(a): 22 listopada 2006, o 22:08


Powrót do PHP, Perl, SQL, CGI, XML...

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników