Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy cookies i podobnych m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania serwisów do potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je nasi reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji. W przeglądarce można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Więcej informacji. Jeśli nie wyrażasz zgody, opuść tę stronę.

nie ma polskich znaków w edytorze

Forum dyskusyjne poświęcone programowi Pajączek 5 NxG. Wysyłaj tutaj tylko wiadomości dotyczące tego programu.

Moderator: Grupa pościgowa ;-)

nie ma polskich znaków w edytorze

Postprzez arcusa » 10 listopada 2004, o 22:21

No po prostu ich nie ma :-(

Pajaczek 5 NxG Pro, wersja testowa, Win2k auaktualniony.
W innych programach polskie znaki dzialaja...
Przegladalem forum, sprawdzalem ustawienia, otwieralem istniejace pliki, tworzylem nowe... bez rezultatow.

Moze ktos wie o co chodzi? Dzieki za pomoc.

Arc
arcusa
Zanim zapytam poszukam odpowiedzi
Zanim zapytam poszukam odpowiedzi
 
Posty: 4
Dołączył(a): 10 listopada 2004, o 22:08

Re: nie ma polskich znaków w edytorze

Postprzez LukaszZ » 10 listopada 2004, o 22:48

LukaszZ
Jeszcze się uczę
Jeszcze się uczę
 
Posty: 25
Dołączył(a): 8 listopada 2004, o 23:13

Postprzez lockoom » 11 listopada 2004, o 01:15

Cp1250 też działa w Pajączku i jeszcze "kilka" innych kodowań :) Polecam opcję Odczytaj w kodowaniu
lockoom
Super spec!
Super spec!
 
Posty: 999
Dołączył(a): 30 września 2002, o 19:46

Panowie...

Postprzez arcusa » 11 listopada 2004, o 09:08

oczywiscie ze poustawialem kodowanie.
Na odczyt, na zapis, domyslne i wszystko co tam moglem znalezc - przecie pisalem ze przegladalem forum :-)
Tworze pliki w innych edytorach, koduje, wszystko gra a Pajaczek krzaki widzi...

pomocy bo licznik uruchomien bije a chcialem potestowac i kupic...

Arc

PS. Zeby bylo smieszniej chcialem Pajaczka bo mi inny edytor nie koduje php po polsku...
arcusa
Zanim zapytam poszukam odpowiedzi
Zanim zapytam poszukam odpowiedzi
 
Posty: 4
Dołączył(a): 10 listopada 2004, o 22:08

Postprzez platekr » 11 listopada 2004, o 13:37

Sprawdź czcionkę, którą ustawiłeś dla edytora, a najlepiej, gdybyś przysłał do mnie pełne ustawienia Twojej wersji, bo podejrzewam, że gdzieś tam może się kryć przyczyna. Wyeksportuj ustawienia do pliku i wyślij na email [email protected]
platekr
Administrator forum
Administrator forum
 
Posty: 1744
Dołączył(a): 8 września 2002, o 22:48
Lokalizacja: Myslenice, Poland

Postprzez platekr » 11 listopada 2004, o 14:02

Dziękuję za przesłanie ustawień. To właśnie tam znajdował się problem. Otwierając plik faktycznie widać krzaki zamiast polskich znaków. To wina ustawień, które zmieniałes. W zasadzie wszystko niepoprawnie ustawione :-) Żeby polskie znaki działały wystarczy wyłączyć opcję "Nie konwertuj znaków narodowych przy otwieraniu" znajdującą się w Ustawienia / Edytor / Dokumenty / Grupa "Otwieranie dokumentów". Albo po prostu na tym ekranie ustawień kliknąć przycisk po prawej "Przywróć domyślne" i wybrać Dokumenty. Działa.
platekr
Administrator forum
Administrator forum
 
Posty: 1744
Dołączył(a): 8 września 2002, o 22:48
Lokalizacja: Myslenice, Poland

no niestety dalej nie dziala :-(

Postprzez arcusa » 11 listopada 2004, o 14:08

Dziekuje za szybka odpowiedz, przywrocilem ustawienia domyslne (wszystkie jak leci) ale nic z tego :-( (zreszta, Pajaczek od instalacji i bez zmieniania czegokolwiek nie 'robil' polskich liter).

Sprobujemy jeszcze?

Dzieki

Arc
arcusa
Zanim zapytam poszukam odpowiedzi
Zanim zapytam poszukam odpowiedzi
 
Posty: 4
Dołączył(a): 10 listopada 2004, o 22:08

Postprzez platekr » 11 listopada 2004, o 14:38

W takim razie to raczej nie jest problem związany z Pajączkiem, a raczej systemowy. Jaka wersja Windows i ustawienia regionalne w tym klawiatura są używane w Twoim systemie ? U mnie nie odczytywał znaków na tych ustawieniach, które dostałem mailem, zaś po zmianie opisanej wyżej działa normalnie.
platekr
Administrator forum
Administrator forum
 
Posty: 1744
Dołączył(a): 8 września 2002, o 22:48
Lokalizacja: Myslenice, Poland

Postprzez arcusa » 11 listopada 2004, o 15:07

Hm... moze to nie problem Pajaczka ale on akurat na tym cierpi :-(
Windows 2k, SP4, ust. regionalne polskie, klawiatura programisty (prawy alt) ... to chyba wszystko.

Tak jak pisalem, nie mam problemow z polskimi znakami w innych programach i edytorach wiec jednal podejrzewam Pajaczka (sorry ;-) )

Moze to ma zwiazek z Pajaczkiem 2000?
Kiedys go uruchamialem.....

Dzieki serdeczne i prosze jeszcze sie nie poddawac... :-)

Arc
arcusa
Zanim zapytam poszukam odpowiedzi
Zanim zapytam poszukam odpowiedzi
 
Posty: 4
Dołączył(a): 10 listopada 2004, o 22:08

Postprzez ambiwalentny » 15 listopada 2004, o 09:07

Ja jeszcze dorzucę swoje 5 groszy: swego czasu testowałem Pajączka na Windows NT (nigdy więcej tego systemu) i tam miałem podobny problem. Tylko że polskie literki pojawiały się dla ustalonych czcionek.
Zmień na Courier New i sprawdź czy nadal nie ma polskich literek (u mnie dla tej czcionki działało)...

Ja swojego problemu nie ominąłem, zmieniłem system :-)
ambiwalentny
Użytkownik forum
Użytkownik forum
 
Posty: 57
Dołączył(a): 22 stycznia 2004, o 12:59


Powrót do Pajączek 5 NxG

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot]

cron