przez platekr » 3 grudnia 2013, o 11:25
Wykonałem test na Windows 7 64 bit PL oraz Windows 8.1 EN z Pajączkiem Professional. Na Windows 7 jest MS IE wersja 11.0.9600.16428, a na Windows 8.1 MS IE w wersji 11.0.9431.224.
Edycja wizualna na Windows 8.1 EN działa tak, jak dotychczas. Zmiany w trybie wizualnym są nanoszone na kod. Nie zaobserwowałem więc takich problemów, jak opisane wyżej.
Natomiast w Windows 7 jest problem. Objawia się on tym, że po wejściu do trybu edycji wizualnej jakiekolwiek zmiany wprowadzane klawiaturą nie powodują zmiany statusu dokumentu na zmodyfikowany (czerwona ikona na zakładce). W związku z tym, przy opuszczaniu trybu wizualnego program nie nanosi zmian, gdyż wg informacji z komponentu podglądu, zmiany nie zostały dokonane. Podejrzewam, że przyczyna tkwi w zmianie zachowania kontrolki WYSIWYG po aktualizacji przeglądarki MS IE do najnowszej dostępnej wersji 11 (dokładny numer na początku mojej wiadomości). Tryb wizualny w Pajączku to de facto wbudowany w program Internet Explorer z włączonym trybem modyfikacji strony. Niestety wygląda na to, że po aktualizacji komponent MS IE na Windows 7 nie generuje zdarzenia informującego aplikację o wprowadzonych zmianach. Na Windows 8.1 i nieznacznie wcześniejszej MS IE w wersji 11 działa normalnie, a zatem wygląda to nie na zmianę w interfejsie komponentu trybu wizualnego wprowadzoną przez Microsoft, ale jakieś przeoczenie/błąd w przypadku kompilacji najnowszej wersji MS IE. Pozostaje liczyć na to, że kolejne aktualizacje Windows Update naprawią ten problem. Pozostaje to niestety poza naszą gestią. Rozwiązaniem tymczasowym, ale jakimś, może być downgrade do wersji MS Internet Explorer 11 z poprzedniego update lub w ogóle do MS IE wersja 10, czyli deinstalacja aktualizacji Internet Explorer.