Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy cookies i podobnych m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania serwisów do potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je nasi reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji. Jeśli nie wyrażasz zgody, opuść tę stronę.

jak to zrobic??

Forum dyskusyjne poświęcone zagadnieniom związanym z tworzeniem serwisów z wykorzystaniem zaawansowanych technologii takich jak PHP, Perl, mySQL, ASP, CGI, XML, itp.

Moderator: Grupa pościgowa ;-)

jak to zrobic??

Postprzez koksik » 3 września 2005, o 19:33

no wiec zastanawiam sie jak zrobic taki bajer jak jest w phpbb, mianowicie chodzi mi o to zeby pobierac dane z innych plikow w taki sam sposob jak jest na phpbb ;) np. w pliku lang_main.php sa takie dane: $lang['Edit_forum'] = 'Edytuj forum'; a w innym pliku np. profile_viev_body.tpl po wpisaniu {Edit_forum} wyswietla sie Edytuj forum.

z gory dzieki za pomoc ;)
koksik
Jestem tu już dłuższą chwilę
Jestem tu już dłuższą chwilę
 
Posty: 145
Dołączył(a): 3 stycznia 2005, o 13:41

jak to zrobic??

Postprzez januzi » 3 września 2005, o 20:40

albo uzyjesz gotowych rozwiazan typu fast.template, smarty i inne skrypty obslugujace szablony, albo napiszesz wlasny
mozesz zrobic cos w stylu $napis = str_replace( "{".$klucz."}", $lang[$klucz], $napis ) ;
oczywiscie w $napis przechowujesz calosc do momentu wyswietlenia
januzi
Mega GURU
Mega GURU
 
Posty: 1431
Dołączył(a): 18 października 2002, o 13:53

Postprzez koksik » 3 września 2005, o 21:21

moglbys napisac mi to troche jasniej ;)
koksik
Jestem tu już dłuższą chwilę
Jestem tu już dłuższą chwilę
 
Posty: 145
Dołączył(a): 3 stycznia 2005, o 13:41

Postprzez januzi » 3 września 2005, o 21:34

po polsku malutkie przedstawienie a reszte doczytasz na stronie projektu
januzi
Mega GURU
Mega GURU
 
Posty: 1431
Dołączył(a): 18 października 2002, o 13:53

Postprzez koksik » 5 września 2005, o 18:46

koksik
Jestem tu już dłuższą chwilę
Jestem tu już dłuższą chwilę
 
Posty: 145
Dołączył(a): 3 stycznia 2005, o 13:41

Postprzez januzi » 5 września 2005, o 20:34

potraktuj 'MENU' jako klucz => $klucz = "MENU" ;
w $napis umiesc zawartosc strony, a nastepnie wykonaj operacje
$napis = str_replace( "{".$klucz."}", $dana[$klucz], $napis ) ;
i juz masz to co trzeba
januzi
Mega GURU
Mega GURU
 
Posty: 1431
Dołączył(a): 18 października 2002, o 13:53

Postprzez koksik » 6 września 2005, o 20:02

koksik
Jestem tu już dłuższą chwilę
Jestem tu już dłuższą chwilę
 
Posty: 145
Dołączył(a): 3 stycznia 2005, o 13:41

Postprzez januzi » 6 września 2005, o 20:09

zamiast $tmpl->add('autor', 'Leszek');
dajesz $tmpl->add('autor', $dane['autor']);
januzi
Mega GURU
Mega GURU
 
Posty: 1431
Dołączył(a): 18 października 2002, o 13:53

Postprzez koksik » 6 września 2005, o 20:52

januzi chyba nie rozumiesz o co mi chodzi, mam na mysli cos takiego zebym zamiast takiego polecenia $tmpl->add('autor', 'Leszek'); mogl uzywac takiego: $dane['autor'] = "Leszek" , a to co Ty mi napisales w niczym mi nie pomaga, chyba ze zle cos rozumuje.
koksik
Jestem tu już dłuższą chwilę
Jestem tu już dłuższą chwilę
 
Posty: 145
Dołączył(a): 3 stycznia 2005, o 13:41

Postprzez januzi » 6 września 2005, o 21:15

to co robisz, to tylko przypisanie wartosci do miejsca w tablicy, MUSISZ umiescic potem te dane NA STRONIE, a samo sie nie zrobi, tylko tak jak podalem

i jak juz napisalem ZAMIENIASZ w napisie {takie cos} na takie cos, przy pomocy wlasnego skryptu lub przy pomocy gotowego silnika do szablonow
januzi
Mega GURU
Mega GURU
 
Posty: 1431
Dołączył(a): 18 października 2002, o 13:53

Postprzez koksik » 7 września 2005, o 18:54

koksik
Jestem tu już dłuższą chwilę
Jestem tu już dłuższą chwilę
 
Posty: 145
Dołączył(a): 3 stycznia 2005, o 13:41

Postprzez januzi » 7 września 2005, o 19:41

januzi
Mega GURU
Mega GURU
 
Posty: 1431
Dołączył(a): 18 października 2002, o 13:53

Postprzez koksik » 7 września 2005, o 19:55

koksik
Jestem tu już dłuższą chwilę
Jestem tu już dłuższą chwilę
 
Posty: 145
Dołączył(a): 3 stycznia 2005, o 13:41

Postprzez januzi » 7 września 2005, o 23:14

januzi
Mega GURU
Mega GURU
 
Posty: 1431
Dołączył(a): 18 października 2002, o 13:53


Powrót do PHP, Perl, SQL, CGI, XML...

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot]

cron