Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy cookies i podobnych m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania serwisów do potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je nasi reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji. Jeśli nie wyrażasz zgody, opuść tę stronę.

schowek, wieloschowek, clipboard

Forum dyskusyjne poświęcone programowi Pajączek 5 NxG. Wysyłaj tutaj tylko wiadomości dotyczące tego programu.

Moderator: Grupa pościgowa ;-)

schowek, wieloschowek, clipboard

Postprzez PiotrListkiewicz » 28 lipca 2009, o 07:51

Nie ma nic o tym na forum, więc chyba nikt poza mną nie ma kłopotów z kopiowaniem i wklejaniem tekstów. Dlaczego ja je mam???

Pajączka używam od czasu pierwszej wersji i pracowało się przyjemnie i bez zarzutów. Uaktualniałem kolejne wersje, w końcu kupiłem 5.9 PRO i zaczęły się problemy.

Przy tworzeniu nowych dokumentów html końcówka nie wchodzi, chociaż jest w dolnym okienku, więc trzeba ręcznie ją dopisywać za nazwą pliku. Mała rzecz, a irytująca, bo wszystkie edytory z Wordem włącznie dopisują końcówkę, np. doc automatycznie.

Na wcześniejszych Pajączkach zrobiłem kilka projektów, w tym archiwa, zawierające po kilka tysięcy stron html. To były obszerne teksty, a nawet całe książki, które bez problemu kopiowałem do Pajączka. Obecnie dobre czasy się skończyły i za każdym razem, gdy chcę coś skopiować, wyskakuje mi informacja, że "nie można otworzyć clipboardu". Nawet w tym samym dokumencie stworzonym na Pajączku nie da się skopiować i wkleić fragmentu.

W "pomocy" > wieloschowek, znalazłem informację, że schowek nie zapamiętuje skopiowanych tekstów z innych okien programu oraz tym bardziej z innych programów. Pytam - dlaczego? Clipboard w komputerze pracuje bez zarzutu w przypadku kopiowania i wklejania pomiędzy wszystkimi programami i aplikacjami. Dlaczego Pajączek nagle stał się wyjątkiem? Jaki to ma cel?

Na mojej witrynie są artykuły, a nawet całe książki. Jak mam je przenosić do Pajączka? Czy to nie jest kpina z klienta?

Kilka miesięcy temu zmieniłem Win2000SE na XP Pro, ale nie wierzę, żeby to miało jakieś znaczenie.

Proszę mi napisać co jest grane i jak to można naprawić.

Pozdrawiam,

Piotr
PiotrListkiewicz
Zanim zapytam poszukam odpowiedzi
Zanim zapytam poszukam odpowiedzi
 
Posty: 6
Dołączył(a): 28 lipca 2009, o 07:29

schowek, wieloschowek, clipboard

Postprzez platekr » 28 lipca 2009, o 11:06

Witam uprzejmie,

Jeśli chodzi o rozszerzenie HTML to wygląda na to, że w ustawieniach programu lub serwisu nie ma Pan zdefiniowanego domyślnego rozszerzenia dokumentu: USTAWIENIA / INNE / EDYTOR / DOKUMENTY / DOMYŚLNE ROZSZERZENIE

Wieloschowek to narzędzie działające tylko w Pajączku. Natomiast zupełnie normalnie można korzystać ze zwykłego schowka używając skrótów CTRL+C w innej aplikacji i CTRL+V w Pajączku.

Jeśli nadal Panu to nie działa, to może być problem z aplikacją działającą w tle, która przejmuje systemowo skróty CTRL+C i CTRL+V. Nikt więcej nie zgłaszał podobnych problemów, więc proszę spróbować wyłączyć inne aplikacje tymczasowo,
aby odkryć przyczynę problemu. Pisze Pan również o błędzie otwierania schowka (CLIPBOARD). Ten komunikat może wskazywać na problem systemowy. Ciężko mi to zdiagnozować zdalnie tym bardziej, że na moich systemach testowych (również XP PRO) wszystko działa poprawnie. Proszę ew. o informacje od innych osób, u których ten problem występuje. Jeśli zaś chodzi o samego Pajączka to w wersji najnowszej w stosunku do wersji poprzednich nic się nie zmieniło w kwesti oprogramowania schowka.
platekr
Administrator forum
Administrator forum
 
Posty: 1744
Dołączył(a): 8 września 2002, o 22:48
Lokalizacja: Myslenice, Poland

Postprzez PiotrListkiewicz » 28 lipca 2009, o 13:35

Witam

OK, problem rozszerzenia zlikwidowałem. Dziękuję. Udało mi się także zrobić "pasek narzędziowy użytkownika" (nb. dlaczego teraz to jest takie skomplikowane?)

