przez Wydra707 » 1 lutego 2007, o 13:40
Jako żem stary dziad, z sentymentem wspominający pierwsze forum, ponarzekam na obecne. Proszę traktować to jak dodatek do mnóstwa pozytywnych opinii, które na pewno się tu pojawią.
1. Mało czytelne teksty
Czy ktoś pamięta duże i czytelne litery pierwszego forum? Do obecnych: maleńkich, ciemnoszarych na jasnoszarym tle, powinniście dodawać szkło powiększające! Ja wiem, że miniaturyzacja w modzie, ale to utrudnia czytanie. A do czego służy forum, jak nie do czytania? Jeśli czcionka musi być mała, niech chociaż będzie czarna.
2. RozpraszajÄ…ce dodatki
Nie jestem zachwycony niebieskawÄ… tonacjÄ… o trudnej do uchwycenia barwie (pÅ‚ynne przejÅ›cia tonalne) w połączeniu z pstrokatymi guziczkami i ikonkami. Ale wyglÄ…d to rzecz gustu. Gorzej, że te dodatki sÄ… „mocniejsze” niż główny tekst postów i rozpraszajÄ… uwagÄ™. A przecież to treść jest na forum najważniejsza.
3. WÄ…ska kolumna
Serwisu nie daje się rozciągnąć na szerokość okna. Nie wiem, czy to celowe działanie, czy moja nieumiejętność odnalezienia stosownych ustawień. Po odliczeniu wszystkich ozdobników, na merytoryczną zawartość forum pozostaje pasek o szerokości ok. 370px. Tekst na tak wąskiej kolumnie ma mnóstwo błędów składu (duża szansa na podział wiersza w niewłaściwym miejscu), co wygląda mało profesjonalnie, szczególnie w artykułach.
4. Zbyt nowoczesna konstrukcja..?
WidzÄ™, że serwis nastawia siÄ™ na użytkowników nowoczesnego sprzÄ™tu (strona pisana w XHTML-u). W efekcie przy wyÅ›wietlaniu Explorerem starszym niż 6 (moim IE5.5) pojawiajÄ… siÄ™ przesuniÄ™cia, gdzieniegdzie puste „dziury” czy niewÅ‚aÅ›ciwe szerokoÅ›ci obiektów. Np. caÅ‚a wÅ‚aÅ›ciwa treść głównej strony (prawy panel) spada poniżej lewego panelu z menu. Po otwarciu strona wydaje siÄ™ wiÄ™c pusta… JeÅ›li użycie XHTML-a jest celowe, przydaÅ‚by siÄ™ stosowny komunikat w rodzaju „posiadaczom starszych komputerów dziÄ™kujemy”. Bez niego mogÄ… odnieść wrażenie, że serwis ma błędy.
5. Przerost formy nad treścią
Kod tej strony (sam kod, bez grafik), w chwili gdy piszÄ™ ten post, ma 65,5 tysiÄ…ca znaków. Z tego tekst wyÅ›wietlany na stronie zajmuje 7700 znaków. Z czego merytoryczna treść to 2100 znaków (reszta to linki, menu, selecty i inne dodatki). W ten sposób do jednej strony maszynopisu treÅ›ci, pobraÅ‚em 25 stron maszynopisu z opisem „formy”… Oto miara „przerostu formy nad treÅ›ciÄ…” ;-)
Pozdrawiam
Paweł