Niestety, spróbowałem CTRL+C i CTRL+V, ale dostaję tę samą informację, że nie można otworzyć clipboardu.

Wydaje się, że schowek Pajączka u mnie w ogóle nie pracuje, bo nie mogę skopiować i wkleić kawałka tekstu nawet na tej samej stronie HTML. Otrzymuję dokładnie tę samą wiadomość o clipboardzie. Po prawej stronie otwiera mi się wieloschowek, ale pola są puste mimo, że zaznaczyłem i skopiowałem tekst. Oczywiście o przeniesieniu czegoś z jednej strony na drugą w ogóle nie ma mowy.

Jakie według Pana aplikacje mam zamknąć, żeby dojść do sedna problemu?

Ponieważ ludzie zabierają głos nt. interfejsu, powiem że zakładki tworzenia i podglądania powinny być na tym samym poziomie - oba na górze lub oba na dole tak jak było poprzednio. W początkowym stadium tworzenia strony, gdy się układa poszczególne elementy, jest to jeżdżenie myszą w górę i w dół. Można się przyzwyczaić, ale...

Dziękuję za poradę i pozdrawiam serdecznie,

Piotr
PiotrListkiewicz
Zanim zapytam poszukam odpowiedzi
Zanim zapytam poszukam odpowiedzi
 
Posty: 6
Dołączył(a): 28 lipca 2009, o 07:29

Postprzez platekr » 28 lipca 2009, o 13:51

Komunikat "nie można otworzyć clipboardu" nie jest komunikatem Pajączka, ale jakimś błędem systemowym. Stąd pomysł, że inna aplikacja jakoś się gryzie z Pajączkiem. Można zacząć od programów działających w SYSTRAY (pasek obok zegarka po prawej na dole), ewentualnie pozostałe, które są w danej chwili otwarte. Chodzi o znalezienie przyczyny. Jak już będzie znana, to będzie można to wyeliminować.

Natomiast odnoszę wrażenie, że ze względu na wspomniany brak zmian w obsłudze schowka w Pajączku pomiędzy poszczególnymi wersjami, starsza wersja 5, na pewno również będzie zgłaszać podobne problemy. Może Pan spróbować starszej, aby się przekonać.

Prosze również spróbować zamknąć okno wieloschowka i posługiwać się tylko CTRL+C i CTRL+V.

Co do interfejsu, to propozycje są notowane i będą wzięte pod uwagę przy kolejnych wersjach.
platekr
Administrator forum
Administrator forum
 
Posty: 1744
Dołączył(a): 8 września 2002, o 22:48
Lokalizacja: Myslenice, Poland

Postprzez PiotrListkiewicz » 29 lipca 2009, o 05:33

Witam

Dziękuję za odpowiedź. W SYSTRAY są następujące aplikacje:

CA Antivirus
Kamera Skype
Light Scribe
Real HD Audio Menager
Ustawienia Nividia
Local connection
Volume
Safely remove hardware
Skype (nie zawsze otwarty)

Po lewej stronie:
Nero
Pajączek 5.9 PRO
Pajączek 2000 (wprowadzony ostatnio ze starej płyty)
Pokaż desktop
Windows Media Player
oraz przyciski:
DVD Decrypter
Google Chrome
MSIE

Z wyżej podanych chyba najbardziej podejrzane są ustawienia Nividia. Być może tam jest coś poknocone, choć tego nie dotykałem.

Stary Pajączek też nie działa i wyskakuje taka sama wiadomość przy użyciu skrótów klawiszowych (faktycznie już przy CTRL+C)

Pracując na Pajączku z reguły mam wyłączone inne aplikacje i programy, choć przy kopiowaniu z Worda, Word musi być otwarty.

Pozdrawiam,

Piotr
PiotrListkiewicz
Zanim zapytam poszukam odpowiedzi
Zanim zapytam poszukam odpowiedzi
 
Posty: 6
Dołączył(a): 28 lipca 2009, o 07:29

Postprzez platekr » 29 lipca 2009, o 17:30

Skoro starsza wersja Pajączka nie działa, to już widać, że problem jest systemowy albo właśnie z aplikacją w tle. NVidia posiada swoje skróty ogólnosystemowe i być może tam własnie ukrywa się problem. Proszę sprawdzić w ustawieniach tego programu, czy nie ma zdefiniowanych skrótów, które blokują program lub spróbować wyłączyć skróty klawiszowe z Nvidia lub cały program.

Można też sprawidzić Skype oraz Google Chrome. Reszta nie powinna dawać takich objawów o ile problem nie dotyczy systemu, a nie aplikacji.
platekr
Administrator forum
Administrator forum
 
Posty: 1744
Dołączył(a): 8 września 2002, o 22:48
Lokalizacja: Myslenice, Poland


Powrót do Pajączek 5 NxG

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników

cron